x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gardienii reţinuţi pentru omor riscă închisoarea între 10 şi 20 de ani

Gardienii reţinuţi pentru omor riscă închisoarea între 10 şi 20 de ani

de Violeta Fotache    |    06 Aug 2010   •   00:00

Inspectorul principal Cătălin Ghidea şi agenţii principali Codreanu Bucur şi Nicu Chiriac, reţinuţi în cazul deţinutului care a murit în Penitenciarul Galaţi, vor fi suspendaţi din funcţiile deţinute, a anunţat vineri Administraţia Naţională a Penitenciarelor.



Ancheta internă dispusă de ANP imediat după ce, la data de 4 iunie 2010, deţinutul Constantin Sandu a murit în urma bătăii primite, a stabilit că cei trei funcţionari cu statut special au fost direct implicaţi. Potrivit anchetatorilor, inspectorul pricipal Cătălin Ghibea le-ar fi permis celor doi agenţi să îl bată pe deţinutul Constantin Sandu în noaptea de 3 spre 4 iunie, imobilizându-i mâinile şi picioarele. Victima a murit a doua zi din cauza rănilor create de loviturile cu picioarele şi cu bastonul în zona abdomenului, a pieptului, a feţei şi a picioarelor. Cătălin Ghidea nu a intervenit pentru a-I opri pe gardienii bătăuşi, dar nici nu a menţionat în documente că s-a petrecut vreun incident pe timpul serviciului său de pază.

"Cătălin Ghidea este acuzat de complicitate la omor, complicitate la purtare abuzivă şi fals intelectual - era şef de tură şi nu a consemnat în procesul-verbal date despre incident. Este vorba despre un fals prin omisiune. Cei doi gardieni sunt acuzaţi de omor şi purtare abuzivă", ne-a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, procurorul Marcel Codiţă. Ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore au fost emise joi după-amiază. Cei trei reţinuţi au fost duşi vineri la Curtea de Apel Galaţi cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. La această oră, şedinţa de judecată este în desfăşurare. Cei trei riscă pedepse cu închisoarea între 10 şi 20 de ani.

Sursa citată ne-a precizat că, în acest dosar penal, mai sunt şi alte persoane cercetate pentru infracţiuni în legătură cu serviciul, având calitatea de învinuiţi. De altfel, ancheta internă dispusă de ANP a constatat că nouă ofiţeri şi şapte agenţi din cadrul Penitenciarului Galaţi "au manifestat neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate sau atitudine tolerantă faţă de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonaţilor", se arată în comunicatul ANP.
Printre cauzele care au determinat producerea incidentului, ANP enumeră lipsa de implicare a factorilor de conducere din Penitenciarul Galaţi în ceea ce priveşte instituirea şi menţinerea unui climat de siguranţă a persoanelor private de libertate, modul neprofesionist şi contrar procedurilor legale de folosire a forţei şi de aplicare a mijloacelor de imobilizare, dezinformarea sau neinformarea factorilor decizionali, precum şi manifestarea unei atitudini pasive a unora dintre angajaţii implicaţi în producerea evenimentului.

Conducerea ANP a sesizat Parchetul şi Poliţia, dar şi Comisia de disciplină din cadrul ANP pentru opt ofiţeri cu funcţii de conducere. Totodată a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şi şapte agenţi cu funcţii de execuţie. De asemenea, ANP a cerut Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării judecătorului Neculai Burlibaşa în funcţia de director al Penitenciarului Galaţi, pentru neimplicare în coordonarea şi controlul personalului din subordine, fapt care a dus la apariţia disfuncţionalităţilor majore în modul de realizare a activităţilor specifice unei unităţi penitenciar. CSM nu a dispus încă schimbarea acestuia din funcţie.

×
Subiecte în articol: observator