x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jerusalem Post: "Medicii dezmint acuzaţiile privind practicile ilegale la clinica Sabyc din România"

Jerusalem Post: "Medicii dezmint acuzaţiile privind practicile ilegale la clinica Sabyc din România"

22 Iul 2009   •   00:00

Raidul efectuat luni de poliţie la clinica de fertilizare Sabyc din Bucureşti a fost "ca un film de la Hollywood", a declarat pentru postul de televiziune israelian Canal 2 medicul Nathan Levitt, reţinut în România, informează Jerusalem Post.



'Mai mulţi bărbaţi mascaţi cu armele scoase au dat buzna în clinică. Au spus că sunt de la poliţie şi se vedea că nu glumeau', a relatat profesorul Levitt, contactat telefonic în România.

Medicul este unul din cei patru suspecţi reţinuţi sub bănuiala de a fi utilizat ovule umane achiziţionate ilegal de la românce sărace. El a fost surprins chiar în timpul unei intervenţii de fertilizare a unei israelience.

'O pacientă se afla într-o poziţie foarte intimă, în mijlocul intervenţiei', a insistat medicul israelian, respingând acuzaţiile de practici ilegale în România.

'Am primit toate aprobările necesare. Cele mai recente datează de acum două săptămâni. Nu există nicio încălcare a legislaţiei române. Pe această bază am adus femei israeliene aici, unde avem o activitate de succes', a dat asigurări Nathan Levitt.

Doi medici israelieni sunt în custodia poliţiei, iar alţi doi se află în arest la domiciliu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian Yigal Palmor a declarat pentru Jerusalem Post că Ambasada Israelului în România depune eforturi pentru respectarea drepturilor respectivilor medici, inclusiv la reprezentare în justiţie.

'Putem doar monitoriza şi informa despre ceea ce se întâmplă, dar nu putem interveni', a explicat Yigal Palmor. Anterior, un tribunal românesc a extins cu 29 de zile mandatul de reţinere a încă doi medici: Harry Mironescu şi fiul acestuia Yair Miron.

Un membru al Knessetului (parlamentul israelian unicameral) a opinat că această poveste 'demonstrează necesitatea reluării dezbaterilor pe marginea proiectului de lege guvernamental' privind liberalizarea restricţiilor referitoare la donaţiile de ovule umane, 'examinat şi aprobat parţial de fostul legislativ'.

În prezent, în Israel, au dreptul de a dona ovule doar femeile care urmează ele însele un tratament de fertilizare, donaţiile benevole ori provenind din partea unor prieteni sau rude nefiind acceptate.

Consilierul juridic al Ministerului Sănătăţii Mira Huebner a explicat că pregătirea documentului a fost foarte laborioasă, din cauza 'imenselor complicaţii' privind actul medical şi a problemelor legate de etică, legislaţie israeliană, monitorizare etc. Proiectul de document prevede facilităţi pentru donator şi pentru femeile supuse unui tratament de fertilizare, precum şi acordarea de compensaţii donatorilor.

Agerpres

×
Subiecte în articol: observator