x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

07 Apr 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Gulas de Cartea Recordurilor la Salonta

Primarul municipiului Salonta, Torok Laszlo, si presedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss (stanga), au prezentat ieri o oala uriasa facuta la comanda pentru 170 de milioane de lei vechi. Locuitorii din Salonta vor sa gateasca la aniversarea a 400 de ani de la intemeierea localitatii 4.600 de litri de gulas, stabilind un nou record mondial. Evenimentul va fi inregistrat la Londra. Actualul record a fost stabilit in urma cu 10 ani in Ungaria. (Natalia Ivan)

Petrom scumpeste benzina

Petrom va majora azi cu 5 bani pe litru preturile maxime pentru trei sortimente de benzina vandute in reteaua sa de statii de distributie. Preturile vor creste la 3,38 lei pentru benzina ECO premium, la 3,36 lei pentru benzina fara plumb si la 3,68 lei pentru sortimentul top premium 99+.

Otopeni - German extradat din Romania

Cetateanul german Matthias Schmidt, acuzat ca a furat 2,1 milioane de euro si prins in luna ianuarie intr-un apartament din Bucuresti, a fost extradat de autoritatile romane. Schmidt a fost preluat aseara de o escorta a politiei germane de pe Aeroportul Henri Coanda. Dupa furtul din decembrie anul trecut, germanul a adus valuta in Romania in mai multe valize. Anchetatorii romani au recuperat insa aproximativ 1,3 milioane de euro.

Notari publici - Macovei ii cere lui Botos ancheta

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a cerut procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa ancheteze modul in care predecesorii sai in functia de la Guvern, dar si fostii angajati ai Ministerului, au semnat ordine de numire in functie pentru notarii publici. In scandalul numirilor ilegale in postul de notar au fost implicati mai multi demnitari si sotii de politicieni. Presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Iosif Gavril Chiuzbaian, a apreciat ca actiunea este "de propaganda, prin care se incearca acreditarea ideii ca in Ministerul Justitiei s-ar face reforma".

Iasi - Seful Regionalei Vamale, destituit

Directorul Directiei Regionale Vamale Iasi, Eugen Marian Butur, a fost destituit ieri pentru suspiciuni de coruptie. Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Dorin Tiganas, masura a fost luata dupa incalcari repetate ale conduitei profesionale, ca si pentru "indicii clare asupra unor acte de coruptie" pentru care s-au sesizat organele de cercetare penala. Interimatul va fi asigurat de directorul executiv adjunct al DRV Iasi, Ion Liliana.

Pericol de avalanse

Meteorologii au avertizat ieri ca in Muntii Fagaras exista risc de gradul IV privind producerea de avalanse, adica cel mai mare nivel de pericol. Situatia este provocata de temperaturile ridicate si va dura cel putin pana maine seara. In Bucegi si Postavaru este alarma de gradul trei.

Constanta - Inca doua focare de aviara inchise

Localitatile constantene Harsova si Seimenii Mici au iesit din carantina, incepand de ieri. Din cele 14 focare de gripa aviara din judetul Constanta au ramas active numai trei. Potrivit reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare, carantina va fi ridicata peste o saptamana si la Cernavoda si Dunarea. In satul Deleni, ultimul focar, s-a finalizat dezinfectia, urmand sa fie introdusi puii santinela. (E. Sava)

Sarbatoare - Regele petrece Pastile la Galati

Familia Regala vrea sa petreaca Pastile la Galati. Intentia a fost anuntata ieri prefectului Mihai Capra de catre Principele Radu de Hohenzollern-Veringen. Regele Mihai I si Regina Ana doresc sa fie prezenti la Slujba Invierii in Catedrala Episcopala din Galati. Familia Regala a ales anul acesta orasul de pe Dunare pentru ca, in luna aprilie, se implinesc 100 de ani de cand Regele Ferdinand si Regina Maria au pus piatra de temelie a Catedralei Episcopale de la Galati. (Erik Hoosz)

Memorandum - Pensiile s-ar putea majora

Majoritatea pensiilor ar putea creste cu 3%, cel mai probabil din septembrie, a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale - CNPAS. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si CNPAS au propus o majorare cu 3% a valorii punctului de pensie pana la sfarsitul anului 2006. Memorandumul in acest sens va fi supus aprobarii Guvernului. (Eugenia Mihalcea)

Craiova - Inspectori acuzati de tergiversare

Rudele femeii care a murit in explozia produsa in urma cu trei luni la un punct termic din Craiova sustin ca ancheta este tergiversata de Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj. "Institutul de Medicina Legala din Craiova a stabilit ca leziunile care au cauzat moartea s-au produs in urma unui accident de munca", spune soacra Doinitei Trica. Directorul ITM Dolj a spus ca ancheta este in derulare si ca se va stabili daca a fost sau nu accident de munca. (Mihai Gavrila)

Inundatii - Case consolidate in judetul Timis

Peste 200 de case din judetul Timis, care au rezistat inundatiilor de anul trecut desi au fost afectate, vor fi reconsolidate. Unele locuinte vor fi reconstruite din bani publici, a anuntat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo. El a spus ca, pentru aceste lucrari, in Moldova si Banat, au fost alocate 70 de miliarde de lei vechi. Pentru casele nou construite, oamenii vor trebui sa-si faca asigurari atunci cand vor primi titlul de proprietate.

Valcea - Camin de batrani la un fost restaurant

Un nou camin de batrani se va construi la Ramnicu-Valcea in sediul fostului restaurant Cocosul de Aur. Consiliul Local a luat aceasta hotarare dupa ce a ajuns la concluzia ca vechea cladire nu respecta normele UE si necesita o investitie de 150 de miliarde de lei. Noul camin va fi gata in 2007. (Alexandra Chivu)

Licitatii - Dezinteres pentru Litoral

Jumatate din sectoarele de plaja de pe Litoral, scoase la licitatie de Directia Apelor Romane Dobrogea Litoral (DADL) Constanta, au ramas neinchiriate. In majoritatea cazurilor, ofertele depuse au fost respinse ori s-a calificat un singur agent economic. Pentru sectoarele Navodari, Tuzla, Olimp I, Cap Aurora si Mangalia nu a fost depusa nici o oferta. Licitatiile vor fi reluate peste doua saptamani. (E. Stan )

Verificari - Tripadus ramane in vizorul CSM

Dupa ce a respins solicitarea Parchetului de sanctionare disciplinara a judecatoarei Maria Tripadus, acuzata ca ar fi avut un comportament inadecvat in sala de sedinta intr-un proces al lui Dinu Patriciu, CSM continua verificarea incompatibilitatii magistratului in acest dosar. Inspectia a inceput in urma unui articol aparut in presa centrala.

Disponibilizari - Protest violent la Carom Onesti

Peste 200 de salariati ai SC Carom Onesti au luat cu asalt statia electrica a societatii, intentionand sa decupleze de la retea un cartier cu peste 600 de locuinte din municipiu, dar si o serie de societati comerciale. Protestul spontan a pornit dupa ce Adrian Marghescu, reprezentantul lichidatorului legal al Carom, i-a anuntat oficial pe cei 1.500 de angajati ca vor fi disponibilizati. "A existat pericolul producerii unui incendiu, avand in vedere ca oamenii erau foarte furiosi", a declarat liderul sindical Vasilica Udrea. Conflictul a fost aplanat cu ajutorul jandarmilor.

Scrisoare - Coppola, multumit de politistii romani

Regizorul american Francis Ford Coppola a trimis o scrisoare de multumire Politiei din judetul Neamt dupa ce, la sfarsitul anului trecut, a filmat cateva zile in Piatra-Neamt pentru pelicula "Tinerete fara tinerete", inspirata din nuvela lui Mircea Eliade. Coppola sustine ca i-a facut placere sa vada un oras "curat, civilizat si frumos" si a multumit tutoror autoritatilor locale. (Razvan Constantin)
×
Subiecte în articol: observator