x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Extracţia de cărbune poate înceta în România

Extracţia de cărbune poate înceta în România

22 Iul 2009   •   00:00

România poate să utilizeze cărbunele, doar dacă va aplica soluţiile necesare pentru a nu distruge mediul înconjurător şi ar putea atinge nivelul "carbon negativ" până în anul 2050, a declarat Ana Voitinovici, consilier Bellona Europa, o organizaţie non-guvernamentală de mediu înfiinţată în Norvegia.



"România va continua să folosească cărbunele, dar poate face acest lucru doar dacă va aplica soluţiile necesare pentru a nu distruge mediul înconjurător. Se impune astfel ca România să pună în aplicare tehnologia de captare şi stocare a carbonului, aşa cum se întâmplă deja în alte ţări europene dependente de cărbune", a afirmat Voitinovici, într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Reprezentantul Bellona România este convins că România poate ajunge la nivelul "carbon negativ" până în anul 2050, în condiţiile în care mai mult de 40 la sută din electricitate provine din arderea de cărbune - cel mai poluant dintre toate tipurile de combustibil. "(...) se impune o schimbare radicală de atitudine, implicând utilizarea tuturor măsurilor împotriva schimbărilor climatice. Necesitatea acestei reforme este accentuată de faptul că România va continua să investească în centralele electrice pe cărbune, pornind de la premisa că rezervele de cărbune vor fi în continuare exploatate în România în următorii 100 de ani", a subliniat Ana Voitinovici.

Studiile de specialitate releva faptul ca emisiile globale de CO2 trebuie sa fie reduse cu cel putin 85 la suta pana in anul 2050. În acest context, la nivel european s-a impus utilizarea eficientă a surselor de energie, precum şi a tehnologiei de captare şi stocare a dioxidului de carbon.

Autorităţile de la Bucureşti s-au înscris în cursa obţinerii, până în 2015, a unuia dintre cele 12 proiecte demonstrative de captare şi stocare a dioxidului de carbon, cu finanţare din partea Comisiei Europene (CE). În ceea ce priveşte producţia de energie din surse regenerabile în România, procentul acestora din totalul energiei este de aproape 18 la sută, provenind din surse hidro şi bio.

Bellona Europa este o organizaţie internaţională non-guvernamentală de mediu, fondată în 1986 la Oslo, Norvegia. La sfârşitul anilor "80, popularitatea Bellona Europa a crescut datorită acţiunilor întreprinse împotriva industriilor cu impact negativ asupra mediului, precum deşeurile toxice sau contaminarea nucleară.

Fundaţia deţine, în prezent, birouri la Oslo, Bruxelles, Washington, Sankt-Petersburg şi Murmansk. Activitatea organizaţiei este susţinută de expertiza celor peste 60 de specialişti în ecologie, inginerie, fizică, economie, jurnalism, ştiinţe juridice şi politice. Bellona Europa îşi propune, astfel, să-şi extindă activitatea în mai multe ţări.

La finele lunii iunie, Tudor Şerban, secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei (ME), declara, pentru Agerpres, că primul proiect din România privind captarea dioxidului de carbon produs de termocentrale va fi realizat în 2010, cu sprijinul celei mai mari companii norvegiene din domeniu, iar valoarea totală a acestuia va ajunge la 400-500 milioane euro. "Momentan nu a fost stabilită termocentrala asupra căreia va fi implementat acest proiect", a adăugat Şerban.

Reprezentantul ME a reamintit că în 2010, 2011 sau 2012, centralele importante din România ar putea fi oprite din cauza emisiilor de noxe, fapt pentru care autorităţile au fost, deja, somate de către CE.

×
Subiecte în articol: observator romania