Bucureștiul devine un fel de teren de experimente pentru noi restricții care se vor aplica, în continuare, în toată țara. Guvernul a stabilit un nou set de măsuri, după ce a crescut numărul românilor contaminați cu SARS-CoV-2. Localitățile cu o rată mare de contaminare vor avea restricții speciale sâmbăta și duminica, iar în magazine va putea exista un număr limitat de persoane. Lupta pe carantină a devenit politică, între colegii din coaliția de guvernare. USR-PLUS susține închiderea totală a Capitalei, în timp ce PNL nu dorește înăsprirea restricțiilor. Chiar și așa, prefectul Capitalei, de la alianța USR-PLUS, a explicat că Bucureștiul nu intră în carantină din considerente economice: reprezintă 25% din economia României.
Telemunca și școala online, noi restricții de circulație, închiderea mall-urilor, mai puține persoane în magazine și ieșirea din casă până la ora 18.00 sunt câteva dintre măsurile care s-ar putea lua în Capitală, în zilele următoare, cu sau fără declararea carantinei. Controalele se vor înmulți și se vor înăspri în București, începând de astăzi. Ar putea urma carantina în următoarele zile, dacă numărul contaminărilor va mai crește, însă până acum s-a încercat evitarea acestei măsuri, chiar dacă în București s-a ajuns ieri, la o rată de infectare de 6,22 de cazuri la mia de locuitori.
Carantina de weekend, una dintre propuneri
O altă măsură care s-ar putea lua este carantina de weekend, nu doar pentru București, ci pentru toate localitățile cu rată mare de contaminare. Ieri a fost o zi grea pentru reprezentanții partidelor de la guvernare, pentru că nu s-au pus de acord în legătură cu noile măsuri pentru Capitală. Chiar și reprezentantul USR-PLUS, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a trebuit să recunoască faptul că Bucureștiul nu poate fi închis prea ușor. „E clar că incidenţa crește și crește abrupt în ultimele zile, deci trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare faţă de cele de astăzi. La momentul acesta, am dispus deja înăsprirea controalelor, mai ales în zone pe care deja le știţi că sunt problematice și căutăm, inclusiv împreună cu Ministerul Sănătăţii și Inspecţia sanitară, baza legală pentru a suspenda activitatea celor care nu înţeleg să respecte normele sanitare. Situaţiile sunt diferite. Bucureștiul, dacă este să judecăm, are cam 25% din economia naţională și mare parte din populaţie. Este o aglomerare urbană destul de mare. Trebuie luate în considerare toate aceste elemente, în momentul în care se impun măsuri, ca să știm dacă acele măsuri sunt sau nu eficiente”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica.
Certuri interminabile între autorități
Carantina totală în Capitală nu este considerată o opțiune de luat în considerare nici de premierul Florin Cîțu, chiar dacă Bucureștiul a depășit rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori. În timp ce Cîțu le-a transmis bucureștenilor să ignore scenariile și să aștepte deciziile autorităților, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu este atât de convins că se va putea evita. „Nicio măsură nu poate fi exclusă, niciodată, atât timp cât vorbim despre sănătatea oamenilor. Dar nu vorbim despre carantinare în zilele imediat următoare. Carantina nu poate fi exclusă, este cu siguranţă în discuţie, odată ce s-a depășit pragul de 6 la mie, este o discuţie pe care o avem alături de specialiști în fiecare zi”, a explicat Voiculescu. Cei mai supărați sunt primarii, care nu mai știu cum să gestioneze situația, pentru că nu au nici măcar acces la informații. Certuri au fost, ieri, și între premier și primari. Unii edili au explicat că cele mai multe informații despre localitățile învecinate le găsesc în mass-media, pentru că nu există comunicare instituțională.
Gestionarea pandemiei în România se îndreaptă către haos generalizat. Nu se mai înțeleg între ei nici măcar membrii aceluiași partid de la guvernare. Nimeni nu știe ce va urma. S-ar putea închide din nou piețele în weekend.