x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste în Covasna şi Harghita: “Mii de lumânări pentru pădurile Ţinutului Secuiesc”

Proteste în Covasna şi Harghita: “Mii de lumânări pentru pădurile Ţinutului Secuiesc”

de Istvan Deak    |    07 Mai 2013   •   18:31
Proteste în Covasna şi Harghita: “Mii de lumânări pentru pădurile Ţinutului Secuiesc”

Marţi seara, de la ora 20, vor avea loc ample proteste în mai multe localităţi din judeţele Covasna şi Harghita împotriva deschiderii fabricii Schweighofer Holzindustrie în Reci (judeţul Covasna). “Aprinde o lumânare pentru pădurile din Ţinutul Secuiesc” este mottoul cu care Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) face apel la locuitorii celor două judeţe să iasă în stradă. Filiale locale ale partidului au confirmat obţinerea de autorizaţii de protest în 14 localităţi: Sfântu-Gheorghe, Covasna, Târgu-Secuiesc, Baraolt, Ojdula, Reci, Moacşa, Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc, Vlăhiţa, dar şi în Târgu-Mureş şi Tăşnad (judeţul Satu-Mare). Ei au împânzit localităţile cu afişe inscripţionate cu mesajele: “Dumnezeu a dat, strămoşii au păstrat, Schweighofer vrea să ia. Aprinde o lumânare pentru pădurile Ţinutului Secuiesc” şi “Am supravieţuit comunismului, dar acum vine Schweighofer. Pentru pădurile Ţinutului Secuiesc”.

Investiţie
La sfârşitul lunii martie grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunţat o investiţie de 150 de milioane de euro, într-o fabrică de cherestea ce va fi construită în localitatea Reci din judeţul Covasna. Fabrica va fi pusă în funcţiune anul viitor şi va avea 650 de angajaţi, urmând să fie a cincea unitate de producţie pe care o deţine în Romania investitorul austriac după fabricile din Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti. Fabrica se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare şi va avea o capacitate anuală de debitare de 800.000 de metri cubi. Conform proprietarului companiei, Gerald Schweighofer,  motivele pentru care a ales să vină în judeţul Covasna au fost recomandările bune pe care le-a primit din partea senatorului UDMR Olosz Gergely cu privire la tradiţia prelucrării lemnului în zonă, existenţa forţei de muncă calificate, plasarea judeţului în centrul ţării, precum şi sprijinul promis din partea autorităţilor locale.

Adunare comunală la Reci
La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie formată din şase consilieri locali ai comunei Reci şi doi oficiali de la Protecţia Mediului Covasna au vizitat fabrica din Sebeş pentru a se convinge asupra efectelor negative pe care le-ar putea avea fabrica asupra mediului şi sănătăţii. În faţa adunării comunale, primarul din Reci le-a transmis locuitorilor că nu există nici un motiv de opoziţie împotriva construirii fabricii Schweighofer. “Fabrica nu va afecta mediul şi nici sănătatea dumneavoastră. Este doar o bună oportunitate de prelucrare a lemnului”, a spus primarul Dalnoki Lajos, citat de slagerradio. Sătenii nu au avut obiecţii, până la sosirea membrilor PPMT, care s-au opus vehement iniţiativei. “Conform calculelor noastre, 150 dintre dumneavoastră vor primi locuri de muncă în fabrică. Restul vor fi adunaţi din localităţile din împrejurimi. Nu am nici o obiecţie şi o spun cu curaj şi responsabilitate”, a adăugat primarul. Membrii PPMT au atras atenţia că toate câştigurile obţinute de fabrica din Reci vor ajunge în mâini străine şi nu în beneficiul locuitorilor din zonă.

Teama micilor întreprinzători

“Vom inscripţiona din lumânări aprinse mesajul: pentru pădurile din Ţinutul Secuiesc. În felul acesta vrem să atragem atenţia asupra iresponsabilităţii şi a riscului dispariţiei pădurilor noastre. Să nu îi lăsăm să ne ia resursele naturale care ar trebui să asigure încă multe secole condiţiile vitale de existenţă ale copiilor noştri”, se arată într-un comunicat semnat de PPMT Sfântu-Gheorghe. Arbor, uniunea celor 150 de firme prelucrătoare de lemn din Covasna si Harghita, susţine că fabrica din Reci ar duce la pierderea a 13.300 de locuri de muncă. Inclusiv în interiorul UDMR, părerile sunt împărţite. Dacă senatorul Olasz Gergely susţine proiectul austriecilor, consilierul judeţean Harghita, Korodi Attila, fost ministru la Mediu, încearcă de 3 ani blocarea tentativelor Holzindustrie Schweighofer de a deschide o fabrică în această zonă.

Poziţia CJ Covasna

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor (UDMR), subliniază că investiţia grupului austriac Holzindustrie Schweighofer nu se va realiza fără un studiu de impact prealabil. Tamás Sándor a declarat că “pe bună dreptate” investiţia a împărţit opinia publică în două tabere. “Şi unii şi alţii au dreptate. Evident, noi vom cere un studiu de impact, fără de care nici o investiţie nu se face. Consiliul Judeţean se află într-o poziţie echidistantă, noi trebuie să gândim şi pe termen scurt şi pe termen lung în beneficiul comunităţii. Judeţul Covasna este fruntaş în recrutarea forţei de muncă, anul trecut şi anul acesta în judeţ au fost create 1.200 de noi locuri de muncă. Dacă privim investiţia de la Reci din acest punct de vedere, atunci este importantă. Este esenţial ca industria să vină în judeţul nostru, dar nu cu orice preţ. Este de datoria noastră să analizăm lucrurile şi să răspundem la întrebările oamenilor, dar nu putem să nu acordăm autorizaţie de construcţie unei firme care are toate actele şi autorizaţiile necesare la zi”, a spus Tamás Sándor, citat de covasnamedia.ro. Preşedintele CJ a mai spus că această investiţie nu va putea fi realizată fără avizul Consiliului Local Reci, prin urmare “mingea se află în terenul autorităţilor locale”.

Pro si contra
“Investitorul spune că va crea 650 de noi locuri de muncă, ceea ce însemnă 650 de salarii. Dacă luăm salariul mediu la nivel naţional şi înmulţim cu 650 şi cu 12 luni, vedem că ar genera un venit de 2.775.000 euro în judeţ. De asemenea, firma austriacă va cumpăra de la proprietari buşteni la un preţ mai mare decât cel actual de pe piaţă, ceea ce înseamnă alţi bani. De asemenea Schweighofer va genera venit fiscal în primul rând Primăriei Reci, practic îi va dubla bugetul. Trebuie să luăm în considerare şi cele 2.000 de locuri de muncă pe care spun că le vor crea indirect, precum şi cheltuielile pe care le vor face prin construirea efectivă a investiţiei, aduc bani în judeţ”, a declarat pentru sursa citată senatorul Klárik Laszlo. Tot el scoate în evidenţă şi părţile negative: “Nu va mai fi un echilibru în ceea ce priveşte industria lemnului în judeţ. Acum avem firme specializate în prelucrarea lemnului în mai toate zonele judeţului. Odată cu investiţia de la Reci vom ava un centru mare, ceea ce va însemna închiderea altor societăţi de profil pentru că acestea nu vor putea concura cu austriecii. Consider că cea mai afectată zonă va fi Baraoltul, pentru că este departe de Reci, iar muncitorii nu vor putea face naveta. Este periculos pentru că acea zonă este oricum săracă”, a încheiat Klarik.

×