x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O româncă revendică de la stat tablouri în valoare de 1 miliard de euro!

O româncă revendică de la stat tablouri în valoare de 1 miliard de euro!

06 Apr 2010   •   00:00

Urmaşa unui fost erou al armatei franceze revendică o colecţie de tablouri semnate de cei mai mari pictori din istorie, dar şi câteva colecţii de timbre „Cap de Bour”. După unele estimari, valoarea bunurilor ar depaşi un miliard de euro.

De câteva zile bune, oficialii Muzeului Naţional de Artă au motive întemeiate să se agite, după ce au fost citaţi la tribunal de nepoata unui fost erou al armatei franceze, scrie replicaonline.ro. Bărbatul se numea Cristian Anghel şi a murit în 1922. În cererea de chemare în judecată reclamanta le cere magistraţilor să oblige BNR-ul, Ministerul Culturii şi pe cel al Finanţelor să îi restituie bunurile confiscate în 1948 de Securitate de la tatăl ei. Acesta se ocupa de afacerile private ale lui Carol al II-lea. Discutăm aşadar despre trei tablouri pictate de Gaugain, două de Cezanne, unul de Van Gogh şi 21 de pânze pictate de artişti flămânzi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. La toate acestea se adaugă şi două colecţii „Cap de Bour”, în total: 77 de timbre.
Reclamanta insistă că are şi dovezi, mai exact procesele verbale de confiscare, din care rezultă că pânzele şi timbrele ar fi ajuns în Tezaurul Băncii Naţionale.

×
Subiecte în articol: observator