x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nuredin Beinur, un ofiţer de poliţie şi alţi cinci membri ai grupării, reţinuţi pentru 24 de ore

Nuredin Beinur, un ofiţer de poliţie şi alţi cinci membri ai grupării, reţinuţi pentru 24 de ore

13 Oct 2010   •   00:00
Nuredin Beinur, un ofiţer de poliţie şi alţi cinci membri ai grupării, reţinuţi pentru 24 de ore

Nuredin Beinur şi alte şase persoane, printre care şi adjunctul şefului Poliţiei Neptun, au fost reţinuţi de procurori şi vor fi duşi, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru şantaj, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi delapidare.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au reţinut pentru 24 de ore, în urma audierilor, pe Nuredin Beinur, Nuredin Erchin, Nelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Cristinel Niţoi, Constantin Ovidiu Popa şi Valentin Popa.

Cei şapte sunt acuzaţi de şantaj, instigare sau complicitate la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, evaziune fiscală şi delapidare. Printre cei reţinuţi de procurori este şi ofiţerul de poliţie judiciară Cristinel Niţoi, adjunctul şefului Poliţiei Neptun, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului.

Aceştia vor fi duşi, miercuri la prânz, la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii propunând instanţei arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Din probele administrate până în prezent anchetatorii au stabilit că, începând din 1999, Nuredin Erchin şi Nuredin Beinur, împreună cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protecţie de la diverşi oameni de afaceri, în schimbul promisiunii că-şi vor putea derula în linişte afacerile pe litoral.

"Taxele de protecţie se ridicau la câteva mii de euro anual. În ipoteza în care părţile vătămate depuneau plângeri penale la poliţie, inculpaţii, cu sprijinul unui poliţist de poliţie judiciară, reuşeau să stopeze cercetările în cauzele respective şi să muşamalizeze aflarea adevărului, prin obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată", se arată într-un comunicat al Parchetului instanţei supreme.

Potrivit procurorilor, poliţistul acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, "contribuind prin acţiunile lui la exercitarea de presiuni asupra părţilor vătămate".

Pentru a-şi pune în aplicare planurile, membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori la ameninţări cu moartea la adresa persoanelor vătămate şi a membrilor familiilor acestora, atât în mod direct, cât şi prin mesaje telefonice, precum şi la distrugeri de bunuri cu scopul de a-i intimida, au mai arătat procurorii.

"Cu titlu de exemplu, partea vătămată M.M. a cesionat celor doi inculpaţi, cu titlu gratuit, folosinţa unui teren (pe care erau amplasate unităţi comerciale al căror acţionar majoritar era partea vătămată), cesiune ce reprezenta, de fapt, taxă de protecţie (apreciată la valoarea de 15.000 euro/an). În momentul în care partea vătămată a încercat să-şi câştige drepturile în instanţă sau prin intermediul organelor de poliţie, inculpaţii, personal sau prin locotenenţii lor, au recurs la măsuri extreme constând în intrări în forţă pe terenul părţii vătămate, urmate de lucrări şicanatorii de escavare sau de distrugere a plaselor de protecţie şi demolare a schelelor folosite la renovarea unor imobile", au precizat procurorii.

Cercetările au mai relevat şi faptul că printre activităţile infracţionale ale inculpaţilor se numără şi acţiuni de recuperare a unor datorii existente între persoane fizice, prin recurgerea la metode de constrângere psihică a părţilor vătămate, precum ameninţări cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuală, incendierea unor bunuri, exercitate de către "locotenenţii" lui Nuredin Beinur şi Nuredin Erchin.

Totodată, procurorii au mai stabilit că, în urma unui control de natură economică la firma la care Nuredin Beinur este acţionar majoritar, acesta i-a determinat pe Mariana Delu şi Nuredin Erchin, director general şi, respectiv, administrator ai societăţii, "să altereze, distrugă şi să sustragă acte contabile, în vederea prezentării unei situaţii contabile neconforme realităţii, în scopul ascunderii prejudiciului adus bugetului de stat, ca urmare a neachitării obligaţiilor fiscale prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a veniturilor realizate anterior de societatea comercială".

Pentru prinderea membrilor clanului "Nuredin", poliţiştii şi procurorii au făcut, marţi, 19 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov şi Sibiu. În urma percheziţiilor, 13 persoane au fost duse pentru audieri la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Printre cei audiaţi au fost şi comisarul şef Cristinel Niţoi, adjunctul şefului Poliţiei Neptun şi comisarul Gabriela Iacob, şeful Biroului de Poliţie Rutieră Mangalia, suspectaţi de abuz în serviciu.

×
Subiecte în articol: observator