x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

01 Noi 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Sindicalistii au iesit in strada / Apel pentru hoti in presa / Macovei lanseaza acuzatii / Judecata lui Omar, amanata / Sange din donatii, infectat cu sifilis / Mineriada din ’90 - Magureanu, audiat la Parchet / Ministrul Sanatatii, multumit de buget / Raportul ONU, tradus si analizat

Sindicalistii au iesit in strada

Sute de sindicalisti din Bucuresti si din tara au pichetat ieri timp de cateva ore Palatul Parlamentului din Capitala, dar si sediile prefecturilor din mai multe judete. Reprezentantii CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR si Meridian cer cresterea salariului minim pe economie la 430 de lei, dar si cresterea salariilor pentru bugetari.

Petrol contra hrana - Raportul ONU, tradus si analizat

Raportul ONU referitor la programul "Petrol Contra Hrana" a fost tradus, urmand a fi analizat de procurori si conexat actelor ce fac obiectul unor verificari ce ar putea fi de natura penala, comise in Romania, in legatura cu incalcari ale restrictiilor impuse Irakului de ONU. Raportul final, dat publicitatii in 27 octombrie, acuza peste 2.000 de companii din diverse tari, printre care si din Romania, ca ar fi efectuat plati ilegale in valoare de 1,8 miliarde de dolari catre regimul Saddam Hussein, in perioada sanctiunilor internationale.

Condamnare - "Malu", 25 de ani de detentie

Judecatorii bucuresteni l-au condamnat, ieri, la 25 de ani de inchisoare pe Florin Calin, zis Malu - unul dintre cei mai importanti furnizori de heroina pentru piata bucuresteana, arestat in Canada in urma cu un an si jumatate, iar sora sa a primit 16 ani de detentie, informeaza Mediafax. Ana Maria Calin (20 de ani, cunoscuta drept Alina) a fost data in urmarire generala in 3 februarie 2004, la solicitarea Politiei bucurestene, deoarece se sustragea executarii unui mandat de arestare preventiva pentru trafic de stupefiante de mare risc.

Apel pentru hoti in presa

Cetatenii localitatii Lupeni au fost rugati prin anunturi in presa sa nu mai fure indicatoarele stradale montate recent. Primarul Cornel Rasmerita doreste astfel sa protejeze investitia de 40.000 lei noi. El a spus ca s-au montat peste o suta de indicatoare stradale si rutiere.

Justitie - Macovei lanseaza acuzatii

Ministerul Justitiei, condus de Monica Macovei, a cerut declansarea unei actiuni disciplinare impotriva Lidiei Barbulescu, principal oponent in sedintele Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit unor surse judiciare. Lidia Barbulescu este acuzata ca si-ar fi traficat influenta in favoarea fiicei sale (angajata a Institutului National de Criminalistica), pentru promovarea unui examen de magistrat. Inspectorii CSM urmeaza sa decida daca vor demara o astfel de procedura. (V. Fotache)

Dosarul rapirii - Judecata lui Omar, amanata

Pentru ca nu au fost indeplinite toate normele procedurale cerute, procesul in care Omar Hayssam este acuzat de rapirea jurnalistilor romani la Bagdad a fost amanat ieri pentru 21 noiembrie. La Curtea de Apel Bucuresti, care judeca dosarul, a fost prezenta si Marie-Jeanne Ion alaturi de Sorin Miscoci, care s-au constituit ca parti civile. Pana la urmatorul termen si cel de-al treilea ziarist rapit, Ovidiu Ohanesian, va decide daca va cere daune.

Dolj - Spitalele ar trebui sa fie inchise

Majoritatea spitalelor doljene ar trebui inchise, deoarece nu indeplinesc conditii sanitare minime de functionare. Aceasta este concluzia Directiei de Sanatate Publica. Directorul adjunct al DSP Dolj, dr. Bebe Martin, este de parere ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza fondurilor insuficiente. (Cristian Vasilcoiu)

Valcea - Sange din donatii, infectat cu sifilis

Medicii Centrului de Transfuzie Sangvina (CTS) au descoperit recent, in urma analizelor, ca mai multe pungi de sange sunt infectate cu sifilis. In goana dupa bonul valoric, donatorii, constienti ca sufera de boli ca hepatita C si B, pun in pericol viata celor care depind de o transfuzie. Acest lucru nu face decat sa complice situatia, pentru ca numarul donatorilor e oricum redus. (Alexandra Chivu)

Mineriada din ’90 - Magureanu, audiat la Parchet

Virgil Magureanu, fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI) la inceputul anilor ’90, a fost audiat ieri de procurorii militari care instrumenteaza dosarul mineriadei din iunie 1990. Potrivit unor surse judiciare, Magureanu a dat detalii cu privire la incidentele de la Baneasa, unde au fost duse mai multe persoane retinute in Piata Universitatii. Intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, iar alte cateva zeci au fost ranite.

Apreciere - Ministrul Sanatatii, multumit de buget

Bugetul Sanatatii pentru 2006 este "cel mai bun buget pe care il are Romania in ultimii 15 ani". Aprecierea apartine ministrului de resort, Eugen Nicolaescu, care a mai spus ieri ca bugetul este "atat cat isi permite Romania astazi". Prezent la sedinta Comisiilor pentru sanatate ale Parlamentului, fostul ministru Ovidiu Branzan a declarat ca "la ora actuala, avem un buget mult subfinantat decat cel precedent".

Brasov - Sediul procurorilor, revendicat

Procurorii brasoveni din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov risca sa fie evacuati dupa ce cladirea in care lucreaza a fost revendicata anul trecut, iar actualul proprietar isi cere drepturile. Notificarea proprietarului a fost primita la sfarsitul saptamanii trecute si va ajunge in scurt timp pe masa procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. (Ramona Tintea)
×
Subiecte în articol: observator