x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miting pentru morţi şi vii

Miting pentru morţi şi vii

de Violeta Fotache    |    22 Mar 2010   •   00:00

Membri ai două asociaţii de revoluţionari din Timişoara au pichetat luni atât Parchetul instanţei supreme, cât şi Ministerul Justiţiei, cerând dreptate pentru victimele după 22 decembrie 1989 şi reînscăunarea la cârma instrumentării dosarelor revoluţiei şi mineriadelor a cuplului de procurori Dan Voinea şi Romeo Bălan, ambii aflaţi în prezent în afara sistemului judiciar.

Aproximativ 20 de membri ai Asociaţiei Memorialului Revoluţiei Timişoara şi ai Asociaţiei 17 Decembrie Timişoara, susţinuţi logistic de Asociaţia 21 Decembrie 1989, au pichetat mai întâi sediul Parchetului instanţei supreme, apoi pe cel al Ministerului de Justiţie.

RIDICULIZARE ŞI VERDICT
Protestatarii s-au "înarmat" cu pancarte în care fie ridiculizau procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, şi Consiliul Superior al Magistraturii, fie sugerau condamnarea la închisoare a fostului preşedinte al ţării, Ion Iliescu.

"Am vrea să se facă dreptate în dosarele Revoluţiei şi să fie pedepsiţi cei vinovaţi pentru crimele Revoluţiei", a declarat Ioan Bânciu, vicepreşedintele Asociaţiei Memorialului Revoluţiei Timişoara. "Am venit aici ca să cerem să-i pună înapoi procurori, să lucreze dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor, pe procurorii Dan Voinea şi Romeo Bălan. Pe generalul Dan Voinea cineva l-a marginalizat, iar adevărul stă pe loc în procesele revoluţiei. Doar pe la televizor se vorbeşte", a spus sursa citată.

"UNDE NE SUNT MORŢII?!"
Vasile Farcău, membru al Asociaţiei 17 Decembrie Timişoara, a intrat în greva foamei, solidarizându-se cu Teodor Mărieş ­ aflat deja în cea de-a 70 zi de grevă a foamei. "Cer preşedintelui României, în numele tuturor morţilor din această ţară, al răniţilor şi al urmaşilor să se implice să ceară tuturor organelor competente să dea drumul la dosare, să facă lumină referitor la decembrie 1989", a declarat Vasile Farcău.

Luptător rănit în revoluţie, Vasile Farcău şi-a trecut doleanţele pe o pancartă atârnată de piept. El cere eliberarea ultimelor 1.018 dosare ale Revoluţiei rămase secretizate. Vrea să primească explicaţii pentru filele lipsă din dosarele deja eliberate Asociaţiei 21 Decembrie 1989, cere desecretizarea dosarelor Mineriadei, vrea adevărul despre morţii dispăruţi la Timişoara. "În documentele oficiale se vorbeşte doar de 1.100 de morţi, ceilalţi 500 de morţi unde sunt? Cine erau? Erau ruşi? Erau unguri? Vrem adevărul", a strigat la microfon Ioan Bânciu.

50 DE VICTIME FĂRĂ DREPTURI
La miting a participat şi grevistul foamei Teodor Mărieş, însă acesta a stat mai mult în maşină. "Sunt în a 70-a zi de grevă a foamei, normal că sunt slăbit. Asociaţia noastră le-a oferit suport logistic. Mi-au spus de joi că vor să picheteze. Am convenit traseul, am fugit repede la Primărie pentru autorizarea mitingului, le-am pus la dispoziţie staţia.

Ei vor ca procurorii să facă anchete şi în dosarele care privesc evenimentele petrecute după 22 Decembrie 1989, pentru că sunt victime şi după 22 şi aceşti oameni nu au avut parte de un proces niciodată. Sunt circa 50 de victime fără drepturi. Pe de altă parte, revoluţionarii din Timişoara susţin repunerea în funcţii a foştilor procurori Dan Voinea şi Romeo Bălan. Niciunul nu mai e în sistem, dar dacă revoluţionarii au încredere numai în ei, ce să-i faci?", ne-a declarat Mărieş.

MINISTERUL JUSTIŢIEI REACŢIONEAZĂ
Independenţa magistraţilor, judecători sau procurori, este garantată de Constituţie şi de Legile în vigoare, motiv pentru care Ministerul Justiţiei nu poate interveni în activitatea de cercetare a unui dosar penal. Ministerul şi-a exprimat deschiderea spre dialog cu reprezentanţii societăţii civile, în limita competenţelor sale, reamintind ultima întâlnire din martie cu Teodor Mărieş.

"Consecvent principiilor afirmate în repetate rânduri, conform cărora activitatea de urmărire penală şi judecare a unei cauze trebuie să se desfăşoare într-o perioadă cât mai scurtă, ministrul Justiţiei a formulat o solicitare către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca, în temeiul art. 132 ali.1 din Constituţia României, republicată, să dispună toate măsurile necesare pentru finalizarea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor", ne-a informat Biroul de presă al Ministerului Justiţiei.

Totodată, ministrul Cătălin Predoiu a cerut procurorului general să efectueze o analiză a modului în care a fost gestionată soluţionarea dosarelor privind evenimentele din decembrie 1989 şi evenimentele din iunie 1990.


La Parchet, aproape 5.000 de dosare privind Revoluţia
Pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al parchetelor militare din teritoriu au fost înregistrate 4.495 dosare penale, din care în 2.894 de cauze au fost efectuate cercetări de Secţia Parchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti, iar în 1.601 dosare de unităţile militare de parchet din teritoriu.

Din numărul total al acestor dosare, 3.135 au avut ca obiect uciderea sau rănirea unor persoane (818 dosare privind perioada 17-22.12.1989, iar 2.317 cauze privind perioada de după 22.12.1989).
Din totalul de 3.135 de dosare, Secţia Parchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti au instrumentat 2.311, 647 cauze privind perioada de până la 22.12.1989, iar 1.664 dosare privind perioada următoare.

În 112 cauze, din totalul de 4.495, au fost trimişi în judecată, de Secţia Parchetelor Militare şi parchetele militare din subordine, 245 de inculpaţi, după cum urmează :
* 6 generali, 32 de ofiţeri, 9 subofiţeri şi 35 militari în termen din cadrul Ministerului Apărării Naţionale;
* 12 generali, 73 de ofiţeri, 8 subofiţeri şi un militar în termen din cadrul Ministerului de Interne;
* 69 civili;

În dosarele aflate în instrumentarea procurorilor s-a lucrat în mod constant, într-un ritm susţinut, în vederea finalizării acestor cauze.
În ceea ce priveşte dosarul "Mineriadei", soluţionat de procurori şi aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat o persoană care, începând cu data de 19.03.2010, s-a prezentat la sediul instanţei supreme pentru a asigura la desigilarea şi sigilarea dosarului "Mineriadei", în vederea fotocopierii documentelor.

×
Subiecte în articol: observator