x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal mediatic cu imprimerii naţionale

Scandal mediatic cu imprimerii naţionale

de Mara Raducanu    |    03 Sep 2009   •   00:00

Organizaţiile sindicale ale Imprimeriei Naţionale Franceze, instituţie suspectată că a dat mită pentru contracte în mai multe ţări, inclusiv în România, denunţă o exagerare mediatică a cazului, după cum relatează cotidianul La Voix du Nord în ediţia electronică de ieri.



Potrivit informaţiilor existente, Imprimeria Naţională Franceză este  implicată într-un scandal de corupţie vizând un contract cu instituţia omoloagă din România, prin care peste 300.000 de euro "ar fi fost deturnaţi de intermediari". Corina Ozon, şef de birou în cadrul Imprimeriei Naţionale, a declarat ieri că "această problemă nu are nici o legătură cu paşapoartele biometrice" şi că întreaga poveste a început în 2000-2003, când Ministerul Finanţelor Publice a căutat să identifice o soluţie informatică pentru declararea şi plata  electronică a impozitelor şi taxelor, ca o condiţie în vederea aderării României la UE. Urmare a acestei activităţi, Ministerul Finanţelor Publice a întocmit o notă de fundamentare prin care s-a propus ca aplicaţia informatică să fie achiziţionată de la statul francez. Din motive tehnice, deoarece în Hexagon sistemul informatic este deţinut de Imprimeria Naţională a Franţei, în actele normative menţionate s-a hotărât ca achiziţia sistemului informatic să fie făcută de Imprimeria Naţională din România. "În 2004, Imprimeria a semnat un contract pentru achiziţionarea unui sistem de evidenţiere informatică a contribuţiilor fiscale. Iniţial s-a dat termen de finalizare sfârşitul lui 2004, apoi s-a prelungit până în 2006 şi mai apoi până în 2007. În momentul când contractul a devenit scadent, Imprimeria a executat garanţia bancară de 2 milioane de euro", a declarat Corina Ozon.

În ediţia de marţi,  ziarul  francez  Le Parisien dezvăluia că Imprimeria Naţională Franceză este implicată într-un scandal de amploare, fiind  acuzată că a dat mită sute de mii de euro pentru a obţine pieţe de desfacere în România, Georgia, Siria şi Senegal.

×
Subiecte în articol: observator