x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nati Meir, condamnat la şapte ani de închisoare, într-un nou dosar de înşelăciune

Nati Meir, condamnat la şapte ani de închisoare, într-un nou dosar de înşelăciune

13 Oct 2010   •   00:00

Fostul parlamentar Nati Meir a fost condamnat, astăzi, la şapte ani de închisoare cu executare, în al doilea dosar de înşelăciune, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti.

Instanţa a finalizat, în urmă cu două săptămâni, dezbaterile în acest dosar, însă pronunţarea a fost amânată pentru astăzi, anunţă realitatea.net. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti l-a trimis în judecată, pe 9 februarie, pe fostul deputat PRM Nati Meir, în stare de arest preventiv, în dosarul în care acesta este acuzat că a înşelat mai multe persoane, folosindu-se de calitatea sa de fost parlamentar şi candidat la preşedinţia României.

Anchetatorii au reţinut, în rechizitoriul prin care au dispus, în februarie, trimiterea în judecată a lui Nati Meir, că acesta a profitat, în perioada ianuarie - octombrie 2009, de poziţia sa publică, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi candidat la preşedinţia României, şi i-a indus în eroare pe Silvian Filoti Ilie, Ilinca Ştefan, Marius Dumitru, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, cărora le-a produs o pagubă de 444.235 de lei.

Astfel, Nati Meir s-a prezentat părţilor civile ca fiind o persoană cu putere financiară care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, fostul parlamentar a mai fost condamnat, pe 2 martie, la o pedeapsă de 4 ani de închisoare, cu executare, tot pentru înşelăciune, în dosarul în care a fost trimis în judecată în 2006, dar hotărârea nu este definitivă, procesul fiind în faza de apel. De asemenea, Tribunalul a decis în acel dosar ca Meir să fie obligat să returneze către 71 de persoane pe care le-ar fi înşelat aproximativ 44.000 de lei, 40.000 de dolari şi 5.400 de euro. Instanţa l-a mai obligat pe Meir să plătească către Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în solidar cu firma SC Orwalsam Trading SRL, peste 30.000 de lei. Meir va trebui să achite şi 70.000 de lei, cheltuieli de judecată către stat.

Într-un al treilea dosar, de data aceasta instrumentat de DNA, Nati Meir a fost trimis în judecată, alături de fiul său, Or Meir, pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă, după ce au pretins bani de la mai multe persoane, spunând că pot interveni la judecători de la TB Galaţi şi ÎCCJ. Procesul celor doi este pe rol, la Tribunalul Galaţi.

×
Subiecte în articol: observator