Vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României făcea o declaraţie de presă care era postată pe site-ul Preşedinţiei. România era luată prin surprindere, la ora la care îşi bea cafeaua, de aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, acuzat de comiterea de acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în 2005. Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, Hayssam a aterizat pe Aeroportul Otopeni vineri, în jurul orei 6:00, fiind dus în arestul Poliţiei Capitalei, aveam să aflăm. După peste şapte ani de aşteptări, căutări şi de scandaluri în politică, justiţie, domeniul serviciilor de informaţii şi chiar în lumea medicală.
“În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.
Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei.”. Aşa suna comunicatul postat pe site-ul Preşedinţiei, care a animat imaginaţia naţională pe marginea unui caz extrem de controversat, de altfel primul de acuzaţie serioasă de terorism în România de după Revoluţia din 1989 şi unul care a dus la căderea de capete la serviciile secrete şi al procurorului general.
Se contrazic
În loc să avem parte de imagini cu fugarul repatriat şi de detalii despre ce a făcut în ultimii cinci ani, cum a fost readus în ţară şi ce se va întâmpla cu el de acum înainte, am avut parte de o serie de declaraţii în contradictoriu, în ton cu “coabitarea originală”.
"Vreau să ştiţi că nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române şi, în sfârşit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare'', a punctat preşedintele Traian Băsescu, vineri, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. “România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat. Da? Deci, nu vă pot confirma şi nici infirma nimic”, a mai spus Băsescu. Iar afirmaţia sa a început să circule imediat în presa străină, care relata despre aducerea în ţară a “fugarului” Omar Hayssam, pe care s-a abţinut să-l prezinte drept “terorist”, folosindu-se mai mult de “omul de afaceri”, “sirianul” şi “controversatul”. O diferenţă de nuanţă interesantă, mai ales că este vorba despre implicarea sa într-un caz de răpire, alături de un personaj care, între altele, avea şi cetăţeni americană: Mohammad Munaf. Despre care, apropo, nu a mai suflat nimeni nicio vorba de foarte multă vreme.
Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam a fost o "operaţiune desfăşurată în totalitate în conformitate cu legile României, autorizată şi aprobată de Guvern în ceea ce priveşte activitatea ministerelor implicate, în conformitate cu legile României", a declarat sâmbătă premierul Victor Ponta. Întrebat de ziarişti cum comentează declaraţia preşedintelui referitoare la aducerea lui Omar Hayssam, potrivit căreia România a derulat o activitate neautorizată pe teritoriul altui stat, primul-ministru a reiterat poziţia sa, precizând că mai mult o să îi fie greu să spună. “N-am ştiut că a fost implicat şi preşedintele şi nici acum nu ştiu care e rolul Administraţiei Prezidenţiale. Am discutat cu instituţiile care au participat în mod efectiv", a afirmat primul-ministru, adăugând că nu poate spune de unde s-a coordonat operaţiunea.
“Cal înaripat” şi cai verzi pe pereţi
“Eu nu pot să vă jignesc inteligenţa şi să vă spun că dl. Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat. Pot să vă spun, să fiu serios, să vă spun că sunt lucruri confidenţiale, pe care doar procurorul, judecătorul le poate afla, şi le are la dosar. Dar să vă spun poveşti cu Rambo care salvează oameni, dar nu spune de unde, eu nu pot să joc într-un asemenea film, puteţi sa jucaţi dvs", a mai spus Ponta.
În timp ce preşedintele şi premierul nu reuşeau să se pună de acord asupra condiţiilor readucerii în ţară a sirianului care are şi cetăţenie română şi despre care aflaserăm de la însuşi preşedintele sirian, Bashar al-Assad, că ispăşeşte o pedeapsă de câţiva ani de închisoare în ţara sa, postul de televiziune Antena 3 venea cu o informaţie în exclusivitate. Imagini cu un avion de tip Spartan, care l-ar fi adus pe sirian în ţară. Transportul ar fi avut loc cu cinci zile în urmă, iar imaginile au fost difuzate de un post de televiziune din Siria. Coincidenţă sau nu, un avion militar românesc transportase în jurul datei la care s-a făcut transferul ajutoare umanitare în Siria. În imaginile prezentate de postul sirian apare şi ambasadorul român la Damasc. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că aviaţia militară a transportat zilele trecute ajutoare umanitare pentru populaţia siriană. Întrebat dacă Omar Hayssam a fost adus în ţară cu acel avion, Duşa a spus că "anumite informaţii sunt clasificate".
Întrebat dacă Armata a fost implicată în aducerea în ţară a lui Omar, ministrul Apărării a răspuns: "Armata execută misiuni legale. Sigur că operaţiuni de genul acesta, care îl privesc pe Omar Hayssam, au un anumit grad de confidenţialitate şi Armata, legat de ce declara preşedintele Băsescu, nu execută decât misiuni legale şi nu vreau ca Armata să fie implicată în dispute politice".
Du-te vino în dosar
Atâtea personaje au legătură cu numele lui Omar Hayssam, încât numai enumerarea lor şi ar fi suficientă pentru a acoperi o pagină de ziar. În stufosul “dosar Omar” au intrat şi au ieşit numele grele, cu certe legături cu acesta, dar şi personaje colaterale sau pur şi simplu dubioase, care au dispărut aşa cum au apărut: în şi din ceaţă. Două nume-cheie, Mohammad Munaf, traducătorul irakiano-american care i-a însoţit pe jurnaliştii români care se aflau la documentare în Irak şi care a fost răpit împreună cu aceştia, şi Mohammed Yassin, medicul siriano-român care a devenit intermediarul Preşedinţiei în “rezolvarea” răpirii şi apoi, brusc, “beneficiarul cinstit” al averii lui Omar Hayssam, ar trebui să completeze puzzel-ul dosarului de terorism din cârca lui Omar.
Cifre ale Registrului Comerţului atestă faptul că Omar Hayssam, teroristul nr.1 al României, are firme cu active în valoare de zeci de milioane de lei în România, potrivit unei anchete realizate de reporterii Antena3, care precizează că două dintre firmele la care Omar Hayssam era acţionar nu par a fi inactive, ba una dintre ele chiar a raportat activităţile la începutul lui 2013.
Despre locul în care se află în prezent Omar nu se cunosc detalii, iar, potrivit Antena3, nici avocaţii acestia n-au fost contactaţi de familie şi nici de autorităţi. Marţi, Tribunalul Bucureşti ar urma să îl judece pe Omar Hayssam într-un alt dosar, în care este acuzat de evaziune fiscală.
Ce declara în mai 2007
Omar Hayssam a dat prima declaraţie după fuga sa din România la 31 mai 2007, în exclusivitate la Antena 3. Atunci, sirianul a intervenit în direct la "Sinteza Zilei" şi a declarat că el nu a fost implicat în răpirea jurnaliştilor şi că deţine documente referitoare la adevăraţii răpitori. “Până în prezent nimeni nu a făcut nici măcar vorbire în România despre adevăraţii răpitori, care sunt şi cum se numesc ei. Eu sunt sigur că la autorităţile române se află numele acelor persoane şi declaraţiile lor date după arestarea lor de forţele americane, când îşi recunosc vinovăţia şi spun fiecare de unde aparţine”, a spus atunci Omar Hayssam.
Citește pe Antena3.ro