x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evadări de neînțeles pentru psihologii din penitenciare

Evadări de neînțeles pentru psihologii din penitenciare

de Diana Scarlat    |    08 Mar 2017   •   10:35
Evadări de neînțeles pentru psihologii din penitenciare
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Un deţinut condamnat la 13 ani de închisoare pentru omor a evadat luni seara. Era închis la penitenciarul Rahova, dar beneficia de regim deschis și avea drept la muncă în afara incintei penitenciarului. Deținutul a fugit de la punctul de lucru, unde îi ajuta pe gardieni în supravegherea celorlalți colegi de detenție. Cazul nu este singular. Cei mai mulți fugari evadează cu foarte puțin timp înainte de liberarea condiționată, iar psihologii din penitenciare nu pot explica acest fenomen.

 

Deținuții își câștigă progresiv drepturile în sistemul penitenciar, prin acordarea unui punctaj, în funcție de felul în care participă la programele de reabilitare. Astfel, un deținut care intră inițial în regim închis, după comiterea unui omor, așa cum este și cazul celui care a evadat luni, trece mai întâi la regimul semideschis, apoi la cel deschis. În urma unui set de efavuări și a unui dosar fără probleme, deținuții pot primi dreptul la muncă în afara penitenciarului și chiar în posturi de pază, dacă sunt printre cei cu un comportament exemplar. Tot astfel se câștigă și dreptul la liberare condiționată, după executarea a două treimi din pedeapsă.

Riscul asumat nu este justificat

Deținutul care a evadat luni seara nu va mai putea beneficia de liberarea condiționată de care s-ar fi bucurat în doar câteva luni, dar va fi încadrat și la un regim mult mai drastic, acela de maximă siguranță. „E un caz tipic. De obicei se întâmplă în momente absolut ilogice. Nu este singurul astfel de caz, de părăsire a punctului de lucru. Toți cei care au evadat până acum au fost găsiți în circa 24 de ore, apoi s-a cercetat fapta și au primit un supliment de pedeapsă. Judecătorii stabilesc ce pedeapsă va primi”, explică Ștefan Teoroc, liderul Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP). Cel mai grav lucru este acela că cei care evadează în acest stadiu al executării pedepsei sunt absolut imprevizibili pentru psihologi. „Nu se pot lua măsuri prin care să fie privați de drepturi cei care nu au dat niciun semn de posibil comportament suspect. Ca să ajungă la o astfel de muncă, el a trecut prin verificări foarte atente, inclusiv ale dosarului. Încercăm să eliminăm pe cât posibil toate vulnerabilitățile, dar nu există explicații ale acestor gesturi. Nu se face o evaluare cu detectorul de minciuni și nici nu i se poate lua dreptul de a muncă unui deținut, doar pentru că ți se pare că ar putea avea o astfel de reacție”, mai explică Teoroc.

Cei mai mulți deținuți care evadează sunt, în mod inexplicabil, cei care mai au foarte puțin până la liberarea condiționată. Din fericire, astfel de fapte sunt foarte rare, tocmai pentru că sistemul este progresiv, iar cei care ajung să lucreze în astfel de regim au grijă să nu facă ceva care să le aducă pierderea privilegiilor.

Evadatul de la Rahova, Bogdan Iftimie, 28 de ani, a fost prins aseară la Focșani de către angajați ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și plasat în închisoarea din localitate.

 

×