x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

09 Dec 2005   •   00:00

Circa 1.000 de sindicalisti de la metrou au protestat ieri in fata Ministerului Transporturilor din Capitala si au marsaluit apoi pana la sediul Guvernului.

Acelasi pret pentru rovinieta


Noile roviniete vor putea fi cumparate cu 30 de zile inaintea expirarii celor vechi, la aceleasi tarife ca si in acest an si vor fi valabile tot 12 luni. Cuantumul este de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II.


Sindicalistii de la metrou, in strada


Circa 1.000 de sindicalisti de la metrou au protestat ieri in fata Ministerului Transporturilor din Capitala si au marsaluit apoi pana la sediul Guvernului. Sindicalistii acuza ca nu mai au contract colectiv de munca la nivel de unitate si cer un salariu minim de 150 de euro. Ei au depus memorii la sediile celor doua institutii pichetate si au cerut demisia ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre.

Parchetul General - Demisionari, nu revocati


Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis ieri, in unanimitate, cererile de demisie ale sefilor sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, Gheorghe Draghici si Niculae Andrei. Cei doi procurori fusesera propusi de ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru revocarea din functiile de conducere. Ei au reusit insa sa contracareze prin demisie cererea ministrului. CSM a considerat ieri ca revocarea a ramas fara obiect. (Miruna Pasa)

Pictura - Expozitie Caltia la Galeria Posibila


Galeria Posibila deschide astazi, la ora 18:00, expozitia "Noaptea Calatorului" cu lucrari recente ale lui Stefan Caltia. Va veti putea intalni cu lucrarile artistului pana la 5 februarie 2006 in Strada Popa Petre nr. 6. Personajele sale sunt permanent antrenate in calatorii stranii, iar peisajele sale sunt locul de proiectie a unor semne initiatice.

Scoala Centrala - Razmerita pentru directorul destituit


Directoarea Scolii Centrale din Bucuresti, Svetlana Botnaras, a fost destituita ieri de catre conducerea Inspectoratului Scolar al Capitalei. Decizia a fost luata de o comisie care a analizat cazul injunghierii elevei de 17 ani, in urma cu cateva zile, chiar in biroul directorului adjunct. Numerosi elevi s-au strans insa ieri seara in curtea Scolii in apararea directoarei Botnaras.

Fregata Ferdinand - Marinar roman mort in Mediterana


Un marinar de 31 de ani de pe fregata Regele Ferdinand, aflata in misiune de lupta in Marea Mediterana, a murit miercuri seara dupa ce i s-a facut rau din motive deocamdata necunoscute in sala de repaos a navei. El a fost preluat de un elicopter si dus la un spital din Creta, dar interventia medicilor nu a avut succes. Trupul neinsufletit al marinarului va fi repatriat azi cu un avion militar. (M.C.)

Decizie - Legile Justitiei se schimba iar


Ministerul Justitiei vrea sa modifice din nou cele trei legi fundamentale pentru organizarea Justitiei din Romania. Dupa numai cateva luni de aplicare, specialistii din minister au constatat "existenta unor interpretari diferite ale unor texte legale cuprinse in acestea, texte a caror clarificare este necesara printr-o interventie legislativa". Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ieri ca inainte de orice discutie sa ceara parerea tuturor magistratilor cu privire la noile propuneri legislative. (Miruna Pasa)

Cartierul Coanda - Constructie blocata de revendicari


Lucrarile la cartierul Henri Coanda, derulat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), au fost sistate din nou, intrucat o persoana fizica a revendicat in instanta un teren cu o suprafata de 26 de hectare in zona Voluntari. Potrivit lui Gheorghe Popescu, directorul general al ANL, lucrarile pe portiunea aflata sub autoritatea comunei Voluntari au fost incepute din vara, insa aparitia revendicarii a determinat oprirea acestora in noiembrie.

BCR - Castigatorul, la 21 decembrie


Castigatorul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat la 21 decembrie, conform calendarului privind finalizarea privatizarii BCR, adoptat de Executiv. Potrivit ministrului Finantelor, termenul de depunere a ofertelor finale imbunatatite a fost fixat pentru 20 decembrie. Contractul de privatizare va fi secret pana la prezentarea in Guvern, iar dupa aceasta data va deveni public si va fi transmis Parlamentului pentru a fi adoptat sub forma de lege, a declarat premierul Tariceanu. (Florina Zainescu)

Cautari - Tata si fiica inghititi de raul Olt


O fetita de 11 ani impreuna cu tatal sau s-au inecat ieri-dimineata in raul Olt. Ei se oprisera intr-o parcare pe Valea Oltului din cauza unei pene la masina, iar copilul a mers intr-o zona unde nu era parapet si a cazut in apa. Tatal ei s-a aruncat sa o caute, dar amandoi au disparut. Trupurile celor doi au fost cautate de pompieri si jandarmi mai multe ore. Barbatul mergea cu familia la inmormantarea mamei sale. (Alexandra Chivu)

Craiova - Retinere infirmata de procurori


Fostul director al Fabricii de Avioane Craiova, Nicolae Deneanu, a fost pus in libertate miercuri seara de magistratii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. Procurorii au respins ordonanta de retinere emisa de IJP Dolj pentru delapidare si fals si au dispus continuarea cercetarilor. Fostul director a fost reprezentat in fata magistratilor chiar de fiica sa, Alina Popescu, procuror la Parchetul Judecatoriei Brasov. (Cristian Vasilcoiu)

Gripa aviara - Amenzi pentru abateri


Persoanele care nu isi tin pasarile inchise in curti risca sa plateasca o amenda de pana la 600 RON, conform unei hotarari a Guvernului. Aceeasi amenda o vor primi si cei care nu semnaleaza la veterinari in cel mult 24 de ore aparitia oricarei imbolnaviri sau mortalitati la pasari sau nu pastreaza cadavrele pentru a fi analizate.

Salarii - Cresteri-record pentru romani


Angajatii subsidiarelor companiilor europene din Romania vor beneficia in 2006 de cea mai mare crestere de salarii intre tarile din Europa. Majorarea va fi in medie de 10,4%, potrivit unui sondaj realizat de firma de servicii in domeniul resurselor umane Towers Perrin.

Guvern - Raspundere pentru legile sanatatii


Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe pachetul legilor sanatatii, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca nu s-a luat inca o decizie in acest sens, insa a tinut sa sublinieze ca un pachet legislativ atat de voluminos nu trebuie trimis in Parlament, unde se intersecteaza cu anumite interese si ar putea fi "amputat". Legile sanatatii au fost prezentate ieri intr-o prima lectura in Guvern. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: observator