x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ridzi, dosar nou la DNA

Ridzi, dosar nou la DNA

de Violeta Fotache    |    09 Feb 2010   •   00:00
Ridzi, dosar nou la DNA

Şeful DNA, Daniel Morar, i-a solicitat ieri procurorului general al României să declanşeze procedura de ridicare a imunităţii parlamentare a fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, într-un nou dosar penal.



Potrivit comunicatului DNA, Monica Iacob Ridzi este acuzată în acest al doilea dosar de comiterea a patru infracţiuni. Deputata este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual, în legătură cu fapte de corupţie, în forma continuată; uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în forma continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în forma continuată. DNA precizează în mod expres că aceste fapte sunt cu totul altele decât cele din dosarul 147/P/2009, în care Parlamentul României a aprobat deja ridicarea imunităţii parlamentare a Monicăi Iacob Ridzi, la 27 iulie 2009.

PERCHEZIŢIE INFORMATICĂ PENTRU PRIMUL DOSAR
Procurorii anticorupţie au adresat ieri şi o solicitare ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. Anchetatorii cer ca ministrul să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice în calculatorul de la Ministerul Tineretului şi Sportului care a fost folosit de Monica Iacob Ridzi. Anchetatorii au nevoie de această percheziţie pentru a putea continua cercetările în primul dosar (147/P/2009), în care a fost deja începută urmărirea penală la data de 11 august 2009.  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, procurorul Ramona Bulcu, ne-a confirmat ieri că solicitarea DNA a fost primită şi că va fi analizată. Reamintim că anul trecut, la 27 iulie, Parlamentul a aprobat începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru Monica Iacob Ridzi în dosarul privind Ziua Tineretului. În referatul trimis atunci Parlamentului, procurorii anticorupţie arătau că Monica Iacob Ridzi a cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, în legătură cu atribuirea celor trei contracte privind organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costineşti.

Acuzaţiile în drept formulate atunci erau de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept.

PREJUDICIU DE 24.000 DE EURO
Apărătorul fostului ministru al Tineretului, avocatul Alexandru Chiciu, ne-a precizat că nici el, nici clienta lui nu au cunoştinţă, oficial, despre noul dosar penal şi de noile acuzaţii. El a spus că, din câte a aflat neoficial, prejudiciul în acest nou dosar "este de 24.000 de euro şi nicidecum de 1 milion de euro".

"În referat se vorbeşte de un prejudiciu de 100.000 de RON. Tot din auzite ştiu că ar fi vorba despre achiziţionarea unor laptopuri, dar vă repet, nu cunosc dosarul. Oficial, nimeni nu ne-a informat, nu ne-a citat. Vă pot spune că dacă voi constata că din acest dosar au plecat acte, înregistrări sau documente cu caracter secret ori confidenţial, atunci voi face plângere penală", ne-a declarat apărătorul fostului ministru.


×
Subiecte în articol: observator