Primăvara a început sumbru anul acesta, cu două crime oribile, la Iaşi şi la Mediaş, cu ocazia zilei de mărţişor. Două tinere au fost ucise în condiţii asemănătoare. O fată de 16 ani a fost strangulată, la Iaşi, de fostul prieten, ca răzbunare pentru că fusese părăsit. O alta, de 26 de ani, a fost înjunghiată cu un cuţit cu lamă de 20 de centimetri, la Mediaş, de un vecin obsedat care fusese refuzat de fată. Criminologul Dan Antonescu spune că multe dintre aceste orori se întâmplă în special în preajma Crăciunului şi a perioadei 1-8 martie, în zilele dedicate în mod tradiţional cadourilor pentru femei.
Doi psihopaţi au ucis în ziua de mărţişor, pentru că au fost, într-un fel sau altul, respinşi de fetele cărora le-au luat viaţa. Criminologul Dan Antonescu, fost şef la Omoruri, în Poliţia Capitalei, spune că astfel de tragedii pot fi evitate. “Singura modalitate de a preveni astfel de fapte este să le faci publice, să se poată analiza cine şi cum a greşit. Am constatat o repetitivitate a unor fapte, pe care o regăsesc indiferent de zona în care sunt comise, îndiferent de perioada de timp în caer s-au întâmplat. Am remarcat că mai ales în cazul violenţei intrafamiliale, există câteva similitudini. Cazul de la Mediaş putea fi evitat, dacă tânăra depunea o plângere la poliţie şi obţinea un ordin de restricţie pentru individul care o hărţuia. Cazul de la Iaşi putea fi evitat dacă tânăra refuza întâlnirea cu cel pe care îl părăsise”, a explicat criminologul, astăzi, la Conferinţa de Criminalistică şi Criminologie organizată la Bucureşti de ASPSE - Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţle Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti.
Ordinul de restricţie se poate obţine printr-o acţiune în instanţă şi trebuie să fie bazat pe probe. În cazul hărţuirii clare, un om ar putea fi diagnosticat ca bolnav psihic şi îndepăratt pe victime înainte de a deveni criminal. “Vecinii au observat acţiunile acelui individ şi dacă ar fi existat o sesizare la Poliţie, s-ar fi putut face ceva. Dacă fata ar fi înaintat în instanţă o solicitare pentru ordin de protecţie, omul acela ar fi fost mutat din bloc. Greşeala a fost că fata a apelat numai la prieteni, iar o altă greşeală a fost aceeea că a intrat în casă şi nu a încuiat uşa. Era clar că individul este obsedat. Deschisese şi un cont pe facebook în numele ei, să vadă prietenii că ea îi făcea declaraţii de dragoste, dar şi le făcea singur. Este bine să-ţi asiguri un minimum de protecţie în momentul în care eexistă astfel de indivizi în proximitate, iar acasă să închizi uşa. Fata a făcut imprudenţa de a lăsa uşa deschisă, iar el s-a dus cu cuţitul, direct. Venise pregătit”, mai spune Dan Antonescu.
Criminologul arată că multe situaţii sunt similare. Bărbaţi geloşi sau îndepărtaţi prin despărţirea între cupluri sau divorţ şi partaj, devin criminali, iar victimele ar fi avut şanse dacă ar fi luat în calcul câteva posibilităţi de răzbunare ale celor dde care s-au despărţit. Au existat numeroase crime comise de foşti soţi după despărţire, iar la scară redusă, însă cu aceleaşi rezultate devastatoare, regăsim aparent banalele despărţiri dintre tineri. “Nu mai departe de săptămâna trecută, la Iaşi, a fost omorâtă o tânără de 16 ani, de către fostul prieten, cu un colier de plastic, autoblocant. E o modalitate pe care eu n-am mai întâlnit-o. Fetei nu i-a dat nicio şansă. Acel colier nu se poate desface. În cazul acestei fete am de făcut trei observaţii. A făcut trei mari greşeli, dar îaninte făcuse ceva bun: a făcut bine că s-a îndepărtat de individul respectiv, dar a greşit în momentul în care a acceptat să se întâlnească pentru un mărţişor. Prima greşeală: acceptarea unei întâlniri cu un om de care te-ai despărţit. A doua greşeală: deşi acceptase întâlnirea în loc public, a acceptat să se îndepărteze de zona populată şi au ajuns într-o zonă pustie. Ultima şi cea fatală, fata a crezut minciuna lui, că vrea să-i ofere un colier şi s-a întors cu spatele la el. Astfel i-a dat mână liberă”, exlică Dan Antonescu.
Aceste crime “cu repetiţie” ar putea fi evitate prin analizarea atentă a elementelor comune şi prudenţă din partea celor care ar putea deveni victime.