x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mortul, demisionatul si razboinicul / Principalele evenimente din Justitie

Mortul, demisionatul si razboinicul / Principalele evenimente din Justitie

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    20 Mar 2006   •   00:00
Mortul, demisionatul si razboinicul / Principalele evenimente din Justitie

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.

Stresul, culisele si batalia procedurala au generat in ultimele sapte zile trei evenimente principale, ale caror ecouri pot reverbera in lumea justitiei. Protagonistii acestor intamplari sunt celebritati cu probleme judiciare: Florian Anghelescu, magnat al tutunului autohton, Adrian Nastase, fost premier, si Dinu Patriciu, miliardarul petrolist. Primul a murit, al doilea a fost "ajutat" sa demisioneze de propria-i "familie" politica, iar al treilea continua sa-si mentina atitudinea razboinica, desi a inceput sa piarda teren.

MOARTE. Fost apropiat al presedintelui in exercitiu Traian Basescu, omul de afaceri Florian Anghelescu si-a gasit sfarsitul joi intr-o moarte violenta, pe care autoritatile o considera, pana la proba contrarie, sinucidere. Chiar daca astfel dosarele sale penale se inchid, in urma raman insa intrebarile si suspiciunile inerente unui astfel de gest.

ABDICARE. Principala tinta a anchetei Zambaccian, Adrian Nastase, a avut o saptamana linistita pe plan judiciar, fara descinderi pe la prieteni sau chemari la interogatoriu. Lovitura care l-a debarcat de la sefia Camerei Deputatilor i-a venit insa din propria "gradina". Ramas fara sprijin politic, dar cu acelasi dosar la DNA, mai stufos insa, aparent fostul premier se afla intr-o situatie agravata. Cu toate acestea, el a surprins joi prin declaratia facuta imediat dupa ce a demisionat: "Sunt foarte relaxat, pentru ca am impresia ca mi-am recastigat libertatea!".

INSISTENTA. Dinu Patriciu se lupta mai departe pentru libertatea lui. In fata primei batalii pierdute vineri, el a continuat sa atace Parchetul ca-l poarta pe drumuri cu greselile pe care le-ar face, desi Curtea de Apel Bucuresti a returnat cazul lui la Tribunal, spre rejudecare, pentru o carenta a hotararii date de judecatorul instantei de fond.

TELEGRAFIC. Prin contrast, Ovidiu Tender, bagat dupa gratii in urma cu doua saptamani, lasat tot acolo prin verdictul de luni al Curtii de Apel, continua sa aiba o atitudine rezervata. Tace. Gigi Becali a pierdut marti procesul cu Oana Pellea, fiind obligat de instanta s-o despagubeasca moral cu 350 de milioane de lei vechi. Dan Ioan Popescu (aflat in mare suspans cu debarcarea politica) a sustinut la Instanta Suprema ca problema averii sale sta in lipsa unei stampile bancare de pe documente care i-ar justifica 40 de miliarde de lei. Adica mai toti banii aflati acum sub lupa Justitiei.

DOSARE INCHISE PRIN DECES
Desi nu a atras atentia presei decat o zi, doua, moartea milionarului tutunului, Florian Anghelescu, a fost intamplarea iremediabila a saptamanii. Gasit spanzurat in subsolul vilei sale din Bucuresti, sotul fostului consilier prezidential Stana Anghelescu a fost catalogat ca sinucigas. Acuzatiile de evaziune si contrabanda au fost vehiculate ca principal motiv al gestului, desi aparent situatia lui judiciara nu implica deocamdata riscul arestarii, iar afacerile sale nu erau falimentare. Acum, anchetatorii nu pot decat sa inchida dosarele instrumentate impotriva lui Anghelescu.

CE LIBERTATE A CASTIGAT NASTASE?
Dosarul Zambaccian a fost motivul invocat de colegii din partid pentru "mazilirea" peste noapte a lui Adrian Nastase (foto). Desi prin votul Camerei Deputatilor, a scapat de perchezitia ceruta de anchetatorii DNA, Nastase "a cazut" in actiunea de curatire a imaginii PSD. Determinat sa-si dea demisia din functie, el s-a plans pe holurile Parlamentului c-ar fi un tap ispasitor, victima a unor "reglari de conturi" planuite "in culise", "pe la Mariott", "la o cafea". In lipsa nominalizarilor, s-a deschis usa speculatiilor. Numeroase intrebari au fost generate si de mesajul "cu dublu sens" al declaratiei cu libertatea "recastigata", intrebari care ar putea inflama lumea justitiei acuzata in ultimul timp ca ar fi un instrument al puterii politice.

ACUZE CONSTANTE
Omul de afaceri Dinu Patriciu (foto dreapta) s-a confruntat saptamana trecuta cu doua situatii neplacute. Prima a fost generata de acuzatiile si marturisirile despre "Afacerea Sudan", lansate din spatele gratiilor de sirianul Omar Hayssam. Presedintele Rompetrol a negat dezvaluirile si le-a pus pe seama "presiunilor" la care ar fi supus Omar. A doua problema a constituit-o decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care hotararea judecatoarei Maria Tripadus a fost gasita incompleta si casata.
Asa ca dezbaterile pentru arestare o iau de la capat, la Tribunal, pentru a treia oara in ultimul an. "Victoriile" de pana acum, obtinute pe greseli atribuite procurorilor, au fost astfel reduse la zero pentru erori ale judecatorului Maria Tripadus. "Lovit" si de instanta si de parchet, Patriciu i-a criticat pe anchetatori si pentru greselile judecatorilor.
×
Subiecte în articol: observator