x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PD-L pierde controlul Consiliului General

PD-L pierde controlul Consiliului General

de Monica Andrei Capatos    |    29 Iun 2009   •   00:00

Găştile din Consiliul General al Capitalei s-au regrupat. De la venirea lui Adriean Videanu la şefia Primăriei Generale şi până mai ieri, majoritatea aleşilor municipali aparţinea dreptei, jocurile erau făcute în mare parte de PD-L. Lucrurile însă s-au schimbat, mâine cei doi viceprimari în funcţie Robert Ionescu (PNG-CD) şi Mircea Raicu (PD-L) vor fi înlocuiţi cu Victor Iovici (PRM) şi Daniel Fuciu (fost PNG-CD). Rocada întăreşte influenţa grupării PSD.



Pe genul a venit şi vremea noastră, aleşii municipali ai PSD, PNL şi PRM şi-au dat mâna peste ţară şi s-au hotărât să preia puterea la nivelul decizional din cadrul Consiliului General al Capitalei. Şi prima măsură nu putea fi decât schimbarea celor doi viceprimari, Robert Ionescu, respectiv Mircea Raicu. Decizia n-o să deranjeze pe nimeni mai ales că activitatea celor doi nu a fost una strălucită.

Ionescu, reprezentantul lui Becali la Capitală, a vrut să se remarce încă din primele zile de la numire dar fără prea mare succes. Aducerea unor gondole pe râul Dâmboviţa şi amenajarea unor restaurante pe mal, era proiectul măreţ de care era mândru viceprimarul PNG-CD. Numai că ideea aparţinea lui Ludovic Orban, de pe vremea când era şi el viceprimar.

Înainte să-l anunţe cu surle şi trâm­bite aşa cum a făcut Ionescu, Orban s-a documentat şi a întrebat Compania Naţională a Ape­lor Române în custodia căreia de află râul Dâm­boviţa, aflând ulterior că nu se poate. Adân­cimea apei nu permitea dezvoltarea proiectului aşa că Orban a renunţat. Ionescu nu s-a interesat, şi-a prezentat planul cu gondolieri ca pe o noutate însă evident n-a putut să facă nimic. Şi uite aşa activitatea lui la Primăria Capitalei a fost um­bri­tă de ghinion. În afară de vizitele pe care le făcea la instanţe în perioada în care Becali era anchetat şi de prezenţele simbolice la şedinţele de consi­liu, viceprimarul Ionescu n-a ieşit în evidenţă.

PUS LA COLŢ DE BOC

Celălalt viceprimar general, Mircea Raicu şi-a ales alte momente de afirmare. Lucrările la Pasajul Basarab şi apoi la Stadionul "Lia Manoliu". La Pasajul Basarab a mai fost cum a mai fost, a încercat să dea vina pe primarul general, Sorin Oprescu, pe motiv că lucrările au întârziat din cauza neplăţii şi aşa mai departe, totul însă s-a întors în defavoarea lui după afirmaţiile făcute despre lucrările la Stadionul "Lia Manoliu".

Legat de acest subiect s-a încercat declanşarea unui scandal între Guvern şi Primăria Capitalei. Raicu a făcut o conferinţă de presă în care a spus că în urma unei discuţii cu premierul Emil Boc plata lucrărilor la stadion este pusă sub semnul întrebării. Mesajul era ceva de genul, Guvernul nu mai are bani pentru finanţarea stadionului, aşa că trebuie să plătească municipalitatea, asta în condiţiile în care era semnat un acord între cele două instituţii.

Povestea-i lungă, însă conform unor surse, Raicu n-a vorbit cu premierul pe această tema. Dovadă este că Emil Boc la scurt timp după declaraţiile lui Raicu s-a întâlnit la primarul Sorin Oprescu la locul faptei, adică la "Lia Manoliu" şi a promis că nu vor fi probleme cu plata lucrărilor. Din acel moment, membri importanţi ai partidului s-au supărat pe Raicu, aşa că schimbarea lui este susţinută şi de  zece consilierii ai PD-L.

Cei propuşi pentru funcţia de viceprimar, Victor Iovici şi Daniel Fuciu, nu ies în evidenţă cu nimic. Primul a fost consilier şi în vechiul mandat, al doilea este novice iar la fiecare şedinţă vrea să se remarce fie cu un mesaj, fie cu o întrebare mai mult cu tentă politică decât administrativă. Cert este un lucru, noii viceprimari nu vor primi de la primarul Oprescu  nici mai mult, nici mai puţin decât cei aflaţi acum în funcţie. Mă refer la sarcini.

Interesant este că PSD reuşeşte să schimbe cumva balanţa în favoarea lor deşi la începutul mandatului PD-L împreună cu PNL-CD deţineau majoritatea voturilor. Consilierii generali aprobă toate proiectele importante ale Capitalei, inclusive PUZ-urile. Primarul general nu poate să demareze nici o investiţie fără acordul lor.

×
Subiecte în articol: observator