x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Martin Harris: "Mica Reformă - marele impact”

Martin Harris: "Mica Reformă - marele impact”

de Violeta Fotache    |    28 Oct 2010   •   00:00

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti spune că noua lege este crucială şI pentru creşterea investiţiilor britanice în ţara noastră



Într-o postare pe blogul ambasadei cu titlul "Mica Reformă - marele impact", ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, reliefează rolul extreme de important pe care îl are "Legea Micii Reforme", iniţiată de MInisterul Justiţiei şi promulgată de şeful statului la începutul săptămânii.

"Preşedintele Traian Băsescu a promulgat luni o lege privind accelerarea procedurilor judiciare. Acest lucru a fost denumit <>, dar semnificaţia ei este mare, iar adoptarea acesteia este o veste binevenită. În această vară, România a luat o serie de măsuri pentru reformarea sistemului de justiţie şi combaterea corupţiei. Aceasta din urmă (n.r. Legea <>) va sprijini implementarea lor în timp util. Noua lege va reduce volumul de muncă al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi volumul de muncă al tribunalelor, pentru a spori eficienţa procedurilor judiciare în materie penală. De asemenea, va îmbunătăţi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie civilă şi va elimina întârzierile nejustificate. Acest lucru se va realiza prin simplificarea numirii completelor de judecată, care să permită audierea cazurilor într-un interval scurt de timp şi reformarea procedurii de recurs. ", notează Mark Harris.

Ambasadorul britanic la Bucureşti remarcă pasul "esenţial" făcut de România în implementarea noilor coduri de procedura civilă şI penală, programată pentru 2011, prin adoptarea acestei legi. "Mă aştept ca această <> să aibă un mare impact în promovarea unui sistem judiciar mai eficient şi transparent. Acest lucru este crucial şi pentru Marea Britanie: un sistem judiciar pe deplin funcţional şi un mediu de afaceri favorabil sunt esenţiale pentru creşterea investiţiilor britanice în România", notează Martin Harris pe blogul Ambasadei Marii Britanii.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, cunoscută ca Legea "micii reforme" în justiţie.  În anunţul făcut la Palatul Cotroceni, şeful statului a trecut în revistă principalele prevederi ale Legii care dă posibilitatea ca procesele să se judece mai repede şI mai bine. Preşedintele a enumerat extinderea numărului structurilor şI persoanelor care pot face recurs în interesul legii (Avocatul Poporului şI Colegiul de conducere al instanţei supreme). Totodată, se creează un complet specializat pentru judecarea recursurilor în interesul legii, precum şI instituţia judecătorului-delegat. Acesta este acel judecător care întocmeşte un raport care se prezintă completului specializat, raport în care judecătorul-delegat propune şi soluţia O altă prevedere nominalizată de şeful statului ca fiind extrem de importantă este cea potrivit căreia judecătoriilor li se atribuie competenţa de a judeca orice proces care implică daune sau plăţi până la maxim 2.000 de lei. Traian Băsescu a arătat că noua lege introduce şi reglementarea, ca modalitate suplimentară de comunicare, a posibilităţii încunoştiinţării părţilor prin telefon, telegraf, mail şi toate mijloacele moderne.

"Deci nu mai trebuie trimisă neapărat clasica citaţie. Este suficientă o înştiinţare pe fax sau pe mail, dacă adresa este cunoscută". De asemenea, preşedintele Băsescu a menţionat că, legat de evitarea prelungirii judecării cauzelor în care numărul părţilor vătămate sau părţilor civile este foarte mare, noua lege stabileşte că se poate desemna un reprezentant al celor care sunt parte în proces.

"Am speranţa că peste 30 de zile judecătorii şi procurorii, în mod egal, vor pune în aplicare prevederile noii legi şi eu cred că este o excelentă lege de tranziţie, de la legislaţia actuală, către noile Coduri", a conchis şeful statului. Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris este, iată, de aceeaşI părere.

×
Subiecte în articol: observator