x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Resursele naturale, pe cale de dispariție

Resursele naturale, pe cale de dispariție

de Diana Scarlat    |    22 Apr 2016   •   16:30
Resursele naturale, pe cale de dispariție

Apa, metalele, petrolul și gazele naturale, mineralele și pădurile sunt resurse naturale de care nefericire, nu înțelegem că toate aceste bogății pe care ni le oferă natura trebuie să fie protejate și folosite cu precauție. Studiile științifice arată că utilizăm resursele naturale mult mai rapid decât pot fi înlocuite.

Animalele şi plantele mențin ecosistemele în echilibru, iar distrugerea lor înseamnă crearea unor probleme iremediabile pentru întreaga planetă, în viitor. Studiile analizate de Comisia Europeană arată că până în 2050 vom extrage de cinci ori mai multe resurse decât în prezent, dacă menținem tendințele actuale. Dar acest lucru ar însemna distrugerea Pământului, pentru că mai mult de 60% din ecosisteme sunt deja supraexploatate.

 

Nevoia de eficientizare

Populația mondială se îndreaptă către 9 miliarde de locuitori, în timp ce planeta poate suporta un număr maxim de 6 miliarde. Chiar şi în aceste condiții, salvarea ar putea veni de la utilizarea eficientă a resurselor. Dacă oamenii ar înțelege că, în loc să provoace daune mediului, ar trebui să facă eforturi pentru a-i aduce îmbunătățiri, Pământul ar putea supraviețui suprapopulării, arată specialiştii internaționali în probleme de mediu. „Trebuie să reducem impactul pe care producția şi consumul îl au asupra mediului, în fiecare etapă, de la extracția de materii prime şi utilizarea produselor, până la transformarea lor în deşeuri. Cel mai bun mod de a face acest lucru îl constituie îmbunătățirea proiectării produselor şi încurajarea proceselor de fabricație care utilizează materialele fără a face risipă”, explică Karmenu Vella, Comisar European responsabil cu portofoliul de Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit.

 

Reciclarea salvează energie și bani

Când reducem cantitatea materialelor folosite, reutilizăm şi reciclăm, recuperăm materiale valoroase şi contribuim la reducerea emisiilor. Reducerea cantității de deşeuri care ajung la depozite determină o scădere a emisiilor de metan, unul dintre gazele cu efect de seră. Avem, de asemenea, nevoie de o mai bună informare cu privire la ceea ce facem. PIB-ul măsoară valori monetare, dar, din păcate, nu reflectă aspecte care nu sunt tranzacționate, cum ar fi un mediu curat. Comisia Europeană încearcă în prezent să elaboreze indicatori suplimentari, care să ne ajute să măsurăm mai bine factorii sociali sau aspectele legate de mediu şi bunăstare. Acest lucru ne-ar ajuta să înțelegem mai bine de ce tip de modificări am avea nevoie pentru a utiliza resursele mai eficient.

 

Rezervele s-au cam terminat

Un studiu elaborat de către compania petrolieră sfârşitul anului 2014, estima că România mai avea rezerve de petrol pentru 19 ani, gaze naturale pentru 9,3 ani şi cărbune pentru 9 ani. Un raport al Global Sustainability Institute arată că Franța şi Italia mai au resurse proprii de petrol, gaz şi cărbune pentru mai puțin de un an, iar Marea Britanie mai are rezerve proprii de petrol pentru 5,2 ani, cărbune pentru 4,5 ani şi gaze naturale pentru trei ani. Unele țări din estul Uniunii Europene au rezerve mult mai mari: Bulgaria are cărbune suficient pentru 73 de ani, iar Polonia pentru 34 de ani. Și Germania are rezerve de cărbune care i-ar putea fi suficiente pentru 250 de ani, dar mai are gaze naturale pentru doar doi ani şi petrol pentru un an. Acelaşi raport arată că Rusia mai are rezerve de petrol estimate pentru 50 de ani, gaze naturale pentru peste 100 de ani şi cărbune pentru 500 de ani, luând în calcul nivelul actual de consum.

 

Materia primă epuizată arată rezultatele

Dependența Uniunii Europene față de țări precum Rusia a crescut constant în ultima perioadă, pentru că această țară foarte bogată în resurse naturale furnizează aproape o treime din necesarul de energie țărilor membre UE. Cercetătorii consideră că este necesară urgentarea adoptării unor soluții alternative pentru producerea energiei. Din nefericire, energia solară, eoliană sau energia valurilor şi a mareelor poate rezolva problema necesarului energetic doar pe termen scurt, nu şi pe termen mediun şi lung, pentru că, la fabricarea celulelor fotovoltaice, a fermelor eoliene sau a dispozitivelor de stocare sunt necesare metale obținute din minereuri aflate şi ele în curs de epuizare.

×