x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva profesorilor si cea de la metrou, in instanta

Greva profesorilor si cea de la metrou, in instanta

de Eugenia Mihalcea    |    17 Noi 2005   •   00:00

Profesorii vor mai sta acasa inca cel putin doua zile. Instanta a amanat ieri luarea unei decizii privind greva. Pentru a se judeca cu profesorii, Ministerul Educatiei a angajat o mare casa de avocatura. Astazi, sindicalistii de la metrou asteapta decizia justitiei.

Inca cel putin doua zile de greva in invatamant, dupa ce ieri sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti a amanat pentru maine decizia privind legalitatea grevei. Desi are Departament Juridic, Ministerul Educatiei a angajat o mare firma de avocatura pentru a se lupta cu profesorii la tribunal. In conditiile in care bugetul este... de austeritate. Conform liderului Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, Secretarul de Stat Paloma Petrescu a semnat o imputernicire pentru angajarea unui grup de avocati, contestata de sindicate.

PE BANI. Firma de avocatura este "Tuca si Asociatii", aceeasi echipa care a castigat in urma cu circa o luna procesul statului roman cu Noble Ventures, judecat la Washington, de Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala (ICSID). Mai exact, statul roman a scapat de plata unor daune de 353 de milioane de dolari.

LEGEA. In ceea ce priveste sindicatele, acestea au invocat ieri lipsa calitatii procesuale a Ministerului Educatiei sustinand ca cererea in instanta a fost semnata de ministrul Mihai Hardau inainte ca el sa fi preluat efectiv conducerea ministerului. Sindicalistii au contestat si imputernicirea data de secretarul de stat Paloma Petrescu celor sapte avocati care reprezinta MEdC. Ministerul a solicitat instantei sa constate ilegalitatea grevei declansate in 7 noiembrie, invocand incalcarea de catre federatiile din educatie a prevederilor Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, conform avocatului Rosu de la "Tuca si Asociatii". (Eugenia Mihalcea)

JUSTIFICARI
Secretarul de Stat din Ministerul Educatiei, Paloma Petrescu, cel care a semnat imputernicirea pentru casa de avocatura, a declarat ca "decizia de a lucra cu o casa de avocatura nu ii apartine". "Calea justitiei in conflictul cu profesorii este o decizie care s-a luat vineri la nivelul Guvernului", a adaugat Paloma Petrescu. "Noi vrem numai sa stim daca greva este legala sau nu", a mai precizat Secretarul de Stat. Paloma Petrescu a spus ca nu cunoaste onorariul pentru casa de avocatura.

×
Subiecte în articol: observator paloma petrescu