x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

12 Ian 2007   •   00:00
17:02 - ACCIDENT
MURES. Sase persoane au fost preluate de SMURD Targu-Mures dupa ce microbuzul in care se aflau a intrat sub un TIR, pe marginea E 60.
REPARATII. BRD a anuntat ca retelele de bancomate si POS-uri ale bancii vor fi oprite pentru cateva ore duminica.
17:07 - DECES
PENITENCIAR. Unul dintre locotenentii lui Miron Cozma in timpul mineriadei de la Stoenesti din 1999, Ionel Ciontu, a murit la spitalul din Jilava, dupa ce facuse un an si patru luni de inchisoare. Ciontu avea o boala la ficat si fusese condamnat la cinci ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat.
HUNEDOARA. Un barbat in varsta de 32 de ani a murit dupa ce a incercat sa fure piese din cupru dintr-o statie de transformare din incinta Combinatului siderurgic Hunedoara. Victima facea parte dintr-un grup de trei hoti. (Monalise Hihn)

Sibiu - Trichineloza se extinde Al treilea focar de trichineloza din judetul Sibiu din aceasta luna a fost confirmat oficial dupa ce s-au descoperit 14 persoane, dintre care patru copii, care au mancat carne de porc ce nu fusese controlata medical. "Pana in prezent, un singur consumator prezinta simptome specifice bolii", se arata intr-un comunicat emis de Autoritatea de Sanatate Publica. (Mediafax)

Numire - Bogdan Dragoi, coordonatorul ISPA
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a semnat ieri numirea lui Bogdan Alexandru Dragoi (foto), secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, in functiile de Coordonator National al Asistentei financiare nerambursabile si Coordonator National al Programului ISPA. In varsta de 27 de ani, absolvent al Facultatii de Relatii Internationale si Facultatea de Economie in cadrul Tufts University Fletcher din Boston, Massachusetts, Dragoi vorbeste trei limbi straine: engleza, franceza si italiana. Anterior a fost consilier la Ministerul Integrarii Europene. Din septembrie 2006 este secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice.

Iasi - Taxa pe caine ar putea fi anulata
O serie de taxe speciale percepute de municipalitate iesenilor ar putea fi anulata. Prefectul Nicusor Paduraru a anuntat ca va ataca in instanta deciziile privind taxa pe caini comunitari, taxa pe accesul in cimitire si taxa pe pomul de nunta. Potrivit prefectului, aceste dari contravin legislatiei comunitare. (NewsIn)

Asociatie - Politistii rromi se organizeaza
Asociatia Publica Frateasca a Politistilor de Etnie Rroma din Europa a luat fiinta la Budapesta. Subinspectorul Iulian Ion a fost ales vicepresedintele organizatiei. Politia Romana are 176 de ofiteri de etnie rroma specializati in gestionarea conflictelor ce pot aparea in cadrul comunitatilor de rromi.

Antena 3 - Mizil, despre epoca Ceausescu
Fostul demnitar comunist Paul Niculescu Mizil isi continua dezvaluirile la Antena 3. Invitat la emisiunea "Puterea din umbra", moderata de Radu Tudor, Mizil va destainui relatiile sale personale cu Nicolae Ceausescu si amanunte despre ruptura survenita in 1980 intre cei doi. Paul Niculescu Mizil dezvaluie si faptul ca in decembrie 1989 a fost numit ministru al Comertului interior, pozitie din care a fost arestat in februarie 1990. Mai multe amanunte azi la Antena 3, incepand cu ora 22:05.

Premiera - Robbie Williams si BEP, in Romania
Din acest an Premiile MTV Romania vor avea loc la Timisoara, in Sala Olimpia, dupa negocierile organizatorilor cu viceprimarul Adrian Orza si cu presedintele Consiliului Local Ostaficiuc. Surpriza o reprezinta cei doi invitati speciali ai galei MTV, Black Eyed Peas si Robbie Williams, care se vor afla pentru prima oara in Romania. (R. Grintescu)

Decizie - Transferul ANT, neconstitutional
Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind trecerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) din subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului in subordinea Guvernului este neconstitutionala. Potrivit Curtii Constitutionale, legea contravine art.1 aliniatul 5 si art. 117 aliniatul 2 din Constitutie.

Privatizare - Tariceanu incurca AVAS cu MEC
Situatia privatizarii Electrica Muntenia Sud trebuie clarificata de Ministerul Economiei si Comertului, a declarat ieri premierul Tariceanu. "Trebuie sa intrebati la MEC, eu nu sunt la curent", a raspuns Tariceanu unei intrebari privind stadiul privatizarii Electrica Muntenia Sud. MEC a transferat insa toate documentele catre AVAS in momentul in care OPSPI a fost preluat de aceasta institutie.

Preturi - Benzina mai ieftina la Petrom
De azi, preturile carburantilor de la pompele Petrom sunt mai mici cu 8 bani/l, cu exceptia motorinei Top Nordic Diesel, care este mai ieftina cu 9 bani/litru. Cotatiile mondiale ale titeiului au scazut cu peste 5 dolari/baril in ultimele saptamani, in ciuda reducerii livrarilor exportatorilor. O eventuala reluare a cresterilor s-ar putea inregistra luna viitoare, cand vor intra in vigoare noi reduceri ale productiei mondiale. (A.N. Ionescu)

Tinta usoara - Vile in constructie sparte de hoti
17 vile dintr-un cartier rezidential aflat in constructie in localitatea Selimbar, la cativa kilometri de municipiul Sibiu, au fost pradate de hoti. Potrivit politistilor, talharii au fortat usile sau geamurile si au furat unelte si alte bunuri care fusesera deja mutate in viitoarele locuinte. Cartierul nu este inca alimentat cu electricitate, asa ca proprietarii nu si-au montat sisteme de alarma, iar zona nu este luminata.

Despagubiri - Se vinde Fondul Proprietatea
Ministerul Finantelor va initia o oferta publica prin care va vinde 10%-20% din actiunile Fondului Proprietatea, potrivit presedintelui acestuia, Alexandru Paunescu. Cu banii incasati vor fi despagubiti cei care prefera numerar in locul actiunilor Fondului, dar numai in limita a 150.000-200.000 de euro. Ceilalti trebuie sa astepte listarea la Bursa, previzibila in opt-noua luni de la intrarea in vigoare a unei ordonante de urgenta care ar trebui sa faca functionabil Fondul.

Dosarul rapirii - Medicul Yassin, audiat in instanta
Medicul Mohammad Yassin, care s-a implicat in eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in 2005, a fost audiat in dosarul in care Omar Hayssam si Mohammad Munaf sunt judecati pentru terorism. El s-a numarat printre cei trei martori audiati ieri la Curtea de Apel Bucuresti si a declarat ca, din informatiile pe care le detine, Omar ar fi pus la cale planul rapirii, iar Munaf a fost implicat in operatiune. Peste o saptamana, instanta va incerca sa il audieze in sistem videoconferinta si pe Mohammad Munaf.

Bechet - 80 de tiruri au blocat frontiera cu bulgarii
Traficul rutier in punctul de trecere a frontierei Bechet, din judetul Dolj, a fost blocat ieri dupa-amiaza timp de o ora si jumatate de soferii a peste 80 de tiruri care au blocat caile de acces in vama, nemultumiti de perceperea unei taxe de catre Administratia Portuara a Dunarii Fluviale. "Au fost nemultumiti ca trebuie sa plateasca o taxa perceputa de APDF. Nu au vrut sa plateasca taxa si au blocat vama", a declarat ieri Danut Rudareanu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Dolj.

Bucuresti - Rabele dispar de pe strazi
Primele autovehicule poluante care vor fi interzise pe strazile Capitalei vor fi camioanele de tip "Raba", utilizate de firmele de constructii bucurestene, precum si de Administratiile Domeniului Public, de firme de salubrizare sau de alte regii subordonate municipalitatii. Potrivit primarului general, Adriean Videanu, firmele in cauza au la dispozitie un an sa isi innoiasca parcul auto. Si RATB este afectata de normele europene de mediu, pentru ca un sfert din autobuzele sale nu respecta limitele de poluare. In acest sens, peste 500 de autobuze noi au fost cumparate anul trecut de regia de transport.

Alba - Copil abandonat la DSP
Un bebelus de cateva luni a fost abandonat chiar in sediul Directiei de Sanatate Publica Alba. Micutul a fost gasit de un angajat al institutiei, care a chemat politia. Copilul fusese lasat miercuri seara pe scaunele aflate in holul de la parterul cladirii. Politia incearca sa-i gaseasca parintii. (Lucian Dobrater)


Constantin CioboatA/ROMPRES FOTO
COZI LA PENSII. Sute de persoane se inghesuie lunea si joia la ghiseele caselor de pensii dupa ce, la sfarsitul anului trecut, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti a redus programul de lucru doar pentru aceste doua zile din saptamana. Printre cele mai frecvente probleme inregistrate se numara cererile de recalculare a pensiei si returnarea taloanelor de pensie.
×
Subiecte în articol: observator