x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce ne batem joc de natură?

De ce ne batem joc de natură?

de Diana Scarlat    |    22 Apr 2016   •   22:00

Mii de români își aruncă pungile de plastic, PET-urile, cutiile de conserve și sticlele acolo unde e peisajul mai frumos. Astfel, transformă Delta Dunării, munții, pădurile, lacurile și râurile în gropi de gunoi insalubre. Alte mii de români muncesc mii de ore ca voluntari, pentru a strânge gunoaiele din natură. Dar unii sunt atât de pricepuți în a distruge ecosistemul, încât gunoaiele aruncate de ei sunt greu de adunat.

Sute de copii și adulți participă în fiecare an, de Ziua Dunării, la ample acțiuni de ecologizare, în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Pe brațul Sulina, la Ilganii de Sus, la Maliuc și în alte sate pescă-rești, voluntarii adună gunoaiele lăsate de turiști sau de localnici. Sunt încurajați de ONG-uri și de autorități, dar sunt din ce în ce mai dezarmați de perseverența celor care în continuare își lasă gunoiul pe unde apucă.

„Organizăm frecvent acțiuni de salubrizare a malurilor Dunării. Copiii de la școală aruncă deșeurile la gunoi, dar malurile se umplu în scurt timp de pet-uri aduse din localitate, fie de vânt, fie de animale. Copiii sunt uneori stimulați de Primărie cu dulciuri, după posibilități”, spune Alina Mititelu, angajată a Primăriei comunei Maliuc.

Popasurile montane sunt adevărate ghene de gunoi La fel se întâmplă și în munți, unde zeci de organizații neguvernamentale organizează frecvent acțiuni de ecologizare, cu sute de voluntari. Dar, ca și în Deltă, pădurile și pajiștile montane se umplu de gunoaie în cel mai scurt timp. Cele mai murdare sunt locurile de popas, iar pungile și sacii de plastic aruncați în hăurile inaccesibile rămân atârnate de crengi, în bătaia vântului.

×