Un număr de 14 icoane de patrimoniu, furate în august 2011 din două biserici din judeţul Mureş şi valorând în total 200.000 de euro, au fost recuperate de poliţişti, în urma unor percheziţii făcute astăzi în Capitală, din casele a doi colecţionari care le-au cumpărat cu bună-credinţă. Margareta Arsenescu, comisar-şef în cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale (DIC), specializată în patrimoniu cultural naţional, a spus că acţiunea de astăzi a fost desfăşurată în cadrul cercetărilor vizând furtul a 114 icoane, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, în august - septembrie 2011, din opt biserici monumente istorice din judeţele Mureş, Hunedoara şi Vâlcea. În noiembrie 2011 şi martie anul acesta, au fost recuperate alte 70 de icoane, celelalte 30 fiind căutate în continuare.
Cinci persoane trimise în judecată
Cele 14 icoane găsite în urma percheziţiilor provin din două biserici din Urisiu de sus şi Urisiu de Jos, judeţul Mureş, şi au fost furate în luna august, de o grupare formată din cinci persoane, dintre care doi hoţi şi trei tăinuitori, toţi bărbaţi, unii chiar cu vârste înaintate. Aceştia au acţionat liber, intrând prin efracţie în biserici, şi şi-au căutat ulterior cumpărători, cunoscând valoarea obiectelor furate. Toate cele cinci persoane au fost trimise în judecată, riscând pedepse de până la 20 de ani de închisoare pentru furt calificat. Cercetările în acest caz sunt efectuate în cadrul mai multor structuri, printre care Direcţia de Investigaţii Criminale a IGPR şi Inspectoratul de Poliţie Hunedoara, dosarul fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Cei doi colecţionari din Bucureşti, ale căror locuinţe au fost percheziţionate sunt de bună-credinţă şi ţineau obiectele expuse, nicidecum ascunse, a precizat Arsenescu. Valoarea totală a celor 14 icoane este de 200.000 de euro, însă acestea au fost cumpărate cu preţuri “mult sub” preţul lor real, a mai spus comisarul-şef. Două dintre obiectele prezentate - de mari dimensiuni, pictate pe lemn - sunt icoane bizantine, datate 1539 şi provenind din ateliere moldoveneşti, în valoare de 50.000 de euro fiecare. Alături de acestea, se mai află o icoană de mari dimensiuni, tot pictată pe lemn, care este însă o copie de la începutul secolului al XVIII-lea după o icoană bizantină. Celelate sunt icoane de Nicula (din atelierele Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj), pictate pe sticlă, potrivit Margaretei Arsenescu. Icoanele vor fi returnate parohiilor din care provin, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte 70 recuperate anterior, a mai spus comisarul-şef. În privinţa furturilor acestor obiecte valoroase din biserici, Arsenescu a mai spus că lăcaşurile de cult nu sunt, în general, asigurate corespunzător, neavând un sistem de alarmă. Dintre infracţiunile în domeniul patrimoniului cultural, 60% reprezintă furturi din biserici, a menţionat Arsenescu. Totodată, în baza de date de obiecte furate a Poliţiei, figurează peste 900 de icoane, date în căutare din 1990.
Percheziţii în Capitală
Poliţiştii au făcut astăzi percheziţii în Capitală pentru identificarea şi recuperarea unor icoane furate în urmă cu un an din opt biserici de lemn, monumente istorice, din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea, cinci dintre suspecţii în acest caz fiind deja trimişi în judecată.
Percheziţiile sunt făcute de poliţişti de la Direcţia Investigaţii Criminale din Poliţia Română şi Serviciul de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.
Anterior, poliţiştii au identificat principalii suspecţi şi complicii acestora, constituiţi într-un grup infracţional, potrivit Poliţiei Române. Membrii grupării infracţionale ar fi furat icoane în perioada august - septembrie 2011 din opt biserici de lemn, monumente istorice, din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. Cinci dintre membrii grupării au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv.
Citește pe Antena3.ro