x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rebelion.com: În România criza convieţuieşte perfect cu maşinile de lux!

Rebelion.com: În România criza convieţuieşte perfect cu maşinile de lux!

13 Aug 2009   •   00:00

În România, ţara unde diferenţa dintre săraci şi bogaţi este tot mai mare, au apărut în aceeaşi zi în presa centrală două ştiri contradictorii, care sunt de înţeles numai dacă cineva cunoaşte ţara cât de cât, notează portalul alternativ de ştiri Rebelion.com. Articolul face refere, pe de o parte, la încheierea negocierilor FMI cu executivul, la finalul cărora concluziile reprezentanţilor Fondului se refereau la puterea cu care recesiunea a lovit România şi, pe de alta, la faptul că aici au loc înmatriculări record de maşini purtând marca Ferrari, Lexus ori Jaguar.



Guvernul român trebuie să reducă cheltuielile publice cu 1 miliard de euro în 2009 şi cu 3 miliarde în 2010 dacă vrea să primească ajutoare din partea Fondului Monetar Internaţional. Potrivit lui Jeffrey Franks, şeful "prădătorilor FMI", după cum scrie sursa menţionată -  citată de Agerpres, în anul 2009 economia României va înregistra o scădere de 8,5% a PIB - ceea ce echivalează cu o recesiune severă. Iar soluţia propusă mereu de astfel de organisme este reducerea cheltuielilor publice şi privatizarea puţinelor companii de stat.

Pe de altă parte însă, ştirea înmatriculărilor record în ţara lovită de criză contrastează puternic cu situaţia prin care trece România, apreciază publicaţia menţionată, considerând că românii - puţini - nu renunţă la maşinile de lux nici în timpuri de criză. Astfel, potrivit direcţiei generale pentru permise şi înmatriculări, în luna iulie au fost achiziţionate în România 3 Ferrari, 2 maşini marca Lexus, 11 Porsche, 77 de la Mercedes, 10 Jaguar, un Maserati, un Cadillac, 81 de BMW-uri şi 10 vehicule marca Dodge.

Aceasta nu este decât "descrierea statului corupt şi anemic din punct de vedere social" - România de azi - apreciază Rebelion.com, precizând că aceasta este de fapt orizontul atât de asemănător al ultimilor 20 de ani în România, deşi acutizat de criză: probleme ale angajaţilor şi majorităţii populaţiei, lux pentru câţiva - care, în ciuda crizei, continuă să trăiască ostentativ.

Desigur, concluzionează autorul articolului, guvernul de la Bucureşti va profita pentru a reduce salariile, cheltuielile din sănătate, a nu îmbunătăţi sistemul de educaţie publică, ori a vinde neavantajos companiile publice rămase.

×
Subiecte în articol: observator