x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prea mult calciu strică

Prea mult calciu strică

de Sînziana Stancu    |    30 Iul 2010   •   00:00

Suplimentele de calciu pe care multe persoane în vârstă le iau zilnic riscă să le provoace acestora atac de cord.



Riscul de atac de inimă din cauza suplimentelor de calciu în exces a fost constatat atât la femei, cât şi la bărbaţi, şi independent de vârstă sau de tipul de supliment folosit, se arată într-un studiu al cercetătorilor britanici publicat în British Medical Journal. Riscul este de până la 30% la persoanele care ingeră zilnic suplimente alimentare de calciu de 500 de miligrame sau peste această concentraţie.

Se ştie că persoanelor de peste 40 de ani li se recomandă frecvent suplimente de calciu, pentru fortificarea oaselor, iar femeilor peste această vârstă, în special pentru compensarea pierderilor de calciu o dată cu instalarea menopauzei.

În concluzie, specialiştii care au făcut acest studiu recomandă mare atenţie şi revizuirea cantităţii de calciu ingerate zilnic. Ei susţin că sursele cele mai bune de calciu sunt cele naturale, din alimente şi, în acest sens, alimentaţia este cea care ar trebui, în primul rând, revizuită. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele, brânza şi vegetalele verzi, mai ales cele de la care se consumă frunzele (salată, varză, etc.).

În plus, speciliştii au constatat că nici virtuţile mult-lăudate ale suplimentelor alimentare nu sunt atât de eficiente în prevenirea fracturilor oaselor.

Nu în ultimul rând, ei le recomandă persoanelor care deja au anumite afecţiuni cardiace să fie de două ori mai prudente în privinţa suplimentelor de calciu. Cercetările specialiştilor sunt însă departe de a se fi încheiat, fiind necesare şi alte studii în privinţa legăturii între suplimentele de calciu din farmacie şi riscul bolilor de inimă.

×
Subiecte în articol: observator