x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos pe Otopeni: Piloții sunt în protest spontan. Tarom a anulat mai multe zboruri. Grindeanu cere urgent măsuri

Haos pe Otopeni: Piloții sunt în protest spontan. Tarom a anulat mai multe zboruri. Grindeanu cere urgent măsuri

de Redacția Jurnalul    |    08 Iul 2024   •   09:35
Haos pe Otopeni: Piloții sunt în protest spontan. Tarom a anulat mai multe zboruri. Grindeanu cere urgent măsuri
Sursa foto: Facebook Tarom

Tarom a anulat, luni, zborurile spre Cairo, Amman și Beirut, „din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor”. Sorin Grindeanu cere conducerii companiei să ia urgent măsuri.

Sute de oameni și-au petrecut noaptea pe unde au apucat, în aeroport, după ce li s-a spus că avioanele lor nu mai decolează. Aceștia așteaptă acum soluții de la operatorul de zbor pentru a-și putea continua călătoria.

UPDATE:

Compania a revenit cu un comunicat în care precizează că anulează 10 zece curse de luni, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor.

Cursele anulate până acum sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni - Iași-Otopeni, ROT621/2 - Otopeni - Oradea-Otopeni, ROT261/2 - Otopeni - Istanbul-Otopeni, ROT231/2 - Otopeni - Budapesta-Otopeni, ROT 301/2 - Otopeni - Frankfurt-Otopeni, ROT361/2 - Otopeni - Amsterdam – Otopeni, ROT 381/2 - Otopeni - Paris-Otopeni.

„Compania traversează astfel o situație fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de solutii și protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center și o parte dintre piloți și însoțitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operațională și iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activități s-a alocat deja personal suplimentar. TAROM regretă disconfortul creat și asigură pasagerii că siguranța acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectați de aceste anulări. Echipa noastră de asistență va contacta direct pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile. Compania TAROM depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor”, transmite compania.

Știre inițială

Compania Tarom anunță anularea zborurilor către și dinspre Cairo, Amman și Beirut din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor.

„În conformitate cu reglementările internaționale de aviație și politicile interne stricte privind siguranța zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”, fiind în imposibilitatea restabilirii planului de zbor într-un timp atât de scurt. Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului”, transmite compania.

Cursele anulate sunt: – ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni și ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni.

„Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală! Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor! De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM. Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcțiomare a TAROM! Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate!”, a postat ministrul Transporturilor.

Din primele informații, se pare că ar fi un protest spontan al piloților, care anunță, rând pe rând, că nu pot ajunge la muncă din cauza unor probleme de sănătate. Potrivit unor surse Antena 3 CNN, în anul 2020, compania Tarom avea 1800 de salariați. Acum, numărul acestora a scăzut la 1100. 

Piloții cer majorarea bugetului de salariului cu 30% și renegocierea contractului colectiv, de la 1 august, contract care urmează să expire în luna octombrie. 

Salariile piloților Tarom sunt la aproximativ jumătate față de cele ale altor companii, precum WizzAir, spun sursele citate. De exemplu, un pilot comandant Tarom câștigă aproximativ 5000 de euro, în timp ce un pilot Wizzair ia nu mai puțin de 10.000 de euro, cu toate beneficiile. 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: otopeni protest zboruri anulate piloti