Inventatori din 15 ţări şi-au prezentat recent creaţiile în cadrul Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT 2013, salon de inventică desfăşurat zilele acestea la Iaşi. Au atras atenţia vizitatorilor tot felul de minunăţii, care mai de care mai (aparent) năstruşnice ori cu un grad ridicat de utilitate. Printre acestea: racheta de tenis “inteligentă”, creată de doi cercetători de la Universitaty of Waterloo (Canada), noi compuşi medicamentoşi utilizaţi în lupta împotriva cancerului, concepuţi de cadre didactice de la Universitatea de Stat din Moldova, un dispozitiv care vine în ajutorul câinilor infirmi şi braţul artificial expus de creatori de la Universitatea din Craiova. De asemenea, un grătar pentru barbeque “inteligent”, cu autoaprindere, creat de un întreprinzător privat, o instalaţie de îmbunătăţire a calităţii apei potabile, “tratată” prin efectul de piramidă şi al cristalelor de cuarţ, realizată de un colegiu şcolar sătesc de la Ţibăneşti (Iaşi). Raportat la experienţa avută, cei mai interesanţi inventatori s-au dovedit a fi micii inovatori elevi de la Palatul Copiilor din Iaşi.
Eoliana de balcon asigură încărcarea bateriei de mobil, funcţionarea laptopului, dar şi iluminarea holului… către barul căminului conjugal
Profesorul Remus Pantelimonescu de la Palatul Copiilor Iaşi ne-a descris câteva dintre creaţii elevilor săi, unele mai noi, altele mai vechi. “Sistemul eolian cu pală orizontală sau verticală poate fi instalat pe balcon, iar cu ajutorul său se poate ilumina un hol, se poate încărca un telefon mobil sau asigura funcţionarea unui laptop! Reprezintă o creaţie a unor copii de clasa a VII-a. Utilizând energia eoliană este pus în micşare un generator de 12-24 volţi. Noutatea invenţiei o reprezintă faptul că generatorul e fixat pe corpul sistemului eolian. Cu ajutorul lui se produce curent continuu de 12-24 de volţi ce urmează să fie stocat în sistemul de acumulare”, a explicat profesorul Pantelimonescu.
NASA a apreciat nano-robotul utilizabil în medicina umană, realizare a puştilor care abia au învăţat să citească
Între alte realizări importante ale şcolarilor prichindei de la Iaşi amintim: sursa de înaltă tensiune pentru laborator, senzorul de prezenţă cu raze infraroşii, roborul experimental “Sumo”, vehiculul de agrement solar, sistemul energetic neconvenţional, anemoscopul, oul rotitor cu led-uri, casa “Eco”, locuinţa de vacanţă cu sistem energetic independent, tabla magnetică de şah şi multe altele.
Creaţia deja celebră a elevilor de la Palatul Copiilor este nanorobotul folosit în domeniul medical, apreciat de NASA acum câţiva ani. “Este un dispozitiv minuscul care se introduce în venă, prevăzut cu o telecomandă. Acesta ajunge la partea bolnavă a corpului şi poate cauteriza. De asemenea, poate avea în vârf un sistem prevăzut cu laser. Şcolarii ieşeni care au lucrat la această importantă realizare au fost la Indianapolis, unde au fost premiaţi de o firmă americană de nanotehnologie care colaborează cu NASA”, a spus profesorul Gheorghe Colbu de la Palatul Copiilor din Iaşi. Dintre organizatorii EUROINVENT 2013, coordonat de ing. Andrei-Victor Sandu, amintim: Forumul Inventatorilor Români (prof. univ. dr. Ion Sandu), Universitatea Tehnică “Gh. Asachi”, Asociaţia Europe Direct Iaşi şi Universitatea “Al.I. Cuza”.
Citește pe Antena3.ro