x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rostiri din poemele lui Nichita la Galele Athanor în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la moartea poetului

Rostiri din poemele lui Nichita la Galele Athanor în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la moartea poetului

de Cristinel C. Popa    |    30 Noi 2013   •   19:09
Rostiri din poemele lui Nichita la Galele Athanor în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la moartea poetului

De atunci, pata de sânge n-a mai vorbit! Era 13 decembrie 1983. Pe 13 decembrie 2013 se împlinesc 30 de ani de la moartea poetului Nichita Stănescu. Cu acest prilej, Atelierul de creaţie Athanor, fondat la Iaşi de Liviu Pendefunda, având în dreapta pe soţia sa, Julieta Pendefunda, organizează un eveniment special. În ziua în care marele Nichita a plecat la cer se vor auzi din nou versurile poetului în cadrul Galelor revistei Contact internaţional (membră APLER), ocazie pentru Atelierul de Creaţie Athanor de a celebra şi 40 de ani de existenţă! “Invitaţi de marcă de peste hotare, din SUA vine artistul Dan Cumpătă, cu toţii vor putea participa la simpozioane, mese rotunde şi, bineînţeles, recitalul de poesie din lirica stănesciană”, ne-a spus Julieta Pendefunda, cea care a reprezentat şi înseamnă şi astăzi sufletul respectatului Atelier de Creaţie Athanor. La eveniment au fost invitaţi şi au confirmat prezenţa poeţi, prozatori, critici şi artişti importanţi, afirmaţi sau aflaţi la început de drum, cum ar fi: Adrian AluiGheorghe, Horia Zilieru, Theodor Codreanu, Daniel Corbu, Valentin Ciucă, Ioan Holban, Constantin Coroiu, Grigore Codrescu, Petru Frăsilă, Emilian Marcu, Cristinel C. Popa, Valeriu Matei, Elleny Pendefunda, Constantin Dram, Emanuela Ilie, Liviu Pendefunda şi alţii. “Galele revistei Contact internaţional au devenit o tradiţie în cei 23 de ani de la prima sa apariţie, iar Atelierul de Creaşie Athanor îşi serbează cu acest prilej patru decenii de la fondarea sa. Anul trecut, la sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor din Bucureşti, în prezenţa a numeroşi scriitori, au fost decernate premiile anuale ale revistei. De-a lungul timpului laureaţi au fost personalităţi ale culturii din întreaga lume, orientarea internaţională a revistei nedesminţindu-se nici în această direcţie. Pe 13 decembrie anul acesta galele se întorc la Iaşi, la Ateneul Tătăraşi, multe alte oraşe din ţară găzduindu-le până acum”, a adăugat apreciata scriitoare Julieta Pendefunda, Director al Casei de Presă şi Editură Contact internaţional, unul din cei mai activi membrii ai Atelierului de Creaţie Athanor. Aşadar sărbătorirea celor 40 de ani ai cenaclului va sta sub semnul comemorării lui Nichita Stănescu, o încununare a respectului de care se bucură Athanor la nivelul întregii ţări. Juriul care a nominalizat şi deliberat câştigătorii premiilor din acest an este format din Valentin Ciucă, Ioan Holban, Emanuela Ilie, Constantin Coroiu, Constantin Pricop şi Julieta Carmen Pendefunda.

Nichita Stănescu tradus în spaniolă la Editura Contact internaţional

Vor fi prezentate şi apariţiile editoriale ale anului la Editura Contact internaţional între care se remarcă traducerea lui Nichita Stănescu într-o limba hispanică - “Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorbeşte (“Yo no soi mas que una mancha de sangre que habla”), de scriitorul chilian Mario Castro Navarrete, o altă carte de lirică românească tradusă într-o limbă străină “150 anni di poesia romena” sau cărţi scrise în limba română, cum sunt: “Opera omnia”, de Dan Neculai Hudescu ori volumele de poezie - “Poemele luminii” de Elenny Pendefunda, “Vagabondul Stelar” de Cristinel C. Popa şi “Cele mai frumoase poeme iniţiatice”, de acad. Liviu Pendefunda. |n cadrul aceleiaşi seri va avea loc simposionul “Istoria alchemică a Athanorului“, ce îi va avea ca protagonişti pe fondatorul Athanor acad. Liviu Pendefunda, respectabilul critic de artă Valentin Ciucă, Constantin Pricop şi Constantin Coroiu.


Portretul celei ce direcţionează organizarea manifestărilor

Cea care direcţionează organizarea amplelor manifestări prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la dispariţia fizică a marelui poet Nichita Stănescu odată cu sărbătorirea a 40 de ani de Athanor este scriitoarea Julieta Pendefunda. Portretul său artistic-literar este unul ce impune respect, prin cărţile publicate, numeroasele premii deţinute (între care şi citarea sa în vol. International Who’s Who of Profesional and Business Woman) dar şi funcţiile importante pe care le-a ocupat de-a lungul anilor în foruri literare şi ştiinţifice importante. Iată cum o caracterizează colegii săi: “Zbaterea lăuntrică a unei femei nu poate fi descrisă decât de ea însăşi. Fragmentele de viaţă care marchează un suflet de mamă, fiică, soră şi soţie nu pot fi redate decât de pana măiastră a celei care le-a trăit cu toată intensitatea şi a căror amintiri vibrează cu fiecare vis sau reverie în tumultul vieţii cotidiene. Opiniile sale despre ceilalţi scriitori, artişti sau despre oameni în general creionează o frescă vie a timpurilor şi spaţiilor prin care fiinţa sa trece şi lasă minunate gânduri, precum boarea înmiresmată a unei poiene pe care n-ai mai părăsi-o niciodată” (L.P.), “Poetă de mare sensibilitate şi rafinament, Julieta Carmen Pendefunda face o navetă continuă între sine şi ideal, între visare şi realizabil. Ea realizează, folosind tehnici neoexpresioniste ale accentuării liniilor şi contururilor, texte percutante despre ambiţie, delăsare, suspine, bârfe, ţipete, lacrimi, explozii de-ntuneric, pustiul gol necontenit, stigmate, adevărate elemente de pavat drumul căutării adevăratei identităţi”, completează Andrei Sturdza.  

×