Cladirile monument din Bucuresti au zacut ani de-a randul fara ca vreo institutie a statului sa le protejeze. Pentru prima data in istoria nescrisa a acestor abuzuri, pentru demolarea unei cladiri de patrimoniu, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 a inceput urmarirea penala. Este vorba despre vinovatul de distrugerea imobilului din Gutenberg nr. 3, si anume seful echipei care s-a ocupat de demolare, Marin Paul. 'Este primul caz de urmarire penala pentru demolarea unei cladiri de patrimoniu. Noi ne propunem sa facem demersurile necesare astfel incat cercetarea penala sa fie extinsa si asupra proprietarului imobilului, SC Sera Imobiliare SRL, a carei reprezentant este un cetatean spaniol', a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Imobilul de pe Strada Gutenberg numarul 3 din Capitala a fost demolat partial in vara anului trecut. Jurnalul National a relatat atunci pe larg modul in care abuzurile asupra cladirii nu au putut fi oprite. Aflata in zona de protectie a unui monument istoric clasa A si cu o cerere de clasare in curs, cladirea nu a beneficiat insa de nici o protectie din partea institutiilor statului. Politistii Sectiei 17 au refuzat sa intervina atunci, argumentand ca in ceea ce ii priveste cazul este inchis, intrucat au demarat cercetarile asupra infractiunilor comise anterior. Mai mult, Inspectoratul de Stat in Constructii, dupa ce initial dispusese oprirea lucrarilor, a cerut la scurt timp continuarea demolarilor. Presiunea celor 20 de ONG-uri, care s-au aliat pentru apararea imobilului de pe strada Gutenberg, a facut ca inspectoratul sa revina asupra ordinului si sa opreasca in cele din urma lucrarile.
Totul a inceput in 2009, cand Primaria Sectorului 5 a emis autorizatia de desfiintare in urma avizului favorabil al Directiei de Cultura Bucuresti. In ianuarie 2010, Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Siturilor (Pro-Do-Mo) a cerut Directiei de Cultura Bucuresti declansarea procedurii de clasare de urgenta a imobilului ca monument istoric. Cererea a fost respinsa, iar asociatia a facut contestatie la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.
In luna mai au inceput insa si lucrarile de demolare, iar o zi mai tarziu Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a dat recomandarea de principiu ministrului Culturii pentru clasarea imobilului ca monument istoric. Tot in luna mai a anului trecut, prefectul a atacat in instanta autorizatia de desfiintare. Atat Comisia Monumentelor Istorice, cat si Inspectoratul de Stat in Constructii s-au razgandit insa si au aprobat practic, prin deciziile luate, demolarea imobilului. 'Demolarea din Gutenberg numarul 3 se constituie in fapta penala. De altfel, in acest caz, in urma atitudinii lui Nicolae Stan, directorul Directiei de Cultura Bucuresti, 20 de ONG-uri au solicitat ministrului Culturii demiterea acestuia la 3 iunie 2010. Ministrul nu a raspuns inca acestei solicitari', a precizat la acea vreme Nicusor Dan. De altfel, nici pana la aceasta data, Ministerul Culturii nu s-a pronuntat asupra cererii de clasare a imobilului din Gutenberg 3 ca monument istoric.