Primul diplomat american care si-a asumat, deschis, orientarea homosexuala, si, cu toate acestea, a fost numit ambasador SUA, a fost Michael Guest. Guest a fost nominalizat de presedintele republican George W. Bush, iar Senatul, dominat tot de republicani, l-a confirmat, astfel ca si-a inceput mandatul in septembrie 2001, chiar dupa atentatele teroriste care au schimbat fata lumii.
Guest si-a terminat mandatul in 2004, iar in 2007 si-a dat demisia din corpul diplomatic, considerand ca este discriminat din pricina orientarii sexuale.
Acum, intr-un editorial publicat sub semnatura sa de cotidianul Washington Post, articol prilejuit de demisia lui Ric Grenell din functia de consilier al candidatului republican Mitt Romney, determinata, pare-se, tot de orientarea sexuala, Guest marturiseste ca a fost foarte aproape de a demisiona in primele trei luni ale mandatului sau de ambasador. "Uneori, violenta verbala si grafica a scrisorilor pe care le primeam ma faceau sa plang. La scurt timp de la sosirea mea in Romania, am fost sunat de un suporter republican, care m-a intrebat daca am adus sosetele si lenjeria partenerului meu, pe cheltuiala contribuabililor".
Dintr-o postare a blogger-ului chinezu, reiese ca Guest nu a fost intr-atat deranjat de reticenta explicita a romanilor fata de homosexuali, cat era de ipocrizia americanilor, care, in mod oficial sustin drepturile homosexualilor, dar, in realitate, nu sunt deloc deshisi fata de minoritatea sexuala.
"L-am intalnit pe Michael Guest acum cativa ani, intr-o excursie de 2 zile pe incredibil de minunata zona Valea Vaserului din Maramures. Michael era in concediu, insotit de partenerul sau si de parintii ambilor. “Cuplul ambasadorial', cum la caterinca le spuneau unii romani prezenti si ei pe acolo, era extrem de agreabil.
In una din serile cu foc de tabara, cand lumea era incalzita de la palinca si de la vinul excelent de Recas, unul dintre romanii verzi arunca asa, ca gluma: “si daca vrem sa discutam afaceri le cerem sotiilor sa se retraga?'. Aluzie penibil de transparenta la partenerul lui Guest. Ambasadorul, care rupea foarte bine romaneste, s-a facut ca nu intelege si a abordat situatia cu diplomatie, desi hohotele romanilor prezenti… I-am cerut putin mai tarziu scuze lui Michael in numele “minunatului' care l-a jignit. Mi-a spus atunci ceva ce mi-a ramas multa vreme in minte: “Nu e nici o problema. Suntem obisnuiti. Macar la voi, aici, se face totul pe fata, este evident ca nu sunteti toleranti fata de homosexuali. Pe undeva, avand in vedere ca vorbim, totusi, despre Romania, este de inteles. Mai rau e la noi in State. Unde cica sistemul iti ofera toate drepturile si nu ar trebui sa te simti discriminat. In fapt, nu e nici pe departe asa ceva. Iar SUA, spre deosebire de Romania, au pretentia de a fi cea mai mare democratie…'.
De ce mi-am adus aminte de intamplarea asta? Pentru ca am citit la Calin Cosmaciuc despre demisia lui Michael Guest din corpul diplomatic din cauza discriminarilor la care sunt supuse familiile de homosexuali".