x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ieşenii au îndurat gerul pentru a se prinde în Hora Unirii

Ieşenii au îndurat gerul pentru a se prinde în Hora Unirii

24 Ian 2010   •   00:00
Ieşenii au îndurat gerul pentru a se prinde în Hora Unirii

Sute de persoane au ignorat, astăzi, temperaturile scăzute de afară şi au venit în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a aniversa alături de aleşii ţării împlinirea a 151 de ani de la Unirii Moldovei cu Ţara Românească.



La eveniement au fost invitaţi să participe preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, dar şi liderii partidelor parlamentare, senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai Patriarhiei, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi judeţene, istorici. A fost, de asemenea, invitat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, împreună cu o delegaţie a municipalităţii.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Iaşi încă de sâmbătă seară, anunţă Agerpres. După ce a fost cazat la Hotel ''Traian'', şeful statului a luat parte la gala de premiere a valorilor ieşene organizată de filiala locală a PD-L.

Aşa cum este prevăzut în programul municipalităţii ieşene, manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie au început în Piaţa Unirii, la ora 10,00, când într-o extensie din laterala scenei s-a amenajat o mare hartă cu Principatele Unite ale Moldovei şi Ţara Românească, pe care sunt marcate judeţele din acea perioadă. În acelaşi timp va fi susţinut un spectacol folcloric susţinut de artiştii populari Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric şi ansamblul Busuioc Moldovenesc.

O oră mai târziu, actorii Daniela Busuioc, Radu Ghilaş şi Elena Zmucilă îi vor întruchipa pe Mihail Kogălniceanu, Al.I.Cuza, şi Elena Doamna şi, totodată, vor rosti discursul lui Kogălniceanu de acum 151 de ani.

Momentul va fi urmat de alocuţiunile oficialităţilor, iar în jurul orei 11,50 vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care se va desfăşura parada militară a Gărzii de Onoare.

În jurul orei 12,05 va urma tradiţionala Horă a Unirii, iar la orele amiezii oficialităţile se vor deplasa, pe jos, la Biserica ''Trei Ierarhi'', unde vor depune jerbe şi coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit programului, manifestările organizate de municipalitate vor continua în Piaţa Unirii din Iaşi cu un spectacol de muzică populară, urmând ca în intervalul orar 16,00 - 18,00 să se desfăşoare o paradă a costumelor de epocă şi un ceremonial militar al Retragerii cu Torţe, din Piaţa Unirii până în Piaţa Palatului Culturii.

O jumătate de oră mai târziu, va avea loc un spectacol folcloric susţinut de artiştii populari Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric şi ansamblul Busuioc Moldovenesc.

Municipalitatea ieşeană a cheltuit pentru aceste manifestări peste 300.000 lei. Primarul Gheorghe Nichita, care este şi preşedinte al filialei PSD, a lansat şi în acest an ideea unei iniţiative legislative care să vizeze declararea zilei de 24 ianuarie, când s-a înfăptuit Mica Unire a Moldovei şi Ţării Româneşti, drept zi naţională, la fel ca şi ziua de 1 decembrie, când s-a înfăptuit Marea Unire.

Nichita a menţionat că, în calitate de primar al municipiului Iaşi, doreşte să schimbe percepţia altor cetăţeni şi personalităţi faţă de această regiune faţă de care Bucureştiul are o datorie morală întrucât în urmă cu 151 de ani Iaşiul a cedat capitala.

Proiectul, susţine Gheorghe Nichita, va fi înaintat spre aprobare atât Legislativului, cât şi Executivului, nu înainte însă de a fi lansată o campanie de semnături de susţinere.

×
Subiecte în articol: observator