x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Religia, propusă ca disciplină de bacalaureat

Religia, propusă ca disciplină de bacalaureat

01 Sep 2009   •   00:00

Arhiepiscopia Romano Catolică - Bucureşti îşi exprimă preocuparea pentru faptul că până în prezent, reprezentanţii cultelor religioase nu au fost invitaţi la dezbaterile privind proiectele de Lege a Educaţiei şi avansează o serie de propuneri în domeniu, inclusiv ca religia să figureze ca disciplină de bacalaureat.



Într-o scrisoare deschisă adresată, astăzi, ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti subliniază că urmăreşte cu viu interes dezbaterile referitoare la proiectele de Lege a Educaţiei, dar şi că, prin misiunea sa educativă, Biserica poate în mod real ajuta statul la formarea personalităţii tinerei generaţii în spiritul valorilor creştine.

'Pornind de la această premisă, ne exprimăm dorinţa de a rămâne un partener activ al statului, în vederea educaţiei tinerei generaţii. Totodată, ne arătăm preocuparea pentru faptul că, până în prezent, reprezentanţii cultelor religioase recunoscute oficial de stat nu au fost invitaţi la aceste dezbateri. (...) Suntem dispuşi să purtăm discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării în vederea elaborării unui text de lege optim, care să contribuie la creşterea calităţii din învăţământul românesc', se arată scrisoarea semnată de Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti.

Totodată, sunt enumerate o serie de propuneri ale Bisericii Romano-Catolice referitoare la educaţia religioasă în şcoală, în conformitate cu documentele Bisericii Catolice, cu Constituţia României şi cu Legea nr. 489/2006, privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

Astfel, se arată că disciplina religie trebuie să facă parte din trunchiul comun, la nivel primar, gimnazial, liceal şi postliceal, dar şi că în cadrul liceelor teologice şi al şcolilor confesionale, disciplina religie trebuie să fie obligatorie pentru toţi elevii.

'Copiilor aparţinând cultelor minoritare, indiferent de numărul lor, trebuie să li se asigure dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. La cerere, în situaţia în care conducerea şcolii nu poate asigura profesori de religie aparţinând cultului din care fac parte elevii, aceştia pot face dovada studierii religiei proprii cu atestat din partea cultului căruia îi aparţin. Propunem ca religia să figureze ca disciplină de bacalaureat', se menţionează în scrisoarea deschisă.

Printre sugestiile Bisericii Romano-Catolice figurează şi ca în viitoarea lege a educaţiei să se facă o diferenţiere mai clară între învăţământul confesional şi cel particular; fiecare cult să fie liber să-şi stabilească forma, nivelul, numărul şi planul de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ confesional; finanţarea unităţilor de învăţământ confesional să se facă din fonduri bugetare.

'Cultele religioase pot participa la buna desfăşurare a activităţii învăţământului confesional cu donaţii şi sponsorizări şi, după caz, cu imobilele aflate în proprietatea lor. Aceste imobile rămân proprietatea cultului. Directorul şi preşedintele Consiliului de administraţie din unităţile şcolare înfiinţate de culte sunt desemnaţi de şeful cultului respectiv. Fiecare cult îşi organizează conducerea unităţilor de învăţământ şi structura de personal potrivit statutelor proprii şi finalităţilor învăţământului teologic sau confesional. Cadrele didactice din unităţile şcolare înfiinţate de culte trebuie să aibă avizul prealabil al şefului de cult', sunt alte propuneri ale Arhiepiscopiei.

Agerpres

×
Subiecte în articol: observator