x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii nu au încredere în justiţie şi nu-şi cunosc drepturile

Românii nu au încredere în justiţie şi nu-şi cunosc drepturile

de Diana Scarlat    |    22 Sep 2015   •   15:44

Cel mai recent studiu pe tema drepturilor omului arată că românii nu-şi cunosc drepturile şi nici garantul acestora, dar au convingerea că le sunt încălcate. Românii nu au încredere în judecători şi procurori, iar în privinţa celor care-i pot apăra, încrederea este mai mare în poliţişti şi jurnalişti.

“Foarte ciudat este faptul că cei mai mulţi români au impresia că principalul garant al drepturilor omului este preşedintele ţării. Alt lucru ciudat este că Poliţia apare atât la abuzatori, cât şi la instituţiile la care pot apela românii. Foarte îngrijorător este procentul mare al celor care cred că le este încălcat dreptul la un proces echitabil, dar şi faptul că încrederea în procurori şi judecători este foarte scăzută”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Nicoleta Andreescu, sociolog, director executiv APADOR-CH.

Instituțiile menționate de respondenți că încalcă cel mai frecvent drepturile omului în România sunt: Guvernul României (62%), instanțele de judecată (60%), Parlamentul și sistemul de sănătate (57%) și administrația locală (50%). Printre drepturile cele mai încălcate, oamenii au enumerat: dreptul de a fi judecat echitabil (61%), dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară ( 59%) și dreptul de protecția a proprietății (58%). Printre instituțiile aflate în topul celor care garantează în mare măsură respectarea drepturilor omului, în opinia respondenților, se numără președintele României (49%), poliția (49%), avocatul poporului (45%) și instanțele de judecată (42%). Dacă ar trebui să-și revendice drepturile încălcate, oamenii spun că s-ar adresa totuși unor persoane/instituții de încredere, cum ar fi: polițistul (44%), avocatul (23%) și jurnalistul (12%), se arată în studiu.

Studiul comandat de APADOR-CH arată că 72% dintre români nu ştiu care le sunt drepturile, dar 80% dintre ei consideră că le sunt încălcate. “Cei mai mulţi nu ştiu să numească drepturile pe care le au, dar percepţia generală este că au loc încălcări ale drepturilor omului”, explică Nicoleta Andreescu.

APADOR-CH a lansat astăzi şi primul site dedicat drepturilor omului – www.drepturicivile.ro – o platformă interactivă care pune la dispoziția cetățenilor, organizațiilor neguvernamentale și specialiștilor în domeniul juridic informații utile și studii de caz care să ajute la mai buna cunoaștere a drepturilor civile în România și implicit la respectarea lor.

Site-ul este organizat pe patru direcții: Instanțele naționale/ Cum te adresezi la CEDO/ Executarea deciziilor CEDO/ și un modul de Consiliere online, unde specialiștii APADOR-CH vor răspunde întrebărilor vizitatorilor. Site-ul este activ și va fi actualizat permanent, țintind să devină principala sursă de informare în domeniul drepturilor omului în România. Studiul sociologic integral poate fi accesat și descărcat de pe site-ul www.drepturicivile.ro

×