x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sălaj: Un bărbat acuzat că a comercializat ilegal 20 de măgari în Italia este cercetat penal

Sălaj: Un bărbat acuzat că a comercializat ilegal 20 de măgari în Italia este cercetat penal

25 Mai 2010   •   00:00

Un bărbat din Sălaj este cercetat pentru fals în acte şi uz de fals, fiind acuzat că a comercializat în Italia spre abatorizare 20 de măgari, în baza unor autorizaţii sanitar-veterinare pe care le-a modificat şi fără a respecta condiţiile sanitar-veterinare din UE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, Mircea Martin, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că autorităţile sălăjene au aflat despre acest caz după ce au fost sesizate de organele de cercetare din Italia.

"Avem în atenţie cazul unui bărbat din Zalău, care a transportat ilegal 20 de măgari în Italia, pentru a-i comercializa spre abatorizare, fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară în acest sens şi fără să respecte condiţiile şi normele sanitare existente la nivelul UE. Am adus cazul în atenţia Poliţiei Judeţene Sălaj, iar acum cetăţeanul cu pricina e cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de fals în acte şi uz de fals", a declarat Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, pentru a putea duce animalele în Italia, bărbatul a solicitat eliberarea de autorizaţii de la doi medici veterinari, spunând că duce animalele la târg în judeţ. După ce a primit actele respective, el a modificat datele înscrise şi a folosit documentele pentru a trece ilegal frontiera.

"Aşteptăm acum răspuns de la autorităţile italiene privind cele 20 de animale. Ele pot fi trimise înapoi în România sau pot fi sacrificate în vederea distrugerii. E o situaţie complicată, din cauză că, în lipsa autorizaţiilor sanitar-veterinare corecte, nu există garanţia că sunt aceleaşi exemplare care au fost duse în Italia", a declarat directorul DSVSA Sălaj.

Cei doi medici au fost sancţionaţi şi ei de DSVSA Sălaj, cu amenzi în valoare de 1.000 de lei, respectiv 600 de lei, întrucât autorizaţiile eliberate nu erau formulare în vigoare.

"Începând din aceste zile, există un model nou de certificat veterinar care trebuie folosit, conform legislaţiei în vigoare. Cei doi medici nu au aşteptat să primească de la DSVSA Sălaj noile formulare, ci, la solicitarea cetăţeanului, au semnat formularele de tip vechi. Aceasta e singura lor vină în acest caz, pentru care au fost sancţionaţi", a declarat Martin.

Directorul DSVSA Sălaj a declarat că bărbatul a cumpărat cei 20 de măgari din mai multe localităţi din Sălaj, pentru a-i vinde unor abatoare din Italia.

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator