x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar va fi interzis. Românii pot opta pentru unul dintre venituri

Cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar va fi interzis. Românii pot opta pentru unul dintre venituri

de Alice Petrescu    |    08 Iun 2021   •   20:36
Cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar va fi interzis. Românii pot opta pentru unul dintre venituri
Sursa foto: Gov.ro

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare în sistemul public de pensii în sensul acordării posibilităţii reîncadrării acestora până la vârsta de 70 de ani în instituţii publice, dar cu condiţia suspendării plăţii pensiei pe această perioadă.

Proiectul de lege prevede că persoanele care încasează pensie și salariu la stat vor avea termen de 30 de zile de la aprobarea legii de a opta între cele două forme de venit. În prezent sunt 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat. 

Există și excepţii

Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadreate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administratiove autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mndat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională”, a declarat Turcan. Persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate. În plus, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

Proiectul a fost citit în primă lectură de guvern în luna martie. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat de Parlament și promulgat de președinte.

 

×
Subiecte în articol: florin citu