x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

30 Mar 2006   •   00:00

Avertizare seismica in timp real


Institutul de Fizica a Pamantului a elaborat un sistem de avertizare seismica ce ar putea deveni functional de anul viitor, pentru a preveni in timp real populatia si autoritatile. Si la Mangalia va fi instalat un sistem de avertizare pentru tsunami.

Dezbatere - Ungaria - 1956, Romania - 1964


O masa rotunda, cu tema "Modalitati de afirmare a independentei in politica externa a statelor din lagarul comunist: Ungaria - 1956, Romania - 1964", are loc maine, incepand cu ora 12.00, la sediul central al Arhivelor Nationale din Bucuresti. Dezbaterea va fi moderata de profesorul universitar dr. Ioan Scurtu, dar vor participa si alti academicieni, istorici si contemporani ai evenimentelor. (M. Stirbu, C. Anghel)

Lege - Masterat pe baza de contract


Studiile universitare de masterat se vor desfasura pe baza unui contract incheiat intre masterand si Institutia Organizatoare de Studii Universitare de Masterat. O hotarare in acest sens a fost adoptata ieri de Guvern si va intra in vigoare in anul universitar 2006-2007. (F. Zainescu)

Agricultura - Bani pentru motorina


Producatorii agricoli vor primi o subventie de 7.000 de lei vechi/litrul de motorina pentru executarea lucrarilor de insamantare in aceasta primavara, a anuntat ieri, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Sprijinul se acorda numai pentru infiintarea culturilor care nu beneficiaza de o alta forma de subventie. Agricultorii trebuie sa depuna o cerere la primarie. (Florina Zainescu)

"De primavara" - Furtuna puternica la Targu-Jiu


O tanara de 18 ani a fost ranita grav ieri, fiind lovita de acoperisul cazut de pe un bloc din Targu-Jiu, in timpul unei furtuni puternice, informeaza Mediafax. Isabela Jianu, de 18 ani, a fost dusa in stare grava la Spitalul Judetean din localitate. Acoperisul fusese pus provizoriu de o firma romano-franceza, care dorea sa mansardeze blocul respectiv, iar lucrarile erau programate sa fie incheiate anul trecut.

Parchetul General - Deputat pedist invinuit oficial


Deputatul PD de Brasov Ioan Gontea si-a aflat ieri oficial invinuirile pe care i le aduc procurorii Parchetului General intr-un dosar de privatizare. Surse judiciare ne-au declarat ca parlamentarul este cercetat pentru favorizarea infractorului si fals, infractiuni comise in calitate de notar. (L. Mateescu)

Verdict - Legile sanatatii sunt constitutionale


Judecatorii Curtii Constitutionale considera ca legile sanatatii pot fi promulgate si au respins ieri ca neintemeiate exceptiile de neconstitutionalitate pe care 37 de senatori le invocasera la acest pachet de legi. Ministrul Sanatatii a apreciat decizia ca fiind una corecta. Eugen Nicolaescu a spus ca acum poate incepe aplicarea reformei.

Subventii - Cererile se depun pana in aprilie


Noile cereri pentru ajutorul financiar de 200 de euro acordat de Guvern la achizitionarea de calculatoare pot fi depuse de catre elevii si studentii cu venituri reduse pana la sfarsitul lunii aprilie. Ajutorul se acorda elevilor si studentilor cu venituri pe membru de familie cel mult 1,5 milioane lei vechi. (Florina Zainescu)

Inundatii - Trotusul a izolat cinci sate


Locuitorii din cinci sate bacauane, situate in comunele de pe Valea Muntelui, zona cea mai afectata de inundatiile de anul trecut, au fost din nou separati de lume. Trotusul s-a umflat din nou dupa topirea zapezilor si a rupt cele trei poduri care legau de lume cei peste 2.000 de sateni. Si in orasul Targu-Ocna apele au maturat un pod si au izolat 300 de oameni. (Mirela Romanet)

Proiect - Radare fixe testate in Capitala


Politistii bucuresteni testeaza un nou sistem radar instalat pe stalpi, in diferite zone ale Bucurestiului, cu ajutorul caruia vor supraveghea diferite artere ale Capitalei. "Sistemul este in perioada de testare, el nu genereaza efecte juridice pentru conducatorii auto care depasesc limita legala de viteza", a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, subcomisarul Christian Ciocan. (Radu Crivat)

Cazul Tanacu - S-au schimbat acuzatiile


Procurorii Parchetului General au schimbat ieri incadrarea juridica a faptelor pentru care sunt cercetate fostele maicute de la Manastirea "Sfanta Treime", Tanacu, in dosarul privind moartea Irinei Cornici. Anchetatorii au transformat infractiunea de omor deosebit de grav in cea de lipsire de libertate urmata de moartea victimei.

Pierdere - UNITER ramane fara sediu


Gala UNITER de luni, 3 aprilie, nu va insemna numai bucurie. Data de 6 aprilie este sentinta pronuntata intr-o hotarare judecatoreasca prin care actualul sediu al UNITER va fi retrocedat fostilor proprietari. "Este ultima conferinta de presa pe care o tinem aici. In acest moment nu avem sediu", a spus Ion Caramitru, presedintele UNITER. TVR 1 va transmite in direct, gala luni, de la ora 20:00. (C.D.)

Focuri directe - Basescu refuza ministrul PNL


Presedintele Traian Basescu va respinge cel mai probabil propunerea PNL legata de numirea ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul a lui Victor Paul Dobre, actualul secretar de stat de la Ministerul Internelor. Basescu este nemultumit, spun surse de la Cotroceni, ca a aflat din presa despre propunerea PNL in timp ce Constitutia prevede ca trebuie sa fie consultat in desemnarea unui ministru. Pe de alta parte presedintele ar gasi inoportun ca omul care a capatat experienta in gestionarea inundatiilor sa fie luat de pe acest domeniu pentru a fi pus sa se ocupe de relatia cu Parlamentul. (Oana Stancu)

Suporter - Seful statului, la meci


Presedintele Traian Basescu va vedea in aceasta seara meciul Rapid - Steaua in direct de pe stadion. Aseara, la intoarcerea din China, Basescu a refuzat sa spuna cu care dintre echipe va tine. Cert este ca el a ramas in tara pentru a vedea meciul, urmand sa plece la Roma, la Congresul PPE, undeva aproape de miezul noptii. (O. S.)


Eclipsa de Soare, la Observator


Copii de gradinita, elevi, dar si zeci de curiosi au trecut ieri pe la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti pentru a vedea eclipsa de Soare. In tara noastra, fenomenul a fost vazut ca unul partial, acoperirea astrului fiind de 65% (in vestul tarii) si de cel mult 80% (in sud-est). Faza maxima a eclipsei a fost la ora 13:57. (Erik Hoosz)
×
Subiecte în articol: observator