x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

14 Iul 2006   •   00:00

17:02 - OPERATIE


MURES. Medicii din Targu Mures au intrat in operatie pentru a preleva mai multe organe de la un tanar de 23 de ani aflat in moarte cerebrala.
AGLOMERATIE. Soferii care au iesit din Bucuresti spre Ploiesti au stat la cozi interminabile, fiind unul din cele mai mari blocaje recente.

17:07 - INCENDIU


ARAD. Dupa o interventie de peste 48 de ore, pompierii aradeni au reusit sa stinga focul de la groapa de gunoi a orasului. Incendiul izbucnit marti, din cauze inca incerte, a provocat un nor de fum inecacios care a acoperit aproape tot municipiul si a determinat zeci de familii sa plece de acasa.
PERICOL. Politistii din Alba au anuntat ca traficul feroviar in zona statiei Cugir a fost periclitat de doi tineri care au furat zeci de metri de cablu din instalatia de comunicare si dirijare feroviara. Cei doi au fost prinsi in scurt timp, fiind retinuti pentru furt calificat si distrugere.


PROTEST ECOLOGIST. Un grup de activisti Greenpeace din Romania si Ungaria au pichetat ieri dimineata sediul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, solicitandu-i Sulfinei Barbu sa opreasca procedura de evaluare a impactului proiectului Rosia Montana asupra mediului.

PATRIMONIU - Ministerul Culturii vrea obiecte dacice
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) vrea sa cumpere bratari dacice din aur si monede de tip koson, care provin din situri arheologice din Romania si au fost pierdute din patrimoniul cultural national prin tranzactii ilicite pe piata neagra. Potrivit MCC, achizitia se va face in conditiile legii, de la orice persoane care detin astfel de obiecte, cu plata unei compensatii echitabile.

FESTIVAL - Sighisoara Medievala
La finele acestei luni debuteaza cea de-a XIV-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala. "Traditie culturala si mister medieval" este tema evenimentului organizat de catre Primaria municipiului Sighisoara in perioada 28-30 iulie 2006. Ducu Bertzi, coordonatorul serilor de folk, a anuntat ca la aceasta editie va fi mai multa muzica folk decat in anii precedenti. Vor canta Tatiana Stepa, Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Ducu Bertzi, Florian Pitis, Marius Batu si Mihai Nenita, Nicu Alifantis si ZAN s.a. (Cristina Ologeanu)

REPARATII - Bucuresti - Pitesti, inchisa pe un sens
Autostrada Bucuresti - Pitesti este inchisa pe cate un sens, alternativ, de ieri si pana la 30 noiembrie, pentru executarea unor lucrari de reparatii pe tronsonul cuprins intre kilometrul 23 si kilometrul 46. Pana la 15 septembrie, portiunea de 23 de kilometri va fi inchisa pe sensul dinspre Pitesti spre Bucuresti, iar in perioada urmatoare - pe sensul opus.

RECOMANDARE - Gabriel Bivolaru ar putea fi eliberat
Cererea de eliberare depusa de fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost aprobata favorabil de Comisia de eliberari conditionate din Penitenciarul Rahova. Bivolaru ar putea fi eliberat daca la 19 iulie, Judecatoria Sectorului 5 va dispune in acest sens. El a fost condamnat in aprilie 2004 la cinci ani de inchisoare pentru frauda, in urma unei sentinte date de Instanta Suprema. Comisia a considerat ca Bivolaru a efectuat jumatate din pedeapsa si a fost un detinut model.

TIGANCA - MOLDOVA - Cimitirul militarilor romani, vandalizat
Cimitirul din satul Tiganca, din Republica Moldova, unde sunt ingropati aproximativ 70 de mii de militari romani morti in al doilea razboi mondial si care a fost recent reamenajat, a fost vandalizat, relateaza BASA-press. Primarul localitatii, Petru Gandrabur, a declarat ca autorii au coborat drapelul Romaniei arborat la poarta si l-au rupt, furand jumatate din el.

PLAN DE URGENTE - Autoritatile si mesajele de-a gata
In cazul unei vizite in zone calamitate, politicienii trebuie sa se abtina de la a da sfaturi tehnice si sa evite luptele publice pentru putere. Fraza-cheie care trebuie rostita este "Situatia este sub control". Persoana cea mai indicata pentru a transmite mesaje de empatie este seful statului, insa nici acesta nu trebuie sa abuzeze in comunicare de elemente tehnice. Aceste indicatii fac parte dintr-un document guvernamental, menit a-i instrui pe politicieni cum sa se comporte in timpul vizitelor in zonele calamitate. (Aniela Nine)

EVENIMENT - Mozart Fest, inca trei zile
Bucurestenii care viziteaza Piata Enescu din fata Ateneului Roman din Capitala mai au parte, pana duminica, de Mozart Fest 2006. Evenimentul organizat de ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti - si de Primaria din Viena se inscrie in seria manifestarilor dedicate Anului International Mozart. Pe langa spectacole in aer liber, proiectii de film si expozitii, festivalul gazduieste si CooLogan, un model al autoturismului autohton decorat special pentru aceasta ocazie. (L.F.)

DUPA ADERARE - Metropola Russe - Giurgiu
Primarii oraselor Russe si Giurgiu, Bojidar Iotov si Lucian Iliescu, au anuntat existenta unui plan de dezvoltare comuna a celor doua localitati. Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, cele doua orase vor avea transport public comun si sosea de centura comuna. Totul se va face pe banii furnizati de la Bruxelles, scrie publicatia bulgara Standart. (A. Aldea)
×
Subiecte în articol: observator