Acest post figurează ca titularizabil, pe 4 ani, dar fără să fie propus la continuitate. Pe 17 mai se încheie perioada de înscriere la titularizare, iar examenul se va susține în luna iulie. De anul acesta se schimbă mai multe reguli pentru ocuparea catedrelor la școli și licee, iar Ministerul Educației se luptă cu directorii instituțiilor de învățământ pentru a scoate posturile la concurs. De mâine, inspectoratele vor putea pune la dispoziția celor care se înscriu la titularizare și o adresă de e-mail prin care să se poată depune dosarul, având obligația să-i consilieze pe candidați.
Învățământul preuniversitar a fost într-o situație paradoxală, foarte mulți ani, având nevoie de profesori, dar și deficit de cadre didactice, în același timp. De fapt, situația de la fiecare început de an școlar, când lipseau între 11.000 și 17.000 de profesori, avea la bază câteva trucuri folosite de directorii instituțiilor de învățământ, prin care păstrau posturile pentru „prieteni” - aleși atât pe criterii politice, cât și pentru obținerea de foloase necuvenite.
Cele mai multe astfel de situații sunt în mediul rural și în orașele mici, unde se pot ascunde mai bine posturile titularizabile, fiind și un deficit „natural” de cadre didactice dispuse să facă naveta pentru a ajunge zilnic la locul de muncă. Astfel, cererea fiind redusă pentru posturile de profesor, s-a putut miza pe titularizarea la nivel de școală și pe suplinitori, posturile rămânând la mâna directorilor, pentru „cine trebuie”.
O altă situație care a făcut foarte dificilă ocuparea posturilor, mai ales în rural și urbanul mic, a fost generată de posibilitatea de a se obține titularizarea într-o localitate și de a face imediat transferul în altă zonă a țării. De obicei, cadrele didactice se titularizau la școli din mediul rural și se transferau la București, Cluj, Brașov, Sibiu sau alte orașe mari, unde puteau profesa fără a mai susține examenul național pentru catedrele respective. Astfel se ajungea la situația în care școlile și liceele lăsate fără profesori la începutul fiecărui an școlar erau nevoite să caute suplinitori și să organizeze examene de titularizare pe școală, înainte de prima zi a noului an școlar.
Cei mai mulți profesori angajați ca suplinitori, prin această metodă, au fost pensionari sau necalificați. Din cauza numărului mare de necalificați (circa 5.000-6.000 în fiecare an), calitatea învățământului a scăzut constant.
Titularii angajați în instituții au blocat posturile
A mai existat și o problemă legată de posturile scoase la concurs ca fiind titularizabile, nefiind vacante. Pentru acestea, cei care au susținut concursul de titularizare au fost obligați să dea examenul de mai multe ori, pentru că nu puteau obține catedra respectivă decât ca suplinitori, în perioada în care titularul era suspendat.
În această situație este postul de profesor de fizică ocupat de președintele Klaus Iohannis la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, blocat timp de 20 de ani, cât a ocupat funcții publice titularul. Anul acesta, postul cu predare în limba germană pe care îl ocupa președintele a devenit vacant și titularizabil, dar numai pe o perioadă de 4 ani, fără propunere de continuitate.
Președintele e greu de înlocuit
Explicația pentru lipsa de continuitate după 4 ani ar fi legată de competențele potențialilor candidați, pentru că este greu de găsit un alt profesor de fizică bun, care să obțină medie peste 7 la examenul de titularizare și să poată preda în limba germană.
„Dacă ar fi fost cineva pe acest post până acum, ca suplinitor, cu note între 5 și 7 sau între 7 și 10, putea cere continuitate pe post, dar cu condiția ca postul sa fi fost vacant și anul trecut, întreg sau parțial. Anul trecut a fost ocupat până la revenirea titularului. Se putea ocupa la ședința publică din august, de către profesorul cu media cea mai mare și care să fi dat și proba de limba germană. La scris se putea alege ca subiectul să fie în limba germană sau în limba română, dar proba de limba germană e obligatorie pentru a ocupa postul. Dacă nu se ocupa în ședința din august, se putea ocupa mai târziu, în ședința care se face atunci când se scot filtrele de limba germană. Sau atunci când se organizează cea de nivel liceal pentru care trebuie Master în fizică sau studii de lungă durată, de 4 ani, nu doar de licență, de 3 ani, în sistem Bologna. În 2022 și 2023 catedra a fost împărțită cu ore prin detașare și la plata cu ora pentru pensionari. La fizică nu a fost niciun candidat în 2023 care să fi dat examen în județul Sibiu”, a explicat, pentru Jurnalul, un profesor membru de sindicat.
Nu se mai fac transferuri imediat
Postul lui Klaus Iohannis a fost ocupat mai mulți ani de cadre didactice care au susținut titularizarea în altă parte și și-au cerut transferul la liceul din Sibiu. De anul acesta s-au schimbat regulile și nu se mai poate face transferul imediat după titularizare. Interdicția de transfer din primul an a fost introdusă tot de anul acesta, prin lege, după ce s-a constatat că școlile și liceele rămâneau la fiecare început de an școlar fără profesori, după ce posturile se ocupau prin titularizare, dar cadrele didactice plecau la alte unități de învățământ, de multe ori în alte localități.
De anul acesta nu se mai poate pleca de la o școală la alta imediat după titularizare, ci doar din anul următor, dacă profesorul își face munca la unitatea de învățământ pentru care a obținut titularizarea, ceea ce multora nu le convine. Examenul de titularizare din această vară va fi exclusiv pentru cei care intenționează să și predea la școlile pentru care dau examenul.
Ministerul Educației a căutat toate mijloacele prin care să rezolve problema posturilor titularizabile din sistem, dar încă nu s-au putut elimina „portițele” prin care se aduc profesori pe linie de partid sau pe alte criterii decât cele profesionale.
Pentru a se reduce politizarea și corupția din sistem, ministrul Ligia Deca a dat un Ordin, pe 27 decembrie 2023, care prevede condițiile de mobilitate a personalului, iar școlile nu mai pot stabili pe ce perioadă scot posturile la concurs. O altă regulă care intră în vigoare de anul acesta este că profesorii suplinitori pierd postul dacă sunt eliminați din concursul de titularizare pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit metodologiei de mobilitate pentru anul școlar viitor.
Directori suspectați de corupție
Există suspiciuni de corupție în legătură cu mulți directori de școli și licee care folosesc mascarea posturilor titularizabile de mai mulți ani. Scuza acestora este că nu le scot la concurs de teamă să nu se transfere cei care se titularizează, dar din acest an nu se mai pot face transferurile imediat, astfel încât au fost forțați să le declare, chiar și acolo unde nu sunt catedre complete – o altă modificare făcută de Ministerul Educației, pentru a avea cât mai multe posturi la concurs.
Ministerul a cerut inspectoratelor școlare să se asigure că toate unitățile de învățământ pe care le au în subordine scot la concurs și jumătăți de normă. Acest lucru presupune ca directorii de școli să declare titularizabile orele pe care până în prezent le acopereau ceilalți titulari sau suplinitori. Astfel, la o școală cu un număr redus de elevi unde exista un profesor cu o normă întreagă, de 18 ore pe săptămână, dar mai era nevoie de profesor pentru alte ore, titularul le putea prelua, fiindu-i plătite ca ore suplimentare, pentru că școala nu putea scoate la concurs decât norme întregi. Din acest an au fost scoase la concurs și posturile cu normă incompletă.
Cu toate acestea, situația este la fel de paradoxală: deși se aștepta o creștere a numărului de catedre pentru concurs, anul acesta sunt cele mai puține posturi titularizabile din ultimii 11 ani, numărul lor fiind în scădere constantă, din 2021 până în prezent.
Ministerul Educației va analiza această situație, iar acolo unde se vor descoperi fapte de corupție se vor face dosare penale și se va ajunge la sancționarea directorilor sau a profesorilor, până la desfacerea contractelor de muncă ale acestora. În astfel de situații, cadrele didactice nu vor mai putea profesa în sistem timp de 7 ani.
Una dintre situațiile care pot duce la desfacerea contractului de muncă este atunci când profesorul oferă meditații (plătite) elevilor de la propriile clase. În astfel de cazuri se parcurg mai mulți pași, de la avertisment și tăierea din salariu până la eliminarea din sistem.
Inspectoratele au obligația să-i consilieze pe candidați
Conform metodologiei, înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice, catedrelor vacante sau rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2024, se face în perioada: 8-17 mai 2024, iar examenul de titularizare se va susține pe 17 iulie.
Pentru a-i ajuta pe candidați, inspectoratele școlare au acum posibilitatea de a configura o adresă de e-mail pentru înscrierea candidaților la concursul naţional de titularizare 2024. Pe adresa de e-mail, candidații vor putea transmite dosarele/cererile de înscriere, contestațiile și alte solicitări privind organizarea şi desfăşurarea concursului și de la care candidații să primească răspuns la cererile şi solicitările formulate.
Cei care susțin acest examen trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului, pentru a se titulariza pe perioadă nedeterminată, iar pentru a deveni suplinitori este nevoie de minimum nota 5, atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
În perioada de înscriere și de înregistrare a datelor în aplicație, inspectoratele au obligația de a consilia candidații cu privire la disciplinele de concurs la care se pot înscrie în funcție de studiile pe care le-au efectuat, precum și în legătură cu posturile didactice sau catedrele pe care le pot ocupa în funcție de studii, de disciplina de concurs și de proba practică sau orală care urmează a fi susținută.