x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Fa, ti-a ajuns fata acasa?"

"Fa, ti-a ajuns fata acasa?"

de Paula Anastasia Tudor    |    20 Oct 2005   •   00:00
"Fa, ti-a ajuns fata acasa?"

Nevenka Baran, de 13 ani, componenta a lotului de iahting al CS Stiinta Universitatea Constanta, a disparut de acasa de patru zile. Parintii nu mai stiu nimic de soarta ei, dar primesc telefoane dubioase, de la posibilii rapitori.

La ora 15:00, Nevenka termina orele. Conform obiceiului, venea direct acasa. Rareori, cand intarzia la antrenament sau cu colegele, suna acasa si anunta ca intarzie. Luni, 17 octombrie, nu s-a intamplat asa.

PRIMUL APEL. Putin dupa ora 15:00, mama fetei, Cecilia Baran, a primit un apel pe telefonul mobil. "Era o voce de femeie matura si ragusita, de fumatoare. M-a intrebat: «Fa, ti-a ajuns fata acasa?». Am crezut ca-i o gluma proasta, asa ca am inchis telefonul. Am ajuns acasa dupa doua ore si, cand am vazut ca Nevenka nu e, am inceput sa ma agit. Am sunat-o, dar telefonul ei era inchis. Am inceput sa sun pe la colegii ei, care mi-au spus ca s-au despartit de ea in statia de autobuz."

Apoi, parintii au intrebat pe la rude si cunostinte daca stiu ceva de copila. La scoala nu mai era nimeni. Au vorbit cu antrenorul fetei, Nicu Dumitru, care e si directorul scolii la care Nevenka invata, insa acesta a spus ca nu a mai vazut-o de la antrenamentul de duminica... "Ne-am dus la spitale sa o cautam, dar nu era trecuta in nici o evidenta", marturiseste mama fetei, printre lacrimi.

IPOTEZA. Mama fetei crede ca Nevenka a fost rapita si acum este tinuta pe undeva, inchisa

AL DOILEA APEL. "In jurul orei 18:00, povesteste femeia, am primit un alt apel, de pe acelasi numar de telefon, de data aceasta pe telefonul sotului. Nu mai vorbea nimeni, se auzeau rasete, mistouri si au inceput sa ma-njure. Iarasi a intrebat cineva daca mi-a venit fata acasa, apoi a inchis imediat. Atunci am intrat in panica si ne-am dus la politie. Acolo ne-au spus: «n-avem ce face, dupa 48 de ore putem sa incepem cautarile». La politie au lasat o fotografie si au povestit si despre cele doua apeluri anonime primite. "Chiar atunci, la sectie, unul dintre politisti a sunat pe acel numar. Cineva a raspuns, dar, cand a fost luata la intrebari, persoana a spus ca s-a jucat pe telefon, ca a fost o greseala... A inchis si apoi nu a mai raspuns nimeni la acel numar."

PISTE. In noaptea de luni spre marti, familia Baran a mers pe strazi, prin vecini, pe la cunostinte. Marti dimineata parintii s-au dus la scoala si au stat de vorba cu colegii Nevenkai. Unul dintre copii a spus ca fetei i s-ar fi furat telefonul in acea zi si ca ea s-ar fi dus sa-l recupereze. Asa s-ar explica si de unde avea "anonimul" numerele de telefon ale parintilor. Disperati, parintii fetei au apelat la o televiziune locala, care a difuzat stirea despre disparitie marti seara, la ora 19:00. "Dupa aceea au inceput sa sune telefoanele, care ne indicau diverse locuri din oras in care Nevenka ar fi fost vazuta", ne povesteste unchiul fetei, "ne-am dus si le-am verificat pe toate, insa nu am gasit-o".

PE FIR. Dupa ce a aparut stirea la tv, a venit si Politia acasa la familia Baran. Le-au luat declaratii, au cercetat locul, au recoltat amprente, fire de par de-ale Nevenkai si cateva obiecte personale, printre care si rucsacul cu care fata fusese duminica la antrenament. Ieri-dimineata, doua echipaje de politie au fost la scoala, unde au vorbit cu directorul, cu profesorii si cu colegii fetei.

SPORT
Nevenka Baran face de trei ani sport de performanta - iahting. A participat la concursuri locale si nationale, unde a obtinut medalia de argint. Are o sora mai mica, Sibel Lavinia, de opt ani. "Este un copil foarte responsabil, ne spune mama, nu intarzia si nu pleca de acasa fara sa anunte. Chiar daca nu-mi spunea mie, ii spunea surorii mele, care ii este si nasa. Nu ar fi fugit de acasa, mai ales acum cand a venit si fratele meu din voiaj. Il astepta cu sufletul la gura, stia ca o sa primeasca multe cadouri. Iar daca si-ar fi pierdut telefonul, stia ca nu-i nici o problema, n-ar fi fost prima data." Antrenorul fetei spune ca "singurul prieten cu care a vazut-o la club pe Nevenka este un copil de clasa a V-a de la Scoala 39". De la mama ei am aflat ca numele acestui baiat este Alex si ca, fiind si coleg de club, ii este bun prieten. Luni, un coleg de clasa (C.F.) care mergea spre casa a vazut-o in strada. A intrebat-o ce face, iar ea i-a raspuns ca-l asteapta pe Alex.
×
Subiecte în articol: observator fetei nevenka