x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legionarii sârbi erau, de fapt, extremişti maghiari!

Legionarii sârbi erau, de fapt, extremişti maghiari!

de Istvan Deak    |    03 Mar 2011   •   13:16
Legionarii sârbi erau, de fapt, extremişti maghiari!
154561-rsandor.jpgÎn iunie 2010 a început la Tribunalul Veszprem procesul privind altercaţia din discoteca localului Patriota din noaptea de 8 februarie 2009. În septembrie 2010, judecătorii au demarat procesul pentru pedepsirea ucigaşilor handbalistului Marian Cozma. Ieri, a început un al treilea proces, care încearcă să facă lumină în dosarul privind evenimentele din 14 septembrie 2009, când un grup de 50 de persoane a atacat la o benzinărie din localitatea Enying, un grup de rromi, majoritatea implicaţi în uciderea lui Cozma. Din grupul de rromi, 10 sunt acuzaţi de ultraj. Iniţial, s-a crezut că este vorba de un commando sârbesc trimis de tatăl lui Zarko Sesum, handbalist care era să îşi piardă un ochi în altercaţia din noaptea de 8 februarie 2009.

Judecătorii au ascultat depoziţia lui Torockai Laszlo, cel care s-a aflat în fruntea convoiului de 8-10 maşini, el fiind unul dintre liderii organizaţiei de tineret a extremei drepte Jobbik, cu reprezentare în Parlamentul maghiar. “Este adevărat că eram într-o maşină cu număr sârbesc şi am oprit în benzinăria din Enying unde am dat peste un grup de rromi, conduşi de Raffael Janos. Nu venisem cu intenţia să îi atacăm, chiar dacă eram într-un convoi de 8-10 maşini, eu fiind în prima maşină. Când am văzut că ţiganii sunt agresivi, le-am cerut prietenilor mei să plecăm. În acel moment ne-au atacat cu pietre, sticle şi scaune şi au produs pagube materiale importante. Mie mi-a recomandat un reporter de la televiziunea Hirtv să oprim la acea benzinărie, noi venind din Budapesta. Cred că a fost mâna serviciilor secrete ca să creeze un conflict între cele două grupuri”, a spus Torockai.

Au crezut că sunt legionari sârbi
După moartea lui Cozma, în presa maghiară şi cea internaţională s-a propagat ideea că tatăl lui Zarko Sesum va răzbuna suferinţele fiului său. “Eram un grup de 10 persoane la benzinăria din Enying şi sărbătoream ziua de naştere a unui prieten. Când am văzut că vine un convoi de 10-12 maşini cu numere sârbeşti şi slovace, din care coboară vreo 40-50 de oameni îmbrăcaţi în negru, cu cagule, bâte de baseball şi câteva vipere, am crezut că sunt băieţii trimişi de tatăl lui Sesum ca să răzbune cele întâmplate în noaptea de 8 februarie 2009. Din fiecare maşină au coborât câte 4-5 persoane şi au început să ţipe după arme, am auzit cuvântul AK. Când şi-au tras cagulele pe cap, am decis că e timpul să ne apărăm şi am aruncat cu vreo 40 de sticle în ei”, a spus Raffael Janos.

Conform procurorilor, persoanele din convoiul de 8-10 maşini au oprit întâmplător în benzinărie, nu au fost agresivi şi au fost atacaţi de grupul de rromi. Interesant este că poliţia a fost chemată de o persoană din grupul de rromi, până să ajungă oamenii legii la locul altercaţiei, oamenii lui Torockai părăsiseră deja judeţul Fejer.

×
Subiecte în articol: observator marian cozma