x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT a elucidat misterul privatizării falimentare a Terom Iaşi

DIICOT a elucidat misterul privatizării falimentare a Terom Iaşi

de Violeta Fotache    |    10 Mar 2010   •   00:00
DIICOT a elucidat misterul privatizării falimentare a Terom Iaşi

Procurorii DIICOT au finalizat ancheta în cazul privind privatizarea SCTerom SA IaşI, principalul român de fibre sintetice şI artificiale. Fostul administrator Nanaa Ammar, fostul acţionat majoritar Nanaa Hasan (româno-sirian) şI Nanah Ali, ajutaţI de câşiva români cu funcţii de conducere au prăduit Terom şi statul român de peste 140 de miliarde de lei vechi.

Cei trei arabi au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit inculpaţii  Zlate Viorica, fost director comercial,  Vaidner Ioan Viorel, fost director general al societăţii,  Inglifer Marijana, Dumitru Teodora, fost director economic, şi Shawi Mohamad, acţionând în scopul săvârşirii de infracţiuni economice şi producând un prejudiciu total patrimoniului SC Terom SA şi implicit statului prin AVAS în sumă de 140.973.833.440 ROL.  ToţI cei enumeraţI mai sus  vor fi judecaţI de Tribunalul Bucureşti. Procesul se va judeca în lipsa inculpaţilor  Nanaa Ammar şi  Nanaa Hasan care s-au sustras urmăririi penale, pe numele lor fiind emise mandate de arestare preventivă în lipsă. Sehcestru asiguratoriu a fost pus pe toate bunurile imobile şI mobile aparţinând celor trei arabi şI Vioricăi Zlate.


AVEREA TEROM îNAINTE DE PRIVATIZARE
La momentul privatizării, S.C. Terom S.A. era principalul producător din România de fibre sintetice şi artificiale, avea un capital social  de 15.660.425 lei iar  echipamentele şi utilajele tehnologice deţinute prezentau un grad de uzură tehnică de 15%. Avea în proprietate exclusiveă 393.122,83 de metri pătraţI de teren şI clădiri cu o suprafaţă totală construită de 187.197,02 m.p., respectiv construcţii cu o suprafaţă desfăşurată de 267.264,57 m.p. Societatea avea investiţii în curs în valoare de 7.727,9 mil. ROL şI înregistra la 30 iunie 2002 un profit net de 142.157 de lei. Terom avea 2304 angajaţI, avea relaţii comerciale cu parteneri din Europa şi America şi deţinea 18 brevete de invenţie pentru obţinerea fibrelor şi firelor.


PRIVATIZARE îN STIL INFRACţIONAL ARAB
La 12 decembrie 2002, pachetul majoritar de acţiuni deţinut de APAPS a fost achiziţionat de către persoana fizică Hasan Nanaa. Administratorul juridic al fostului combinat a devenit SC SARA COM Prod SRL, societate care avea 2 angajaţi şi deţinea în proprietate 2 autotrenuri, iar cu puţin timp înaine de momentul preluării SC Terom îşi inclusese în obiectul de activitate "consultanţă şi activităţi de manageriat",  se arată în comunicatul DIICOT. "Activitatea inculpaţilor, desfășurată după metode infracționale specifice grupărilor de origine arabă, a condus la falimentarea SC Terom SA".

ŞAPTE CAUZE PRINCIPALE A MARII "ŞEPE"
Anchetatorii au stabilit şI care au fost principalele cauze ale privatizării falimentare:
1) Vânzarea de active din patrimoniul societăţii comerciale la preţuri inferioare valorii reale şi contabile către societăţi comerciale a căror activitate era controlată de către inculpaţi,  fără respectarea dispoziţiilor legale

2) Administrarea SC TEROM SA Iaşi cu rea-credinţă, activitatea comercială a societăţii fiind preluată de către o firmă căpuşă, având ca  asociaţi pe inculpaţii Ali Nanah  şi Ammar Nanaa şi care anterior privatizării purta denumirea de Legume -Fructe SRL Voluntari.

3) Efectuarea de cheltuieli fără eficienţă economică;

4) Folosirea capitalului de lucru de către acţionarul majoritar în scopuri contrare intereselor SC Terom SA prin virarea sumelor la extern, cu titlul « avans marfă », în contul unor societăţi din Siria şi Dubai, cu care fostul combinat nu avea relaţii comerciale.

5) Încheierea unor contracte de procesare păguboase;

6) Volumul mare de imobilizări de fonduri în facturi neîncasate, cât şi în avansuri în valută acordate şi nerecuperate;

7) Efectuarea de acte de comerţ prin firme unde erau implicaţi diverşi acţionari sau asociaţi şi personal din conducerea executivă a societăţii, inculpaţii realizând o reţea de societăţi pe care le controlau, în scopul decapitalizării SC Terom SA.
Întrebarea care se pune este cum de autorităţile cu atribuţii de control şI competenţe în urmărirea privatizărilor nu au prins mai repede de veste despre ce făcea conducerea mafiotă a Terom.

 

×
Subiecte în articol: observator