x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sarbatoare - Ziua romanilor din Toronto

Sarbatoare - Ziua romanilor din Toronto

de Cristina Diac    |    Ilarion Tiu    |    01 Oct 2006   •   00:00
Sarbatoare - Ziua romanilor din Toronto

Sambata, 23 septembrie, in Piata Dundas a avut loc "Sarbatoarea romanilor din Toronto".

Evenimentul, aflat la a treia editie, a fost organizat de Biserica Ortodoxa Romana "Sf. Gheorghe" si s-a bucurat de participarea consulului roman la Toronto, domnul Nicador Teculescu.

ZIUA ROMANILOR. Manifestarea s-a desfasurat sub numele "Unitate in diversitate". Romanii din Toronto sunt organizati in mai multe comunitati bisericesti, asociatii culturale sau de afaceri. "Unul din scopurile pentru care se organizeaza sarbatoarea romanilor din Toronto, a explicat preotul Ioan Bunea de la Biserica «Sfantul Gheorghe», este acela ca in diversitatea noastra organizationala, cel putin o data pe an sa ne manifestam in unitate deplina impreuna cu toti fratii din aceasta metropola si din imprejurimi". Artistii invitati in Piata Dundas au sustinut recitaluri de muzica populara, dansuri traditionale romanesti, muzica si dansuri moderne.

ESCU... Pe langa manifestarile din Piata Dundas, in aceeasi zi, comunitatea romanilor din Toronto a avut ocazia sa se intalneasca si cu dramaturgia din tara natala: trupa Teatrului Majestic din metropola canadiana a avut premiera comediei "Escu..." de Tudor Musatescu. Lia, Eugen si fiul lor Alexandru sunt romani emigrati in Canada acum 17 ani. Trupa de la Majestic s-a format in jurul familiei Ciobanu. Foarte multi dintre membrii trupei lucreaza in timpul saptamanii in domenii tehnice. "Eu sunt inginer informatician, tata e inginer chimist, mama lucreaza la banca, a explicat Alexandru povestea Teatrului Majestic. Arta e ceva diferit de ceea ce facem fiecare dintre noi in mod curent, a incercat sa defineasca tanarul pasiunea pentru teatru care ii reuneste pe membrii trupei in fiecare week-end la repetitii. Nu mai vreau sa vad cifre, nu mai vreau sa fiu pragmatic. Teatrul este pentru noi o forma de relaxare si, in acelasi timp, un mod de a socializa. Toti din trupa suntem prieteni." "Anul trecut am avut 400 de spectatori platitori, ceea ce pentru o trupa de amatori este destul de mult, ne-a spus Eugen Ciobanu. Probabil ca sunt si romani care isi inchipuie ca ceea ce facem noi este ceva gen «brigada artistica de la Uzinele 23 august». In acelasi timp, romanii aveau nevoie de ceva care sa ii adune."

O SEARA DE NEUITAT. Despre cat de gustate sunt reprezentatiile trupei Majestic de romanii canadieni ne-a relatat doamna Alina Tabacaru, aflata in sala la premiera: "Am asistat in seara aceasta la un spectacol care nu va fi uitat multa vreme de comunitatea romaneasca din Toronto. S-a jucat cu sala plina. Replicile spumoase ale comediei au iscat aplauze permanente si buna dispozitie. Puteai sa juri ca esti intr-un teatru din Romania. Nu s-au bagat de seama nici tracul actorilor, nici cele cateva balbe... Spectatorii s-au delectat copios. Multi tineri din sala poate nici nu au apucat pe scenele romanesti piesele lui Musatescu, dar sigur au apreciat stilul spumos si savoarea replicilor. Si toate astea, datorita unui grup de inimosi romani care aduc o bucurie noua in aceasta comunitate a noastra, a romanilor din Toronto."
×
Subiecte în articol: observator romănilor toronto