Se împlinesc astăzi 154 de ani de la fondarea primei universităţi moderne a României - Universitatea “Al. I. Cuza”, din Iaşi. Cu această ocazie are loc în capitala Moldovei şi Conferinţa Naţională a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Matematicieni ieşeni, alături de colegi din ţară şi din străinătate, de viceprimarul Iaşiului Gabriel Surdu, au participat la deschiderea festivă a lucrărilor. Cu acest prilej, ilustrul matematician, academicianul Radu Miron (87 de ani), a fost onorat în faţa asistenţei şi a primit o distincţie în semn de respect pentru întreaga sa activitate. Evenimentul a fost prezidat de Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice. Prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, prorector al Universităţii “Al. I. Cuza”, a subliniat: “Conducerea universităţii preţuieşte Facultatea de Matematică din Iaşi, care a dat de-a lungul timpului şase rectori şi care în privinţa realizărilor ştiinţifice este întotdeauna în top 3 pe ţară”. Era prezent la eveniment, cum e şi firesc, şi profesorul Ovidiu Cârjă, directorul Consiliului pentru studiile universitare de doctorat din cadrul Universităţii “Al.I.Cuza”, cu ani în urmă distins cu Premiul Academiei Române “Simion Stoilow” pentru cercetare în matematică. Se afla alături de prietenul şi colegul său, respectatul profesor universitar ieşean Constantin Zălinescu. Cu acest prilej, profesorul Cârjă mi-a acordat un scurt interviu:
■ Jurnalul Național: Această importantă conferinţă a mai fost organizată la Iaşi? Cât de important este acest lucru?
■ Prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă: Este un eveniment deosebit nu numai pentru Facultatea de Matematică, ci pentru matematica ieşeană în general, care înseamnă de fapt tot ceea ce este sub cupola Seminarului matematic “Al. Myller” din Iaşi. Adică matematicienii de la universitate, de la celelalte universităţi, din învăţământul preuniversitar, de la Academia Română. Este pentru prima dată când se organizează aici, e un lucru grozav.
■ Domnul prorector - prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu a remarcat faptul că Facultatea de Matematică din Iaşi este întotdeauna în top.
■ Între universităţile şi facultăţile din ţară suntem în vârf. Da, sigur, la evaluarea din 2011 care a făcut-o Ministerul Educaţiei, când s-a făcut ierarhizarea domeniilor, facultatea noastră s-a situat pe primul loc. De fapt era ultima ierarhizare oficială a domeniilor, din 2011 cred, facultatea noastră este pe locul I.
■ În cadrul Galei Premiilor în Educaţie din 2010 a fost declarată facultatea anului. Astfel, lumea se întreabă care e secretul aici la Iaşi a unei activităţi ştiinţifice atât de apreciate?
■ Da, şi atunci am luat premiul I la Gala Premiilor în Educaţie! Secretul îl reprezintă în primul rând tradiţia. Noi avem peste 100 de ani de matematică serioasă la Iaşi. În urmă cu patru ani am făcut marea aniversare a Seminarului Matematic “Al. Myller”, 100 de ani de la înfiinţarea acestuia, exact în anul în care Universitea Cuza a făcut 150 de ani. Noi am organizat o conferinţă foarte mare. Aşadar, tradiţia care a impus, personalităţile care de-a lungul timpului au impus standarde pe care nimeni nu a îndrăznit să le coboare, acesta e secretul.
■ Se poate spune că moldovenii au un talent deosebit la matematică?
■ Nu pot spune că suntem mai buni decât alţii, dar suntem foarte buni! Ceea ce pot spune sigur este că suntem foarte buni dacă comparăm domeniile, şi asta tocmai din cauză că standardele au fost întotdeauna ridicate, cele puse de Myller, nu au coborât, şi urmaşii lui au fost tot personalităţi care dus tradiţia mai departe.
■ Care sunt realizările de ultim moment sau proiectele de cercetare aflate în derulare pe care doriţi să le evidenţiaţi?
■ Nu sunt proiecte speciale, ci un portofoliu obişnuit; harnici nu e cuvântul potrivit, pot spune că matematica este la mare înălţime, şi cineva a spus astăzi, şi chiar mi-a plăcut, pentru că am folosit şi eu de mai multe ori această sintagmă, sintagmă folosită acum de viceprimarul Iaşiului şi anume că matematicienii sunt între cei mai buni ambasadori ai universităţii, ai oraşului, ai comunităţii, ai ţării în lume. Pentru că matematicieni români (şi implicit ieşeni – n. red.) sunt peste tot în lume…
■ Aţi mai auzit de vreo ispravă a vreunuia dintre ei?
■ Întotdeauna sunt isprăvi, de fapt tot ce se face reprezintă ispravă, este o disciplină care necesită multă muncă, multă răbdare şi nu este la îndemâna oricui.
■ Cum credeţi că ar putea veni societatea românească, politicul, în întâmpinarea ştiinţei?
■ Să-i lase în pace, a mai zis cineva astăzi la deschiderea Zilelor Universităţii. Măcar să fie lăsaţi în pace. Măcar atât…
Jurnalul Naţional a adus în atenţie de-a lungul anilor importantele realizări ale matematicienilor ieşeni, ale colectivului de cercetători de la facultate şi ale altor absolvenţi ai Facultăţii de Matematică din Iaşi.
Vă reamintim câteva exemple: