x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Udrea: O să vindem 22.000 de locuinţe ANL

Elena Udrea: O să vindem 22.000 de locuinţe ANL

26 Apr 2010   •   00:00

Ministerul Dezvoltării Regionale se aşteaptă să vândă în acest an, chiriaşilor, aproximativ 22.000 de locuinţe ANL, acum fiind depuse circa şase mii de cereri în acest sens, a declarat, azi , la Cluj-Napoca, ministrul Elena Udrea.

"Noi ne aşteptăm să vindem în acest an 22.000 de locuinţe ANL. Până în acest moment avem solicitări pentru aproximativ şase mii de locuinţe şi vor veni şi altele în continuare pentru că se aştepta decizia de calculare a preţului", a spus Udrea.

Potrivit acesteia, abia săptămâna trecută a fost publicat ordinul prin care s-a decis preţul pe metrul pătrat pentru locuinţele ANL care se vor vinde în 2010.

"Preţul este de 347 de euro pe metrul pătrat, fără TVA, pentru 2010, urmând ca anul viitor preţul să fie din nou calculat. Primăriile au trimis către toţi beneficiarii şi chiriaşii ANL adrese prin care aceştia pot să facă solicitări, iar noi am comunicat primăriilor că pot să vândă locuinţele", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale.

Udrea a adăugat că în bugetul ministerului pentru acest an există sumele necesare continuării construcţiei de locuinţe ANL.

"Bani în bugetul ministerului pentru locuinţe ANL există. Am scos la licitaţie circa trei mii de locuinţe ANL. În total, în afară de proiectele pe care le vom face în parteneriat cu Ministerul Apărării, avem pregătite să scoatem la licitaţie 12.000 de locuinţe ANL în acest an. Totul depinde de felul în care vor merge vânzările. Ne bazăm pe fondurile care intră în bugetul ministerului, în bugetul ANL din vânzarea locuinţelor ANL existente în acest moment şi ne bazăm şi pe parteneriate pentru construirea locuinţelor din programul «Zece case pentru specialişti»", a subliniat Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltării Regionale a vizitat, luni, împreună cu ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi primarul Sorin Apostu, un teren al armatei de lângă Cluj-Napoca unde se va construi un cartier ANL cu 2.300 de apartamente.

Guvernul a adoptat, miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, o hotărâre prin care se modifică şi completează normele metodologice de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Actualizarea acestor norme va permite punerea în aplicare a noilor modificări ale Legii 152/1998, aduse prin Ordonanţa de urgenţă 14/2010 şi respectiv Ordonanţa de urgenţă 33/2010.

Prin OUG 14/2010, locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

Ordonanţa 33/2010 prevede că valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, potrivit legii, şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru patrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.

De asemenea, prin actualizarea normelor metodologice, se stabileşte că valoarea de înlocuire reprezintă valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului anterior de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul între valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul anterior şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe.

Totodată, pentru stabilirea preţului de vânzare a locuinţei, la valoarea de vânzare calculată se adaugă comisionul de până la 1% al unităţii prin care se efectuează vânzarea.

În acelaşi timp, valoarea de înlocuire pe metru pătrat se stabileşte anual prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Fondurile obţinute în urma vânzării locuinţelor pentru tineri vor constitui o sursă suplimentară de finanţare pentru derularea Programului de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

×
Subiecte în articol: observator