x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

19 Noi 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Mai multi ecologisti din Miercurea-Ciuc au protestat ieri intr-un parc din municipiu, nemultumiti de proiectul autoritatilor de a distruge spatiul verde pentru a amenaja o parcare.

Lumanari pentru copacii taiati

Mai multi ecologisti din Miercurea-Ciuc au protestat ieri intr-un parc din municipiu, nemultumiti de proiectul autoritatilor de a distruge spatiul verde pentru a amenaja o parcare. Tinerii s-au asezat in fata arborilor condamnati la taiere si au aprins lumanari pe butucii pomilor deja doborati.

Vibratoare confiscate de vamesi

281 de aparate de vibro-masaj erotic au fost confiscate recent de lucratorii vamali bucuresteni. Vibratoarele, in valoare de 50.000 de lei noi, nu aveau documente justificative. Dispozitivele au fost gasite in urma inventarierii diverselor marfuri ale unei firme importatoare.

Guvern - RATB va concedia 2.300 de salariati

Regia Autonoma de Transport Bucuresti va concedia in perioada urmatoare 2.300 de salariati, conform Programului de reorganizare interna convenit cu sindicatele angajatilor si aprobat ieri de Guvern. Disponibilizatii vor primi plati compensatorii in suma totala de peste 454 de miliarde lei vechi. (Aniela Nine)

Reforma - Mai putini romani la CEDO

Consiliul Europei vrea sa reformeze Curtea Europeana a Drepturilor Omului, deoarece aceasta instanta este coplesita de numarul mare de cazuri pe care este chemata sa le judece. Se intentioneaza ca in viitor CEDO sa judece numai cazurile care aduc un "prejudiciu semnificativ reclamantului", chestiune prevazuta in Protocolul 14 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. (V.F.)

Cluj - Licitatia pentru canalizare, reluata

Dupa cum au anuntat si autoritatile judetene clujene, Ministerul Finantelor Publice va relua licitatia privind lucrarile de modernizare a retelei de canalizare din Cluj-Napoca. Licitatia fusese castigata initial de firma franceza SADE, care in urma cu cateva zile a reziliat contractul si a cerut despagubiri de 17 milioane de euro, pe motiv ca birocratia din Romania a determinat-o sa faca intarzieri mari. Atat primarul Emil Boc, cat si presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, au declarat la randul lor ca au avut probleme cu firma franceza. (Elena Stanciu)

Delta Dunarii - Liber la pescuit sportiv

Ordinul privind interzicerea pescuitului sportiv in Delta Dunarii a fost anulat definitiv, decizia finala fiind adoptata acum doua zile, cand a fost publicata in Monitorul Oficial. Pescuitul sportiv a fost blocat, la sfarsitul lunii octombrie, ca si masura temporara, pana cand focarele de gripa aviara din Rezervatie vor fi inchise. (Alexandru Nastase)

PRM - Vadim e gata sa fie reales

PRM isi va alege azi, la cel de-al IV-lea congres, o noua conducere. "Voi fi unicul candidat la presedintia PRM si voi avea un nucleu unitar, dur si competent", a anuntat recent C.V. Tudor. El a precizat ca la acest congres se urmareste reducerea numarului de functii de conducere, si a avansat o formula potrivit careia vor fi sapte vicepresedinti si 11 secretari executivi. Liderul PRM a anuntat si ca se va desfiinta functia de prim-vicepresedinte. (Carmen Vintila)

Galati - Protest la Petrom Service

Aproximativ 200 de angajati ai firmei Petrom Service din sucursala Galati au iesit ieri in strada nemultumiti ca, desi li s-au promis 15 plati compensatorii, in valoare de peste 200 de milioane de lei, acum sunt trimisi in somaj tehnic pentru o perioada nedeterminata. Lipsa comenzilor a determinat Petrom Service sa inchida exploatarea petroliera din comuna galateana Schela. (Erik Hoosz)

Caraorman - Sacrificarea pasarilor, la final

Medicii veterinari au incheiat operatiunea de sacrificare a tuturor pasarilor domestice din comuna Caraorman, ca urmare a suspiciunii de gripa aviara. Circa 2.000 de pasari au fost sacrificate, iar proprietarii lor au primit despagubiri in valoare de un miliard de lei vechi. De asemenea, s-a incheiat si dezinfectia gospodariilor, urmand ca vinerea viitoare sa se faca dezinfectia finala. (Florina Zainescu)

Avertisment / Week-end fara carduri

Banca Comerciala Romana va intrerupe incepand de sambata, ora 22:00, pana cel mai tarziu duminica, ora 6:00, functionarea sistemului informatic care gestioneaza operatiunile cu carduri. In aceasta perioada nu vor putea fi efectuate nici un fel de tranzactii cu cardurile BCR, iar reteaua de ATM-uri si POS-uri nu va fi operationala. Si sistemul de bancomate si POS-uri al BRD - Groupe Societe Generale va fi oprit sambata intre miezul noptii si 8:00.

PSD ingrijorat - Scrisori catre Borrell sI Moscovici

Parlamentarii PSD au trimis scrisori presedintelui Parlamentului European, Josep Borrell, si raportorului PE pentru Romania, Pierre Moscovici, in care isi exprima ingrijorarea fata de posibila revocare "neconstitutionala" a lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase de la sefia Parlamentului. Deputatul PSD Victor Ponta a declarat ieri ca scrisorile au fost redactate dupa ce vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a spus ca nu va respecta decizia luata de Curte cu privire la revocarea presedintilor Parlamentului.

Negocieri - Minerii din Valea Jiului aleg dialogul

Minerii din Valea Jiului nu vor participa la actiunile de protest care ar urma sa fie organizate in Bucuresti de Confederatia Meridian si de Centrala Nationala Miniera, in 24 si 25 noiembrie. Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatos, a declarat ieri ca minerii pe care ii reprezinta prefera calea dialogului. Pe de alta parte, liderul sindical Marin Condescu a declarat ieri ca se va intalni luni cu primarul Capitalei, Adriean Videanu, incercand sa obtina o autorizatie pentru mitingul din 25 noiembrie.
×
Subiecte în articol: observator