x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe urmele românului care a zburat agăţat de avion

Pe urmele românului care a zburat agăţat de avion

20 Iun 2010   •   00:00

S-a născut la o lună după Revoluţie, a trăit într-o cocioabă din satul constănţean Cochirleşti şi a ajuns în paginile ziarelor din întreaga lume după ce a zburat de la Viena la Londra ascuns în trenul de aterizare al unui avion.



Jurnaliştii de la Daily Mail au mers acasă la familia lui Andrei Culea (20 de ani), românul care, la 6 iunie, a zburat de la Viena la Londra, ascuns în trenul de aterizare al avionului unui şeic din Dubai. O călătorie de aproape 1.300 de km, care a durat o oră şi 37 de minute. Constănţeanul a avut noroc că, din cauza unei furtuni, avionul a zburat la o altitudine joasă. Dar chiar şi aşa, la o altitudine de circa 7.600 de metri, a fost o minune că pasagerul clandestin nu a murit de frig şi a rezistat cu o cantitate de oxigen de două ori mai mică decât e la sol.

La Cochirleni, jurnaliştii britanici au aflat că familia lui Andrei îl credea pe acesta dus doar la Constanţa, unde anunţase că pleacă în urmă cu o lună, ca să-şi caute un loc de muncă în construcţii. Tânărul nu avea bani de avion ca să ajungă la Londra, unde jurnaliştii presupun că ar fi fost atras de numeroasele şantiere unde se construieşte pentru Olimpiadă.

În satul constănţean cu 2.500 de locuitori, jurnaliştii au găsit coliba în care, până de curând, a trăit şi Andrei, împreună cu mama sa, Vasilica (62 de ani), fraţii lui mai mari: Stelian (44 de ani) şi Dan (37 de ani), soţiile acestora şi patru nepoţi. Au aflat că băiatul a făcut doar patru clase, dar că familia l-a retras de la învăţătură pentru că avea nevoie ca băiatul să muncească pentru mâncarea din casă. "Mămăliga", un amestec de mălai, apă şi sare, este principalul aliment din meniul localnicilor din Cochirleni, explică jurnaliştii britanici. Aceştia au mai aflat că familia pasagerului clandestin trăieşte din 350 de lei pe lună şi că Andrei e un băiat curajos, care-şi doreşte mult să muncească.
Vasilica Culea le-a spus ziariştilor că băiatul ei a fost, anul trecut, prima persoană din satul lor care a plecat la muncă în străinătate. Astă vară, Andrei a mers ca sezonier în Grecia şi s-a întors cu bani după ce a muncit la cules fructe.

În acest moment nu se ştie unde e tânărul, pentru că n-a mai fost găsit la adăpostul temporar în care îl duseseră autorităţile britanice. După ce a fost descoperit aproape leşinat, pe Aeroportul Heathrow, Andrei Culea a fost îngrijit la un spital din Londra. Poliţia britanică i-a dat doar un avertisment pentru modul inedit în care a intrat în Marea Britanie, iar autorităţile de frontieră au anunţat că nu există nici un pericol ca românul să fie expulzat pentru fapta sa.

×
Subiecte în articol: observator