Instituția condusă de Alina Gorghiu arată că, după ce va achita cheltuielile luna aceasta, pentru luna decembrie rămân fonduri insuficiente care să acopere plata salariilor celor peste 13.000 de polițiști din sistemul penitenciar. Este pentru a treia oară când Ministerul Justiției cere bani de la Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, pentru a acoperi, anul acesta, cheltuielile de personal și de funcționare. În august, septembrie și octombrie, Executivul a suplimentat aceste bugete cu peste 311 milioane de lei.
Un proiect de HG pus în consultare publică de către Ministerul Justiției prevede suplimentarea bugetului instituției conduse de Alina Gorghiu pe anul 2024, din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, titlul „Transferuri între unități ale administrației publice” cu suma de 118.513.000 de lei credite bugetare și credite de angajament, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor.
Conform aceluiași proiect de act administrativ, suma este destinată angajării și achitării cheltuielilor de personal pentru luna decembrie a anului 2024, pentru aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor și pentru unitățile subordonate, inclusiv pentru activitățile specifice desfășurate în penitenciare-spital, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 584/2005 privind stabilirea activităților specifice și a finanțării unităților sanitare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și a unităților sanitare din rețeaua Ministerului Justiției, care se finanțează de la bugetul de stat.
Lefurile a 13.252 de polițiști, în pericol
În Nota de Fundamentare semnată de ministrul Justiției, se arată că, potrivit execuției bugetare estimate la data de 30 noiembrie 2024, din bugetul pe anul 2024 aprobat, în sumă de 1.898.886.000 de lei, din cheltuielile de personal ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv ale aparatului central și al unităților subordonate, se vor efectua plăți în sumă de 1.826.956.000 de lei.
„Astfel, bugetul rămas de utilizat pentru luna decembrie a anului 2024 este în sumă de 71.930.000 de lei. Necesarul de fonduri pentru luna decembrie a anului 2024 pentru cheltuielile de personal ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv ale aparatului central și ale unităților subordonate este în sumă de 190.443.000 de lei, fiind necesară suplimentarea bugetului aprobat cu suma de 118.513,000 de lei credite de angajament și credite bugetare”, se arată în documentul citat.
Ministrul Justiției menționează, totodată, că, la stabilirea necesarului de fonduri solicitat, aferent lunii decembrie a anului 2024, s-a avut în vedere plata estimată ce urmează a fi efectuată în luna decembrie a anului 2024, care este în sumă de 189.735.000 de lei, astfel încât necesarul de fonduri solicitat până la finalul anului 2024 de acoperire a plăților tuturor drepturilor salariale prevăzute de reglementările în vigoare este pentru cei 13.252 de polițiști de penitenciare, angajați în cadrul sistemului penitenciar.
„Lipsa acestor fonduri va conduce la imposibilitatea achitării cheltuielilor de personal ale celor 13.252 de polițiști de penitenciare, existând riscul de afectare a nevoilor zilnice de trai, cu consecințe serioase și cu impact material și psihologic asupra acestora și a familiilor”, se mai arată în acest document semnat de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și contrasemnat de vicepremierul Marian Neacșu și de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Luna trecută, s-au mai acordat 4 milioane de lei
Această cerere vine la mai puțin de o lună după ce, la data de 23 octombrie, Executivul a adoptat HG 1296/2024, prin care s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe anul 2024 din Fondul de Rezervă bugetară, la capitolul „Asigurări și asistență socială”, cu suma de 3.494.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, tot pentru Administrația Națională a Penitenciarelor.
Suma în cauză a fost destinată pentru aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor și pentru unitățile subordonate, inclusiv pentru activitățile specifice desfășurate de penitenciarele-spital, care, potrivit HG 584.2024, se finanțează de la bugetul de stat, în vederea angajării și achitării cheltuielilor de asigurări și de asistență socială.
Suplimentări de 88 de milioane de euro, în patru luni
O astfel de majorare a mai avut loc și în 11 septembrie, când a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 1112/2024, prin care s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe anul 2024 din Fondul de Rezervă bugetară, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, titlul „Transferuri între unități ale administrației publice”, cu suma de 89.000.000 de lei credite bugetare pentru Administrația Națională a Penitenciarelor. Această sumă a fost destinată pentru aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor și pentru unitățile subordonate, inclusiv pentru activitățile specifice desfășurate în peniteciarele-spital, în vederea achitării cheltuielilor de capital.
Nu în ultimul rând, mai există o hotărâre a Guvernului, cu numărul 1021, adoptată în data de 21 august 2022, prin care a fost aprobată suplimentarea bugetului Ministerului Justiției din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la același capitol, cu suma de 219.110.000 de lei credite de angajament pentru Administrația Națională a Penitenciarelor.
Se arată că această sumă a fost destinată aparatului central și unităților subordonate, inclusiv activităților specifice desfășurate în penitenciarele-spital, în vederea achitării cheltuielilor de personal.
Cele trei suplimentări aprobate deja au suplimentat bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu bani din Fondul de Rezervă bugetară, în anul 2024, cu suma de 311.604.000 de lei, iar dacă va fi aprobată și a patra suplimentare cerută, această sumă ar crește la 430.117.000 de lei, ceea ce înseamnă 87.778.980 de euro.