Editorialistul cotidianului ungar Nepszabadsag, Szocs Levente, remarcă foarte multe similitudini între situaţia politică actuală din România şi cea din Ungaria anului 2010. “Soarta alegerilor era pecetluită încă dinaintea deschiderii urnelor de vot. Singura necunoscută a fost dacă USL va reuşi să obţină o majoritate constituţională de două-treimi. Apatia ARD a fost pedepsită de votanţi. Victoria USL va face ca în următorii ani România să semene tot mai mult cu Ungaria. Liderii USL au învăţat multe de la Fidesz, mai ales în domeniul secretomaniei. Aşa cum ungurii nu ştiau în 2010, acum nici românii nu au ştiut pentru ce solicită USL împuternicire din partea lor. Criza şi o guvernare nepopulare au dus USL pe culmile simpatiei, dar au sporit atenţia celor de la Bruxelles şi Washington. Agresivitatea discursului este un element comun al celor două formaţiuni. Nu se mulţumesc cu învingerea adversarului, ci vor nimicirea lui. Evident că adversarul, preşedintele Traian Basescu, nu este tocmai nevinovat. El şi-a pus amprenta pas cu pas asupra guvernării. Apogeul a fost atins în vara acestui an, când aparatul de stat a intervenit prompt în salvarea preşedintelui de la debarcare. De la serviciile secrete, procurorii DNA până la ataşaţii Institutului Cultural Român, cu toţii plătiţi din banii publici, l-au apărat cu spatele la zid pe preşedintele Băsescu. Din această perspectivă, victoria USL este o reparaţie necesară. Diferenţa majoră dintre USL şi Fidesz este că Guvernul Ponta va continua să îndeplinească prevederile acordului cu FMI. Pentru UDMR este importantă prezenţa în Parlament. Ar fi grotesc ca tocmai acum maghiarii să nu fie în măsură să influenţeze reorganizarea teritorială a României”, subliniază Szocs Levente.
Din Elveţia, Neue Zurcher Zeitung decretează: “Showdown politic în România”. “Victoria USL a fost zdrobitoare şi nu a reprezentat o surpriză, ea fiind preconizată de foarte mult timp de sondajele de opinie. Popularitatea Uniunii Social-Liberale nu a avut de suferit după furtuna politică din vară. Teama românilor de declinul democratic este mult mai mică decât frustrarea strânsă împotriva politicii de austeritate a fostului regim. Măsurile au salvat România de la soarta Greciei, însă au fost taxate dur de votanţi. Este rândul lui Băsescu să mute, el urmând să desemneze un nou premier. Preşedintele a dat de înţeles în mod repetat că nominalizarea sa nu va fi Victor Ponta. Dacă Băsescu îl ignoră pe Ponta, o nouă criză bate la uşile României. În condiţiile în care mai mulţi posibili candidaţi au declinat deja posibilitatea de a accepta oferta lui Băsescu, o nouă suspendare a preşedintelui pare tot mai plauzibilă”, scrie Rudolf Hermann.
“Prin votul de duminică, românii au legitimat Uniunea Social-Liberală condusă de Victor Ponta”, notează şi editorialistul Cyrill Steger în NZZ. “În România, partidele sunt în primul rând organizaţii ale oamenilor puternici de impunere a propriilor interese. Pentru mulţi statul este ca şi în era comunistă un magazin de autoservire. PNL şi PSD , doua partide cu doctrine total opuse, s-au unit în ura comună faţă de preşedintele Traian Băsescu”.
Un simpatizant al preşedintelui Băsescu, Thomas Roser, recunoaşte în cotidianul austriac Die Presse că “USL a obţinut o victorie zdrobitoare”. “A fost o victorie cutremurătoare preconizată. Premierul Victor Ponta s-a întărit în lupta împotriva preşedintelui. Adevăratul perdant al alegerilor parlamentare se află în palatul prezidenţial. Băsescu a anunţat că indiferent de rezultatele alegerilor nu îl va nominaliza pe Victor Ponta. Cum va încerca Băsescu să formeze o majoritate alternativă este încă neclar. El are nevoie de minoritatea maghiară, însă aceştia par dispuşi să colaboreze cu USL. Ponta este un mascul alpha în groapa cu lei din Bucureşti”, consideră Roser.
Cotidianul economic austriac Wirtschaftsblatt prevede un viitor sumbru pentru România: “După sărbătoare vin deziluziile”. “Nimeni nu a pus la îndoială victoria USL, însă după şampanie pentru noul Guvern vin deziluziile unei guvernări în condiţii dificile. Situaţia ţării nu este înfloritoare. Bucureştiul are obligaţia să caute soluţii pentru calitatea deficitară a sistemului de învăţământ, de sănătate, dar şi pentru situaţia controversată de la Roşia Montană. Principala întrebare este cum va reuşi Guvernul să repornească motorul economic al României, în condiţiile unei prognoze deloc pozitive în Zona Euro. Investiţiile în infrastructură sunt blocate. Reţeaua de transport nu este adecvată pentru o economie modernă, iar România este incapabilă să absoarbă fonduri europene în acest scop. O reorganizare teritorială ar putea duce la o reducere a corupţiei în noile regiuni”, scrie Eva Konzett în Wirtschaftsblatt.
Agenţia de presă Bloomberg acordă o atenţie deosebită implicaţiilor economice ale victoriei USL. Potrivit Bloomberg, urmează câteva săptămâni de negocieri dificile, iar tensiunile dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta ar putea duce la câteva surprize. Cu toate acestea, pe pieţe sentimentul dominant va fi, probabil, uşurarea.
Ziarul britanic The Independent prezintă scenariul “altul decât Ponta”. Traian Băsescu ar putea alege ca premier o figură mai puţin controversată decât Victor Ponta, însă tot din USL, însă dacă alianţa de la putere va fi de acord.
Şi agenţia belgiană Belga atrage atenţia că, deşi USL a câştigat alegerile, desemnarea lui Ponta ca premier nu este garantată, cu atât mai mult după declaraţiile recente ale preşedintelui.
Din Germania, William Totok admite în ziarul berlinez Tageszeitung că “românii au exprimat un vot de ură”. Partidul lui Băsescu a suferit o înfrângere nimicitoare. Măsurile sale de austeritate au ruinat foarte mulţi români. Piaţa muncii din România este în pragul colapsului. Presa este la pământ. Salariile vin cu întârziere, iar 2013 va fi un an şi mai greu. Aproape 20% din populaţia României trăieşte la limita subzistenţei. Oamenii ştiu un lucru sigur şi o spun răspicat: “Toţi sunt hoţi, dar de hoţii lui Băsescu ne-am saturat şi de aceea nu îi vom alege”, notează Totok.
Portalul german Deutsche Welle aminteşte că relaţia dintre Băsescu şi Ponta este cel puţin una dificilă şi notează că aceasta a afectat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.
Site-ul televiziunii germane ARD caracterizează alegerile din România ca fiind “o victorie asupra regimului Băsescu”. “Pentru premierul Victor Ponta a fost ziua care a încheiat războiul politic. Pentru USL este şi o victorie împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Prezenţa redusă la vot poate fi pusă pe seama condiţiilor meteorologice nefavorabile”, scrie tagesschau.de.
“În lupta amară pentru putere cu premierul socialist Ponta, preşedintele Băsescu se află în faţa colapsului: la alegerile parlamentare din România, USL a obţinut o victorie clară”, scrie Die Welt. “Va fi linişte în România după victoria USL? Va îngropa Băsescu securea războiului? Îl va accepta pe Ponta în funcţia de premier legitim democratic? Băsescu are posibilitatea de a bloca formarea unui nou Guvern. Dacă trei candidaţi propuşi de preşedinte sunt respinşi de Parlament, vor avea loc noi alegeri legislative. Deşi campania este interzisă în ziua alegerilor, Băsescu a făcut propagandă pentru ARD. Asta nu i-a impresionat pe alegători. Preşedintele trebuie să accepte votul democratic, în caz contrar riscă să piardă susţinerea lumii vestice, care l-a sprijinit în lupta cu Ponta”, sunt de părere jurnaliştii de la Die Welt.
Suddeutsche Zeitung consideră că USL va întâmpina dificultăţi în formarea noului Guvern. “USL a obţinut o victorie uriaşă, dar scontată. În ciuda rezultatului clar, formarea Guvernului va fi dificilă, fiindcă preşedintele Băsescu refuză să îl renominalizeze pe Victor Ponta pentru funcţia de premier. În ciuda obligaţiilor sale apolitice, Băsescu a intervenit în lupta electorală amară şi a lansat atacuri la adresa lui Victor Ponta”.
Portalul de ştiri Focus Online trage concluzia: ”Ponta învinge, Băsescu este pedepsit”. “Mulţi români speră că rezultatele alegerilor parlamentare vor pune capăt crizei politice interne. Victor Ponta este câştigătorul alegerilor. Preşedintele Băsescu a încasat o înfrângere usturătoare”!
“Furtuni de zăpadă şi precipitaţii abundente au îngreunat procesul de votare la alegerile parlamentare din România. În ciuda condiţiilor meteorologice nefavorabile, prezenţa la urne a fost mai ridicată în comparaţie cu ultimele alegeri legislative din anul 2008, scrie luni cotidianul sofiot Trud.
“Stânga română a câştigat o majoritate absolută la alegerile parlamentare de duminică. Totuşi, Băsescu ar putea să profite de dreptul de a desemna un alt premier decât cel actual, ceea ce ar putea provoca un haos politic şi mai mare, cred analiştii”, citaţi de cotidianul bulgar 24 Ceasa.
“România urmează să poarte o nouă rundă de negocieri dificile cu FMI pentru încheierea unui nou acord. Actualul acord expiră la începutul anului viitor. Prin urmare, orice întârziere la formarea Guvernului ar arunca ţara în haos”, mai scrie presa bulgară.
In Republica Moldova s-a stat la coadă pentru votul la parlamentarele româneşti. “Duminică, în ziua alegerilor parlamentare din România, cele patru secţii de votare din Chişinău au devenit neîncăpătoare. Moldovenii cu paşapoarte româneşti au format cozi ca să-şi exprime votul pentru democraţie, integrare europeană şi o mai mare apropiere dintre România şi Republica Moldova. Cei care îşi amintesc referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, îşi vor da seama că, din punct de vedere al prezenţei, diferenţa dintre plebiscitul din vară şi alegerile pentru Parlamentul României, e ca între cer şi pământ”, subliniază cotidianul moldovean Timpul.
“Se întâmplă ceva în Basarabia”, observă jurnal.md. “Românilor basarabeni le pasă de ce se întâmplă peste Prut. Cei care au stat la cozile masive din capitala Republica Moldova ca să-şi exprime opţiunea de vot - fără să reuşească să voteze cu toţii - au dat un verdict politic care nu poate fi neglijat: fieful românismului este la Chişinău”, afirmă jurnal.md.
“De la serviciile secrete, procurorii DNA până la ataşaţii Institutului Cultural Român, cu toţii plătiţi din banii publici, l-au apărat cu spatele la zid pe preşedintele Băsescu. Din această perspectivă, victoria USL este o reparaţie necesară”
Citește pe Antena3.ro